Cesta k hydromasážní koupeli

V rámci doprovodných programů Stavebních veletrhů Brno 2008, který se koná 21. – 26. dubna 2008, se návštěvníci seznámí také s historií a trendy v oblasti hydromasážních zařízení. Akce určená odborné i laické veřejnosti se bude odehrávat na 200 m2 v I. Galerii v pavilonu „Z“. Prezentovat se budou firmy jako Franz Kaldewei GmbH & Co nebo SAPHO Hydro&Air. Uskuteční se také soutěž Koupelna snů, v níž budou návštěvníci veletrhu z vystavovaných modelů vybírat svůj ideál.

Dozvíme se mimo jiné, na jakém principu fungují vířivé vany a podobná zařízení, jaký vliv mají na lidský organismus, jaké se dnes používají technologie a materiály, nebo jaký je třeba rozdíl mezi vířivou vanou a „perličkovou“ koupelí či jak vypadá vodní shia-tsu masáž.

V současné době se výrobou hydromasážních van a systémů zabývají asi tisíce firem po celém světě. Tento fenomén moderního životního stylu ale už dávno opustil koupelny a zamířil do zahrad či ložnic. Hydromasážní vany se vyrábějí v různých provedeních a variantách, záleží, kolik peněz chcete investovat a jak luxusně chcete relaxovat. Ceny se pohybují od dvaceti až po několik set tisíc korun.

Princip hydromasážní terapie je jednoduchý. Základním smyslem je vyvolat intenzivní prokrvení organismu, čímž se urychluje regenerace a tělo se uvolňuje. Zároveň jde o jakýsi trénink. Proud vody jemně masíruje, čistí pokožku, zvyšuje prokrvení kůže i svalů, podporuje krevní oběh. Teplá voda zase urychluje látkovou výměnu, zrychluje dechovou frekvenci a celkově prohlubuje dech. Nezanedbatelný je pozitivní vliv na psychiku, kdy se tělo i mysl „očišťují“. Zvláštní technikou je japonská léčebná masáž shia-tsu, kdy samotný proud vody působí na výstupy nervů či na tzv. aktivní body.

Vedle vířivé vodní lázně existuje tzv. „perlička“ - perlivá vzdušná lázeň, která navozuje příjemné pocity a je ideální pro uvolnění psychického napětí. Vyrábějí se také sprchové masážní boxy, kde se využívá tzv. turbomasáže.

Doprovodný program Stavebních veletrhů Brno 2008 nazvaný Historie hydromasáže rovněž připomene významné výročí - a to 40 let od sestrojení první moderní vířivé vany. Počátky jsou spojené se jménem JACUZZI, dnes vyhlášenou firmou pro náročnou klientelu, kterou v polovině 50. let založili v Americe členové stejnojmenné italské rodiny. První hydromasážní agregát, který se ponořil přímo do vany s koupajícím se člověkem, vznikl hlavně kvůli jednomu z členů rodiny. Ten totiž potřeboval denně rehabilitační péči a někoho z rodiny napadlo, že by se k tomuto účelu dalo použít čerpadlo, které rodinná firma vyráběla pro čerpání vody ze studní.

Po jejich novince byla taková poptávka, že se začala vyrábět ve velkém jak pro domácí užití, tak pro rehabilitační zařízení, nemocnice nebo fitcentra. A v roce 1968 Roy Jacuzzi sestrojil první domácí vířivou vanu v dnešním slova smyslu. Čerpadlo už nebylo zavěšeno a neomezovalo využití koupacího prostoru, trysky byly podstatně účinnější. Díky tomuto technologickému posunu došlo k nebývale masovému boomu a hydromasáž se stala běžnou záležitostí.
31.03.2008 | tz
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444