Čas polévek je tu. Které rád vaří Pepa Nemrava?

Dýňová polévka. Foto: Pixabay

Dýňová polévka. Foto: Pixabay

Sychravé a chladné počasí, brzké stmívání, častá nachlazení - to vše nás přirozeně obrací k pokrmům, které nás nejen zasytí, ale také zahřejí. K oblíbeným jídlům v podzimním období patří husté krémové polévky. Jsou velmi snadné na přípravu, zdravé a chutné. Mezi oblíbené suroviny, ze kterých se vaří zahřívací podzimní polévky, patří mrkev, brambory, červená řepa, kapusta, dýně Hokkaidó a samozřejmě luštěniny. Jaké rád vaří kuchař Pepa Nemrava?

 

Recept: Dýňová polévka podle Pepy Nemravy

 
Ingredience:
500 g dýně hokaido
165 g kokosového mléka
300 ml vody
šťáva z 1/2 citrónu
1 chilli paprička
3 lžíce olivového oleje
2 cm čerstvého zázvoru
koriandr
sušená dýňová semínka
sůl
pepř
Postup:
Dýni nakrájíme na kostičky a dáme zarestovat na olivový olej. Osolíme, opepříme, přidáme polovinu chilli papričky (druhou polovinu si necháme na ozdobu), nastrouháme zázvor, zalijeme vodou a dáme vařit do měkka.

Když je dýně měkká, přelijeme do mixéru nebo použijeme tyčový mixér a rozmixujeme do hladka. Scedíme zpátky do hrnce přilijeme kokosové mléko, citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem a 5 minut provaříme.

Na talíři zasypeme čerstvým koriandrem, dýňovými semínky a nasekanou chilli papričkou.

Dýňová polévka od Pepy NemravyDýňová polévka. Foto: Pepa Nemrava

 

Recept: Polévka z červené čočky podle Pepy Nemravy

 
Ingredience:
350 g červené čočky
1 cibule
200 g mrkve
200 g celeru
100 g slaniny
200 ml passaty
5 stroužků česneku
1 PL sádla
1 ČL kari prášku
1 ČL římského kmínu
sekaná petrželka
zakysaná smetana
sůl
pepř
Postup:
V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Slaninu vyndáme, dáme stranou a na výpeku zarestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Orestovanou zeleninu osolíme, opepříme, přidáme římský kmín, kari prášek, passatu a zarestujeme.

Nyní přidáme čočku, zamícháme, zalijeme 2l studené vody a za občasného míchání vaříme 30 minut.

Uvařenou polévku důkladně rozmixujeme a naservírujeme se slaninkou, krutonky, zakysanou smetanou a sekanou petrželkou.

Recept na polévku z červené čočky od Pepy NemravyPolévka z červené čočky. Foto: Pepa Nemrava



O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava
 
Vyzkoušejte také: Recept na poctivou kulajdu
11.10.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444