Bytový textil

S bytovým textilem se setkáváme v interiéru na každém kroku. Ať už to jsou to záclony a závěsy, čalouněné potahy nebo ložní prádlo a textilní podlahoviny (koberce kusové, ode zdi ke zdi). Na tom, jak bude interiér barevně sladěn s textiliemi, závisí, zda bude příjemný a útulný.

Pouze rozumné zastoupení použitých materiálů, barev a jejich odstínů může vytvářet útulný domov nebo kancelář. Při pořizování textilií se většinou řídíme vlastním citem vůči barvám. Není dobré, nemáme-li v oblibě třeba brčálově zelenou, vnést si ji do interiéru. Je-li více členů, a není-li mezi nimi jednota v názorech na barvu, je lepší volit barvy neutrální, zemité, béžové, bílé...Koberce chrání podlahu před zašpiněním a plní funkci zvukově a tepelněizolační. Dělíme je podle materiálu na vlněné, jutové a z vláken přírodních (sisal, papír, kokos) nebo umělých a dle způsobu výroby na ručně či strojově vyráběné. Hlavní úlohou záclony je bránit průhledům zvenčí a dotvářet intimitu vnitřního prostředí místnosti. Byt bez záclony působí neútulně. Aby však záclony plnily dostatečně svou funkci, musí propouštět dostatek světla, a naopak, chránit před ostrými slunečními
paprsky. Máme-li záclony, nedáváme dekorativní závěsy do interiéru za každou cenu. Těchto textilií používáme střídmě. Jejich přemírou totiž vzhled místnosti nezlepšíme a ještě ke všemu si ztěžujeme úklid. Závěs je nutností pouze tehdy, když záclony vůbec nechceme.
17.12.2002 | Richard Koníček

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444