Recept: Dýňová polévka podle Pepy Nemravy
| Ingredience: 500 g dýně hokaido 165 g kokosového mléka 300 ml vody šťáva z 1/2 citrónu 1 chilli paprička 3 lžíce olivového oleje 2 cm čerstvého zázvoru koriandr sušená dýňová semínka sůl pepř |
Postup: Dýni nakrájíme na kostičky a dáme zarestovat na olivový olej. Osolíme, opepříme, přidáme polovinu chilli papričky (druhou polovinu si necháme na ozdobu), nastrouháme zázvor, zalijeme vodou a dáme vařit do měkka. Když je dýně měkká, přelijeme do mixéru nebo použijeme tyčový mixér a rozmixujeme do hladka. Scedíme zpátky do hrnce přilijeme kokosové mléko, citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem a 5 minut provaříme. Na talíři zasypeme čerstvým koriandrem, dýňovými semínky a nasekanou chilli papričkou. |
Dýňová polévka. Foto: Pepa Nemrava
Recept: Polévka z červené čočky podle Pepy Nemravy
| Ingredience: 350 g červené čočky 1 cibule 200 g mrkve 200 g celeru 100 g slaniny 200 ml passaty 5 stroužků česneku 1 PL sádla 1 ČL kari prášku 1 ČL římského kmínu sekaná petrželka zakysaná smetana sůl pepř |
Postup: V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Slaninu vyndáme, dáme stranou a na výpeku zarestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Orestovanou zeleninu osolíme, opepříme, přidáme římský kmín, kari prášek, passatu a zarestujeme. Nyní přidáme čočku, zamícháme, zalijeme 2l studené vody a za občasného míchání vaříme 30 minut. Uvařenou polévku důkladně rozmixujeme a naservírujeme se slaninkou, krutonky, zakysanou smetanou a sekanou petrželkou. |
Polévka z červené čočky. Foto: Pepa Nemrava
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.