Chystejte se na Designblok!

Jen několik dní zbývá do začátku největší designové akce v Praze. Pátý ročník Designbloku, se uskuteční v Praze ve dnech 7. až 12. října 2003 a zúčastní se jej nejvýznamnější pražská designérská studia, galerie, módní tvůrci, designéři a architekti. Dny designu doplní mezinárodní doprovodný program za účasti významných hostů, připraveny jsou výstavy a prezentace.

Designblok vznikl v roce 1999 na základě modelu známého z evropských metropolí. Od roku 1999 průběžně narůstá velikost akce i její význam u veřejnosti. Zatímco prvního ročníku se účastnilo pouze 14 subjektů, letos se jich zúčastní 78. Novinkou letošního Designbloku je výraznější připojení tvůrců nejen z oblasti interiérového designu, ale i z architektury, módy a oblasti životního stylu.

Svoji cestu můžeme začít na Pražském Hradě v Jízdárně, kde je výstava Ladislava Sutnara. Odtud je to kousek do Míčovny, kde se představí mladí čeští designéři. Výstava má název "Milky way confrontation" a designéři měli za úkol vytvořit specielní prezentaci pro tuto výstavu na téma Český styl. Než vstřebáte dojmy z Mléčné dráhy můžete dorazit do Holešovic.
Ze zahraničních hvězd tu představí Jasper Morrison svoji novou kolekci nábytku ATM ve Vitra koncept. Ve vile Holešovického pivovaru si nenechte ujít výstavu top designu. Představit výstavu designérské skupiny Droog Design "Your Choice", přijede osobně její ředitel Gijs Bakker. Výstava měla premiéru na Milánském veletrhu. Vystavovat zde bude také Werner Aisslinger a čeští designéři. Olgoj Chorchoj zde představí svítidla Gross Light a Ronny Plesl klasické brusičské technologie v moderním pojetí.

Pokud byste si chtěli zasoutěžit, sjeďte si na skok do Dejvic, kde v Carpet designu vyhlásili soutež o nejlepší koberec. Soutěž nese název Feel and Design a každý si zde může navrhnout svůj koberec. Návrhy budou dodatečně grafiky zpracovány a výherce dostane utkaný koberec svých snů. Nemyslete si, že vás nějaký designér převálcuje, soutěž je rozdělena do kategorií na širokou veřejnost, architekty a designován studia.

Pak můžete sednout na tramvaj a dojet do Národního technického muzea, kde bude připraveno v prostorách kinosálu fiktivní Designstudio, ve kterém představí své projekty Ing. Arch. Patrik Kotas a Václav Král.
Odtud to máte kousek na Staroměstské náměstí. V Uměleckoprůmyslovém museu bude výstava německé firmy MONO, která se specializuje na stolovací předměty. Nejnovější kolekci navrhla Češka žijící v New Yorku Eva Eislerová. Naproti museu ve Vysoké škole Uměleckoprůmyslové najdete výstavu s názvem Designair - svěží vít z VŠUP a Danmarks Designskole, tam si vezměte raději zimník, který si rychle sundáte na přednášce teoretika designu Mela Byarse s tématem "Jak být bohatým a slavným designérem" v přednáškové síni VŠUP (9. 10.)

Pokud vás přepadne deprese, že nebudete nikdy slavní natož bohatí spravte si chuť na výstavě grafických prací ve Správě Českých center. Budou zde prezentovány výsledky studentské soutěže na téma Czech republick and Me. Práce by měli graficky prezentovat identitu moderní České republiku.

Pro pobavení si můžete zasoutěžit v KTC Interiéru, kde vyhlásili soutěž pro výtvarníky o možnost ztvárnit betonovou obvodovou stěnu prodejny na téma "design". A navečer si můžete vybrat buď koktejl párty, kterých program nabízí mnoho nebo zajít do kina přehlídku digitálního filmu. Přehlídka Datatransfer v kině Aero prezentuje současný vizuální styl.

Jak je vidět pevné boty jsou na dny designu v Praze třeba. Ty prošlapané můžete vyměnit za nové v galerii Muset a do krásy vám zbývá jen nový účes. Třeba si u kadeřníků, kteří se Designblok zúčastní vyberete!

Více informací o Designblok naleznete v Informačních centrech, kde si lze vyzvednout zdarma průvodce akcí. Centra jsou v Holešovickém pivovaru, ve Veletržním paláci a v Jízdárně Pražského hradu.

Celý program je také na www.designblok.cz.

Převzato z internetových stránek www.czechdesign.cz
01.10.2003 | Veronika Loušová
  • CZECHDESIGN.CZ

    Internetový portál nejen o českém designu. Trendy, výstavy, studentský design, historie. Portfolio tvůrců interiérového i průmyslového designu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444