Bydlíme v zahradě

Foto: Archiv firmy HZB

Foto: Archiv firmy HZB

Zahradní architektura zahrnuje široké spektrum staveb a prvků, které pobyt na zahradě zpříjemňují. Záleží čistě na vašem vkusu, jestli na své zahradě postavíte tradiční dřevěnou pergolu, nebo jste spíše nakloněni moderním hliníkovým stavbám.

Bioklimatická pergola - hit mezi hliníkovými zahradními pergolami

Majitele novostaveb a milovníky moderních technologií zaujmou elegantní bioklimatické pergoly s pohyblivým střešním slunolamem.

Hlavní rozdíl mezi klasickou pergolou a tou bioklimatickou je pohyblivý slunolam. Střecha bioklimatické pergoly je tvořena naklápěcími lamelami, které efektivně regulují stínění, poskytují ochranu před deštěm a zároveň odvětrávají přehřátý vzduch uvnitř pergoly. Slunolam zajistí příjemné podmínky pro pobyt za každého ročního období a počasí. V létě střešní lamely brání ostrým slunečním paprskům a zároveň zajišťují přísun čerstvého vzduchu, v případě deště pak sklopené lamely plní funkci klasické střechy. 


Pro ještě vyšší komfort doporučujeme boky bioklimatické pergoly zastínit screenovými roletami. V letním období nepustí dovnitř tolik tepla, dále ochrání před větrem, deštěm, hmyzem a jeho uživatelům poskytne dostatek soukromí. Zatažená roleta stále zachovává výhled do venkovního prostředí, ale pohled zvenčí dovnitř látka nedovolí. 
 

Dřevěné mříže - dekorativní i funkční prvek v zahradě

Poctivě odvedená práce od truhláře, nezaměnitelná kresba dřeva - tradiční dřevěné výrobky se těší neutuchající oblibě a drží si své trvalé místo v zahradách. Stavby ze dřeva nabízejí mnoho variací, mohou sloužit jako posezení, celé zahradní domky, altány, úložné prostory pro sekačku, nářadí, jízdní kola nebo nábytek, ale plní funkci i menších dekorativních prvků. 
 
Pergolu a celé okolí zahrady můžete ozvláštnit dřevěnými ozdobnými mřížemi. Uplatnění najdou jako optické oddělení obytné zóny, jako opory k popínavým květinám, dekorace na zeď nebo funkční ploty. Společnost Vladeko, specialista na zahradní vybavení, vyrábí zahradní mříže v několika tvarech a druzích. Objednávat je můžete jako typové dílce, ale je rovněž možné poptat mříže na zakázku - atypické rozměry pergoly nebo altánu nejsou pro Vladeko překážkou.



Aby dřevěný nábytek vydržel

O zahradní nábytek, domky, terasy, fasádní obklady a další výrobky ze dřeva je důležité se starat. K ošetřování dřevěnných povrchů doporučujeme olej TERASOIL O1014. Tento olej na terasy s UV ochranou je nově nabízen i v barevné škále. 

TERASOIL je špičková směs přírodních olejů (bezbarvá i barevné varianty) určená k odolnému a hloubkovému ošetření a ochraně neošetřeného dřeva v exteriéru i interiéru.

TERASOIL slouží pro ochranu dřeva na terasách, zahradního nábytku (stoly, židle, lavičky), fasádních obkladech a plotech z exotického i tuzemského tvrdého i měkkého dřeva. Olej dřevo regeneruje, ošetřuje a oživuje jeho starý a matný povrch, u barevných variant jej i barevně zvýrazňuje a poskytuje mu přirozený vzhled a výbornou ochranu proti vodě, vlivům počasí i UV záření.

Více informací zjistíte přímo u výrobce na adrese: www.colorlak.cz.

06.05.2022 | Jana Koenigová
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444