Čas vánočních stromků

Adventní věnec Kateřiny Šedo

Adventní věnec Kateřiny Šedo

Voňavý věnec zavěšený na počátku adventu, tj. čtvrtou neděli před Štědrým dnem, na dveřích vypovídá, že nastal slavný vánoční čas. Adventní věnec patří neodmyslitelně do vánoční doby jako přípravné období, předzvěst narození Ježíše Krista. Oslavy Vánoc se skutečně vztahují k betlémské události v noci z 24. na 25. prosince před více než dvěma tisíci lety.

V křesťanské tradici trvá vánoční doba od večerní mše svaté, která bývá slavena 24. prosince v nočních hodinách jako tak zvaná půlnoční, až do večera v neděli, jež následuje po 6. lednu, na který připadá svátek Křtu Páně.
 
Adventní věnec, který podtrhuje vánoční atmosféru, se umisťuje nejen na vstupní dveře, ale pokládá se i na stůl nebo zavěšuje volně do prostoru. Je také projevem snášenlivosti, tolerance a pozdravením příchozího.

Neodmyslitelným symbolem Vánoc je bezesporu vánoční stromek, ten poutá naši pozornost, a přestože jsme dávno z dětských střevíčků vyrostli, každoročně se na něj jako děti těšíme. Jestli si pořídíme stromek řezaný nebo v kontejneru, záleží na nás a na našich možnostech. Koupě řezaného stromku je jednoduchá. Vybereme si druh, který máme rádi, a zásadně ho uchováváme postavený ve vodě, abychom zabránili jeho předčasnému vyschnutí. Místo by mělo být dostatečně chladné a s vyšší vlhkostí vzduchu. Až přijde den D, umístíme ho do stojánku a těšíme se z jeho vůně a krásy. Jestli máme stojánek i s prostorem pro vodu a stromek často rosíme, udržíme ho čerstvý déle. Problém spojený s úklidem nám nastane při jeho likvidaci.

Jak pečovat o stromek v kontejneru


To kontejnerovaný stromek pořizujeme pro použití na více let. Kromě smrků, jedlí a borovic může jako vánoční stromek posloužit i jalovec nebo cypřišek. Nejdůležitější je pomalý přesun stromku z chladného prostředí do místnosti a po svátcích opět ven.  Asi dva týdny před Štědrým dnem přeneseme stromek z venkovního prostředí do chladného prostoru s dostatkem světla a teplotou 3–8 °C. Po týdnu ho přemístíme do teplejší světlé místnosti, kde se teplota pohybuje v rozmezí 15–18 °C. Na čestné místo, které určitě nebude u topení, ho postavíme co nejpozději. Stromek denně rosíme a pravidelně zaléváme. Substrát musí být stále vlhký, vodu zpod misky však vždy odstraníme.

Stejně postupujeme v opačném případě, kdy stromek přesouváme do venkovních podmínek.

Vánoční pokojové květiny


Díky tomu, že pokojové květiny jsou běžně dostupné, než tomu bylo před desetiletími, staly se samozřejmou součástí slavnostní výzdoby i kvetoucí rostliny. Typickými vánočními květinami je čemeřice (Helleborus niger), vánoční hvězda (Euphorbia pulcherrima), pryšec blýskavý (Euphorbia fulgens), brambořík (Cyclamen persicum), také růže nebo orchideje. Mohou to však být i rychlené cibuloviny nebo voňavá mimóza. Mezi klasické vánoční rostliny nepatří ani cesmína (Ilex), ale objevuje se v tomto období čím dál častěji. V zahradě patří mezi pravé skvosty, v lidových pověrách byla dokonce považována za kouzelnou rostlinu, která údajně chránila před působením čarodějnic.  Větvička cesmíny obalená červenými plody je v některých zemích symbolem Vánoc podobně jako u nás jmelí. Jako doplněk řezaných květin o našich nejkrásnějších svátcích nesmí pochopitelně chybět ani zeleň: již zmíněné jmelí či větvičky jehličnanů. Vévodit všemu musí však pohoda, přátelství a láska.
14.12.2018 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444