Chaloupka v Bukovanech. S citem k tradici a místu

Až budete poznávat krásy Slovácka, možná vás cesta zavede i do Bukovan nedaleko Kyjova, malé vesničky propletené vinařskými uličkami, s unikátní moderní Kaplí svatého Jana Pavla II. nebo větrným mlýnem, který je již z dálky viditelnou dominantou kopce nad obcí. V jedné z uzounkých uliček naleznete také Bukovanskou chaloupku, výjimečnou stavbu vyrůstající na strmě svažité parcele.


Vzhledem k bezútěšnému stavu vesnického rodinného domu se architekti z brněnského studia SENAA architekti namísto původně zamýšlené rekonstrukce rozhodli pro novostavbu. Ta respektuje půdorysnou stopu i tvarové pojetí starého domu. Od počátku provázely realizaci nemalé komplikace. K domu vede pouze úzká cesta, která znesnadňovala přístup stavební technice. I přesto dokázali architekti stavbu citlivě zasadit do okolního prostředí a vtisknout tvář moderní architektury do historického kontextu vinařské uličky.


 

Směs rozmanitosti detailů a celkové dispoziční řešení vytváří architektonický zážitek

Koncepčně je dům rozdělen na několik částí. Ložnice, koupelna a wc jsou umístěny ve zděné části, kde se původně vyskytovala obytná světnice. Obytná část se ukrývá v prosklené části, tvořené z ocelové konstrukce, na místě původních kozích chlívků. Saunu s odpočívárnou najdeme v dřevostavbě, na kterou navazuje venkovní terasa s bazénem.

„Dům využívá do posledního kousku prudce se svažující pozemek. Na ploše 230 m2 se kromě domu samotného nachází i kůlna na kola a nad střešní terasou je do svahu zakousnutý bazén s panoramatickým výhledem do okolí,” představují dům Václav Navrátil a Jan Sedláček, hlavní architekti.



Vnímavý postup vůči okolnímu tradičnímu prostředí je patrný v použitých stavebních technologiích. Například vnitřní gletované omítky bez dodatečné povrchové úpravy, zaoblené rohy ostění a nadpraží oken nebo ručně tesaný povalový strop v obytné části, který kontrastuje s moderním bezrámovým velkoplošným zasklením. Na domě je použita i tradiční lidová japonská technika shou-sugi-ban opalovaného dřeva. Tímto způsobem je ošetřena celá nástavba saunového domečku na střešní terase.



Projekt Víkendový dům v Bukovanech se stal finalistou soutěže Grand Prix Architektů 2022, zvítězil v soutěži Interiér roku 2021 v kategorii Novostavba a v soutěži Amazing Places 2021 zvítězil v kategorii Chalupy. 



03.03.2023 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444