Chtěli bydlet co nejrychleji. Vybrali si rodinný dům od RD Rýmařov

Rodina pana Pavla nejprve bydlela v bytě. Poté, co se začala rozrůstat, stále častěji přemýšlela o možnosti bydlení ve vlastním rodinném domě. Pan Pavel s manželkou se rozhodli pro RD Rýmařov a dřevostavbu. Jak probíhala realizace stavby a jak se jim bydlí?

Od pozemku k dřevostavbě

„Nechtěli jsme stísněný pozemek u města, kde nás budou štvát sousedi či frekventovaná silnice. Tuto lokalitu jsme si zamilovali a věděli jsme, že tu chceme žít už napořád. Do práce dojíždíme jen 10 km, rodinu máme na blízku. Pro nás naprosto ideální,“ líčí pan Pavel představu o pozemku. Nakonec rodina pořídila parcelu uprostřed přírody na Bruntálsku. Pozemek ve formě svažité louky bylo třeba upravit - vykácet stromy, srovnat terén, zavést inženýrské sítě...

Od prvotní představy zděného domu manželé ustoupili ve chvíli, kdy se jim narodilo třetí dítě. Chtěli bydlet co nejrychleji a s co nejmenšími starostmi, a proto se rozhodli pro typový dům na klíč - dřevostavbu - z katalogu společnosti RD Rýmařov.

Jak důležité je vše řešit s jedním dodavatelem

Podle zkušeností pana Pavla je užitečné vše od začátku do konce řešit pouze s jednou ověřenou firmou. O základové desce rodina totiž jednala s jinou firmou a při samotném předání se vyskytly nečekané komplikace. Další spolupráce s RD Rýmařov při stavbě samotného rodinného domu už vzala bezproblémový a rychlý spád. Horní stavba na klíč pak trvala jen 18 dní.

 

Jak dřevostavba vypadá

Rodina pana Pavla si vybrala katalogový dům z limitované edice, která již v současné chvíli není k dispozici. Dům o dispozici 5+kk rodině nabízí prostorné řešení spojeného obývacího pokoje s kuchyní, dvě koupelny, technickou místnost a garáž.
 

Ekonomické požadavky na provoz domu

Domy od RD Rýmařov jsou standardně vybaveny moderními elektrickými kotly. Majitelé se někdy rozhodují pro pořízení ještě dodatečného zdroje vytápění. Stejně tak si pan Pavel pořídil ještě krbovou vložku a do koupelen a obývacího pokoje s kuchyní instaloval podlahové vytápění.

„Tím, že primárně topíme dřevem, tak spotřebujeme asi 5 kubíků na rok, což je při dnešních cenách zhruba 600 Kč/měsíc. Zálohově pak platíme elektřinu 1700 Kč/měsíc. Celkové výdaje na energie jsou pak kolem 2300 Kč/měsíc," dodává přesná čísla pan Pavel.



Majitel přiznává, že dnes by ještě uvažoval o výstavbě sklepa, který by rodina využívala. Při konečné specifikaci domu jsme nechtěli, z důvodu financování úvěrem, příliš navyšovat cenu domu nadstandardními řešeními, což se odrazilo třeba na oknech. Jsou sice kvalitní s trojsklem, ale přeci jen tu hodně fouká a dnes bych možná volil vzhledem k filozofii domu okna pevnější a dřevěná," dodává majitel, co by dnes - po zkušenostech - změnil. 
18.01.2018 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444