Chcete bydlet ve vlastním? Tohle musíte splnit pro získání hypotéky

Bydlet ve vlastním je snem nejedné mladé rodiny. Ceny nemovitostí jsou ovšem stále příliš vysoké a podmínky pro získání hypotéky bývají přísné. Co musíte splnit, abyste na hypotéku dosáhli?

V říjnu 2018 začaly platit nové podmínky pro získání hypotéky, které mnoha lidem získání hypotéky velmi ztížily. Doložit musíte hned několik dokumentů a především musíte mít dostatek vlastních prostředků. Ani tak není zaručeno, že hypotéku opravdu dostanete. Jaké jsou podmínky pro sjednání hypotéky a na co si dát pozor?
 

Dostatečná výše čistého příjmu

Výše svého měsíčního příjmu se při žádosti o hypotéku dotknete hned několikrát. Podmínkou hypotéky totiž je, že pravidelná splátka nemůže být vyšší než 45 % z vašeho čistého měsíčního příjmu (přičemž se do daných procent započtou i vaše další závazky a splátky). Dále celková výše hypotéky, tedy výše zadlužení, nesmí být vyšší než devítinásobek vašeho čistého ročního příjmu.

Výši příjmu bance doložíte potvrzením o příjmech, které vyplní Váš zaměstnavatel (v případě podnikatele nebo OSVČ bance předložíte daňové přiznání za poslední dva roky). V tomto potvrzení musí být uvedeno i to, zda nejste ve zkušební době nebo výpovědní lhůtě.
 

Prostředky z vlastních zdrojů

Abyste mohli o hypotéce vůbec uvažovat, potřebujete z vlastních zdrojů pokrýt alespoň 20 % z celkové ceny nemovitosti. Tuto částku můžete buď našetřit, nebo dát bance do zástavy nemovitost, jejíž hodnota musí převyšovat výši hypotéky minimálně o 20 %. Výhodou zástavy nemovitosti je to, že se nemusí nacházet ve vašem vlastnictví. Budete ale potřebovat souhlas majitele, že tuto nemovitost můžete jako zástavu použít (často jde například o dům rodičů). Lze tedy kombinovat zástavu dvou (i více) nemovitostí, a tím dosáhnout na požadovanou hodnotu.
 

Dejte si pozor na dluhy

I když splníte všechny podmínky pro získání hypotéky, ztroskotat můžete na dluzích. A to o nich ani nemusíte vědět. Často až v bance zjistíte, že jste v registru dlužníků, a to klidně jen kvůli opožděným platbám za telefon nebo energie. I tahle zdánlivá maličkost může být pro banku signálem, že nejste spolehliví. Může to negativně ovlivnit vaši platební morálku (schopnost splácet).
 

Na jak vysokou hypotéku dosáhnete?

Maximální výše hypotéky se odvíjí od vašeho čistého příjmu. Velmi zjednodušeně si částku, kterou vám banka půjčí spočítáte, když svůj čistý roční příjem vynásobíte devíti. Pokud je váš čistý příjem cca 25–30 000 Kč měsíčně, dosáhnete na hypotéku ve výši zhruba 2,5–3 milionů. To vám pravděpodobně postačí i na menší byt. Samozřejmě ale počítejte i s tím, že 20 % z ceny musíte mít našetřeno (případně zastavit další nemovitost).

Cena bytů v Praze, pokud si vezmeme například 3+kk v novostavbě, se může vyšplhat i na 6,5 milionu korun. Abyste dosáhli na hypotéku v této výši, musel by váš čistý příjem dosahovat 50 000 korun měsíčně. Hypotéku byste pak získali ve výši kolem 5,4 milionů korun. To znamená, že zbylých 1,1 milionu byste potřebovali uhradit z vlastních zdrojů.
31.01.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444