Chcete příjemné bydlení? Pořidte si kvalitní podlahu

Kdo z nás by nechtěl bydlet v pohodlném, teplém, klidném a příjemném prostředí? Možností, jak takové příjemné prostředí v interiéru zajistit, je nepřeberné množství. A klíčem ke klidnému a pohodlnému bydlení je kvalitní podlaha. Pouze správný návrh skladby podlahy a její odborné provedení pomůže vytvořit akustickou i tepelnou pohodu v domě nebo bytě.

Podlaha s kvalitní zvukovou izolací pomáhá snížit hlučnost v interiérech, snižuje přenos kročejového zvuku a tlumí hluk mezi místnostmi. Vytváří tak klidné prostředí pro kvalitnější spánek, lepší soustředěnost při práci nebo učení. Správně zvolená izolace navíc zajistí i tepelnou pohodu v místnosti.

Provedení akustické podlahy má význam především u podlah nad obytnými místnostmi a v mezipatře. Na akustickou pohodu je nutné myslet již ve fázi projektování budovy, kdy by měla začít spolupráce projektanta s odborníkem na akustiku. Následné dodatečné úpravy akusticky nevyhovujících prostor bývají často složité a nákladné.

Akustická řešení navrhujeme podle toho, jak hluk vzniká a jakým způsobem se šíří. Hudba nebo hlasitá řeč patří ke zvukům, které se šíří vzduchem. Na druhou stranu hluky vznikající nárazem do stavební konstrukce, jako je chůze po podlaze, dupání, padání předmětů na podlahu, patří do kategorie kročejového hluku a šíří se konstrukcemi, tedy i podlahami.

Šíření těchto zvuků můžeme omezit pomocí podlahových izolací z kamenné vlny, které používáme jako součást lehkých nebo těžkých plovoucích podlah. Co si pod pojmem „akustická plovoucí podlaha“ představit? Je to podlaha, která je oddělena od ostatních konstrucí pružným materiálem – kročejovou izolací, není tedy spojena s podkladem a od obvodových stěn je oddělena pomocí pružných dilatačních pásků. Podlaha tedy „plave“ v jakési vaně z izolačního materiálu. Lehké stropní konstrukce trpí rezonančním efektem. Kročejová izolace v plovoucí podlaze tyto vibrace tlumí.

Vhodnou a akusticky účinnou kročejovou izolací jsou velmi odolné desky ROCKWOOL STEPROCK HD. Tyto podlahové desky mají skvělé mechanické a akustické vlastnosti, snižují přenos kročejového zvuku a tlumí hluk mezi místnostmi. Díky speciální struktuře jsou desky STEPROCK HD velmi odolné a jsou vhodné pro podlahy s užitným zatížením až do 500 kg/m2. Jsou ideální pro lehké i těžké plovoucí podlahy. V případě lehkých plovoucích podlah je STEPROCK HD pokládán pod roznášecí vrstvu vytvořenou z lehkých desek jako např. podlahový sádrokarton, sádrovláknité, dřevotřískové nebo vkláknocementové desky.  U těžkých plovoucích podlah je roznášecí vrstva tvořena andhydritovou nebo betonovou deskou. Kročejová izolace STEPROCK HD je součástí systémové lehké plovoucí podlahy AKUFLOOR®, která je vhodná pro zatížení podlah do 350 kg/m2.

Izolační desky jsou vyrobeny z nehořlavé kamenné vlny s třídou reakce na oheň A1. Díky výborným tepelně izolačním vlastnostem zároveň zlepší tepelnou pohodu v domě. Desky STEPROCK HD jsou ideální pro podlahy v rodinných domech, bytech, administrativních budovách i nemocnicích.

Druhým výrobkem určeným pro akustické podlahy je kročejová izolace ROCKWOOL STEPROCK ND, který je vhodným řešením pro těžké plovoucí podlahy s roznášecí betonovou deskou. Tato akustická podlahová izolace minimalizuje přenos kročejového zvuku a zlepšuje akustiku v místnosti. Deska je určena pro podlahy obytných místností rodinných nebo bytových domů, kde zatížení nepřekročí 300 kg/m2.

Izolace z minerální vlny ROCKWOOL pomohou vytvořit klidné a příjemné prostředí ve vašem domě nebo bytě. Díky svým vlastnostem jsou izolace ROCKWOOL ideální pro zateplení a akustickou izolaci nejenom podlah, ale rovněž příček, dělicích stěn, šikmých i plochých střech nebo obvodových stěn.

20.05.2020 | PR
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444