Česnek je zelenina, léčivá rostlina i prastaré koření

Kdo nemá česnek a cibuli pod postelí, bývá často nemocný, říkali si chudí lidé v našich klimatických podmínkách. Dávno to však věděli například staří Egypťané, kteří si této aromatické rostliny vážili, a proto také dostávali dělníci stavějící pyramidy jako část své mzdy česnek. Jednu palici česneku denně fasoval také každý Viking z posádky lodi, která se plavila po moři.

Lidé dávno vypozorovali blahodárné účinky česneku nejen na zažívací trakt, kdy po celý starověk a středověk patřil česnek mezi základní dezinfekční prostředky. I dnes jej řadíme spolu s petrželí k oficiálním léčivým rostlinám. Šťáva z něj má protizánětlivý i žlučopudný účinek, výrazné je působení česneku proti kornatění tepen a vysokému krevnímu tlaku. Zejména však jsou to antioxydanty v česneku obsažené, které působí proti nadměrnému množství volných radikálů v těle. Podobný účinek má ještě špenát, kadeřávek, brokolice, červená řepa nebo růžičková kapusta. Zmiňovat látky obsažené v česneku, které působí proti mikrobům a příznivě upravují střevní mikrofloru, je snad nošením dříví do lesa. Z těchto všech důvodů a pro své výrazné aroma by neměl česnek chybět ve škále pěstovaných druhů zeleniny.
 

Paličáci a nepaličáci

Tradičně se kulturní česneky dělí na paličáky a nepaličáky, které jsou buď širokolisté
zimní, nebo úzkolisté jarní. U nepaličáků, které jsou méně odolné proti nízkým teplotám, je česneková cibule složená z více skupin stroužků, u paličáků převážně ze dvou. Paličáky, snášející nižší teploty a vyšší vlhkost než nepaličáky, tvoří cibule s namodralými obalovými šupinami.
 

Podzimní výsadba

Česnek kuchyňský (Allium sativum) vysazujeme na podzim v září až říjnu (je-li teplý podzim i v listopadu, nebo dokonce začátkem prosince, než půda zamrzne). Sázíme do hlubší, záhřevné a spíše lehčí půdy. Stroužky z obvodu česnekových cibulí musí být dobře vyvinuté a musíme je vysadit správně, to znamená vrcholkem, který má být asi 6 cm pod povrchem půdy, vzhůru. Právě pro stroužky, které jsou vlastně zásobními orgány rostliny, pěstují česnek po celém
světě.

Při výsadbě je velmi významný dobrý zdravotní stav sadby, kdy je zapotřebí vyloučit všechny podezřelé cibule i stroužky s nepřirozeně žlutě zbarvenou spodní šupinou. Ale i zdravé velké stroužky se před výsadbou moří proti háďátku zhoubnému sirnými přípravky. Stroužky brzy zakoření a vytvoří dlouhé a úzké listy. Některé z nich můžeme odříznout a použít jako koření.
 

Sklizeň a skladování

Česnek nesmí přezrát, jinak se obalné šupiny rozruší a cibule se rozpadávají. Proto hned, když v létě následujícího roku začnou listy vadnout, cibule ze země vytahujeme a uchováváme je v chladném a suchém prostředí.
bydlinekBydlínkův recept na Aioli, které má říz

Česnek se používá v kuchyních celého světa, dodá chuť masům, zelenině, ale i těstovinám nebo pokrmůmz rýže. Aioli je vlastně speciální majonéza a pochází z jihu Francie, kde se podává především k různě upraveným rybám. Hodí se ale i k masům a k zeleninovým pokrmům.

Potřebujeme: 4 stroužky česneku, lžička soli,  1 velký čerstvý žloutek,  200 ml kvalitního olivového oleje, citronová šťáva, špetka čerstvě umletého černého pepře

Nejprve utřeme se solí jen jeden stroužek česneku, ke kterému přidáme žloutek, důkladně rozmícháme a pak za stálého šlehání přidáváme po malých troškách olej, dokud směs nezhoustne. Zbytek prolisovaného česneku přidáme nakonec a chuť pak ještě můžeme zvýraznit zašleháním citronové šťávy a troškou mletého pepře.
18.11.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444