Čas sušených květů

V tuto dobu podzimní zahrada už oslnivě nevypadá. Až odkvetou chryzantémy nebo až je spálí mráz, ze živé přírody nám pro radost zbudou pokojové květiny a také ty, které jsme si přes sezonu nasušili. Ano, je to tak, nastal čas sušených květů. Umožní-li nám to počasí, můžeme si ještě nasbírat na svých procházkách podzimní přírodou větvičky s plody, lesklé bobule, trávy a pestré listy.

Je to docela pěkná řada květin, které lze přes sezonu pěstovat na zahradě či které můžeme utrhnout během procházky v přírodě a poté je usušit a použít od podzimu do jara jako dekoraci bytu. Kdo si nechce dát práci se sušením, může sušené květiny rovnou koupit. Nejenže všechny zdobí prostory, některé i pěkně voní. Šikovné ruce z květin natrhaných v zahradách, na polích a loukách a nasušených během léta vytvoří mnohdy překrásné dekorace.

Samozřejmě nejjednodušší je průběžně trhat květiny na sušení ve vlastní zahradě, jelikož si můžeme sami určit, které chceme pěstovat. Patrně klasickou, proto i nejznámější a nejrozšířenější sušenou bylinou je levandule. Sušit však můžeme i růže, okrasné traviny, vřes, řebříček, černuchu, statici, šáter latnatý, rákos, oves, sloní trávu či proso. Nasbírané rostliny je zapotřebí usušit rychle, aby je nenapadly plísně.

Ještě teď si například můžete utvořit zajímavou dekoraci z odkvetlého plaménku (Clematis), nějaké okrasné traviny a dvou skleněných nádob, z nichž menší je vložena do větší: Do prostoru mezi ony dvě nádoby naaranžujte odkvetlý plamének s okrasnou travinou, třeba zaječích ocásků. Když v menší vnitřní nádobě zapálíte svíčku, možná vás výsledný výtvarný efekt překvapí.

Zaječí ocásek, kterému se pro jeho měkkost říká také sametovka, je jednoletá rostlina. U nás ji ve volné přírodě nenajdete, divoce roste v zemích kolem Středozemního moře. Jednoduchá kytice ze zaječích ocásků, případně v kombinaci se suchými makovicemi působí poněkud staromódně, ale je také nádherně ozdobná.

V pošmourném dni upoutá pozornost i jednoduchá mísa, v níž je usazená tykev na pestrých listech javoru, kakostu a obklopená rudými šípky.


Základ zajímavé řezané kytici dodá například jednoduchá kombinace uzavřených zářivě červených kalichů mochyně spolu s miniaturními šípky a stříbrnou měsíčnicí. Ve váze se židovská třešeň, jak se mochyni rovněž říká, pěkně doplňuje také s mochnou křovitou, brutnákem či stébly okrasných trav.
V podzimní zahradě mochyně svými oranžovými a červenými květy září, jako by chtěla na zahradě podržet iluzi letních dní. Je to trvalka, které se daří v každé půdě a jež se pomocí svých podzemních výhonků bujně rozmnožuje, zejména má-li slunné nebo jen mírně zastíněné stanoviště. Nenápadné bílé květy uschované mezi lodyhou a řapíkem otvírá od června do srpna.

Ideální usušená květina je také trvalka známá jako rozchodník (Sedum spectabile), který je nenáročný, je obohacením každé zahrady, samozřejmě že je pěkný zelený ve váze a působí rovněž velmi esteticky usušený ve vysoké skleněné nádobě (bez vody, kdy mu opadnou listy).

Zimní kytice se trhají v létě, některé v plném květu, jako například šáter latnatý, jehož květy jsou nejkrásnější na přelomu července a srpna, ale platí to i o planých květinách. Avšak část z nich se trhá až na podzim, tehdy, kdy květy již uvadnou a zhnědnou. K nim patří například plodenství řebříčku a třezalky. Mnohé rostliny, které označujeme slovem plevel, mají vyloženě pěkný květ a zůstávají krásné i po usušení.
28.10.2019 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444