Paličáci a nepaličáci
zimní, nebo úzkolisté jarní. U nepaličáků, které jsou méně odolné proti nízkým teplotám, je česneková cibule složená z více skupin stroužků, u paličáků převážně ze dvou. Paličáky, snášející nižší teploty a vyšší vlhkost než nepaličáky, tvoří cibule s namodralými obalovými šupinami.
Podzimní výsadba
Při výsadbě je velmi významný dobrý zdravotní stav sadby, kdy je zapotřebí vyloučit všechny podezřelé cibule i stroužky s nepřirozeně žlutě zbarvenou spodní šupinou. Ale i zdravé velké stroužky se před výsadbou moří proti háďátku zhoubnému sirnými přípravky. Stroužky brzy zakoření a vytvoří dlouhé a úzké listy. Některé z nich můžeme odříznout a použít jako koření.
Sklizeň a skladování
Česnek nesmí přezrát, jinak se obalné šupiny rozruší a cibule se rozpadávají. Proto hned, když v létě následujícího roku začnou listy vadnout, cibule ze země vytahujeme a uchováváme je v chladném a suchém prostředí.Česnek se používá v kuchyních celého světa, dodá chuť masům, zelenině, ale i těstovinám nebo pokrmůmz rýže. Aioli je vlastně speciální majonéza a pochází z jihu Francie, kde se podává především k různě upraveným rybám. Hodí se ale i k masům a k zeleninovým pokrmům.
Potřebujeme: 4 stroužky česneku, lžička soli, 1 velký čerstvý žloutek, 200 ml kvalitního olivového oleje, citronová šťáva, špetka čerstvě umletého černého pepře
Nejprve utřeme se solí jen jeden stroužek česneku, ke kterému přidáme žloutek, důkladně rozmícháme a pak za stálého šlehání přidáváme po malých troškách olej, dokud směs nezhoustne. Zbytek prolisovaného česneku přidáme nakonec a chuť pak ještě můžeme zvýraznit zašleháním citronové šťávy a troškou mletého pepře.