Nerušený spánek pomocí barev

S nespavostí se čas od času setká téměř každý. Na vině může být stres, špatná strava nebo třeba nedostatek pohybu. Ke kvalitnímu spánku nám ale kromě večerní procházky může pomoct i správná volba barev. Stačí vymalovat ložnici odstínem, který navozuje pohodu a klid. Usínat se vám bude o poznání snáz.

V ložnici stráví člověk skoro třetinu svého života. Hledá v ní bezpečné útočiště, které mu zajistí odpočinek a pohodlí. Proto je důležité proměnit prostor pomocí barev na nejoblíbenější místnost v domácnosti. 

Nejsou barvy jako barvy 

Harmonické ložnice docílíte výběrem jemných pastelových odstínů barev, které nepůsobí agresivně. Vsaďte na přírodní tóny. Zvolit si můžete ze široké škály odstínů, od vzdušných barev, přes zemské až vodní. Vzdušné odstíny účinně zbavují stresu, zklidňují mysl a snižují úzkost. Mezi ně patří šedá, světle modrá a bílá barva. Zemské barvy povzbuzují energii, aktivitu a emoce. Řadí se k nim žlutá barva, která navozuje u lidí příjemný, hřejivý pocit. Dále tam patří hnědá a béžová, které naopak uklidňují. U výčtu zemských barev nesmíme zapomenout na zelenou. Ta symbolizuje naději a přírodu, a navíc účinně odstraňuje únavu. Příznivci vodních odstínů si mohou vymalovat ložnici modrou nebo tyrkysovou barvou. Obě barvy regenerují tělo, zbavují stresu a snižují pocitovou teplotu v místnosti.

Vyvarujte se agresivních barev

Obecně se doporučuje vybírat do ložnice světlé odstíny. Naopak se vyvarujte zářivých odstínů a příliš tmavých tónů. Kupříkladu sytě červená barva působí v ložnici agresivně a negativně ovlivňuje spánek. Odborníci radí nepoužívat při malování více než dvě základní barvy. Dominantní barevný odstín lze skvěle kombinovat s doplňkovou hnědou, bílou či černou barvou. 


Vyberte barvu podle umístění ložnice


Stále si lámete hlavu nad tím, jaká barva bude pro vaši vysněnou ložnici nejlepší? Rozhodněte se podle toho, kde je místnost situovaná. Jestliže je ložnice orientovaná na sever, vybírejte teplé odstíny (žlutá, zelená, oranžová, červená). Pokud leží na jihu, dejte přednost studeným barvám (modrá, bílá, šedá, fialová). Podobně můžete pomocí barev vykouzlit z malé ložnice opticky větší. V menší místnosti vymalujte stěny neutrálními a světlými odstíny. Větší prostory si mohou dovolit tmavé tóny barev.


Co všechno působí na člověka při spaní?

Kvalitu spánku ovlivňují kromě barev i jiné faktory, které narušují vytouženu oázu klidu a odpočinku. Nejprve slaďte barvu stěn i s nábytkem a dalšími doplňky, které máte v ložnici. Tak dosáhnete okouzlující atmosféry. Aby byla ložnice vzdušná a prostorná, omezte množství nábytku. Důležitá je hlavně postel, šatní skříň, noční stolky a správné osvětlení. Nejlepší je vybrat stropní osvětlení a na stoly pořídit lampičky.
Barvy, světla i nábytek máte vybrány. Ještě byste se měli přesvědčit, zda máte postel správně umístěnou. Kvůli sálajícímu teplu z topení či zimě z oken se nedoporučuje postavit postel k oknu. Špatné spaní může mít na svědomí i umístění dveří naproti posteli. Pokud tedy z lůžka vidíte přímo na ně, může to u vás vyvolat strach z příchodu nezvaného návštěvníka. Než tedy zvolíte definitivní umístění postele, vyzkoušejte, kde se vám nejlépe spí.

21.02.2019 | Zuzana Hudcová
  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444