Bydlení v alkovně

hezky ve venkovském stylu

Ať už jako svérázná postel pro hosty, měkce vystlaná spací kóje do dětského pokoje nebo prostor pro hry. Alkovna je naprosto originální a zároveň útulná. Budete překvapeni, jak je její konstrukce jednoduchá.

Z pohledu bytového architekta je alkovna výklenek s patrovou postelí, nebo chcete-li, přístěnek na spaní většinou co nejmenších rozměrů. Dříve se v úsporně vytápěných zemědělských usedlostech alkovny s oblibou stavěly mezi vytápěnou světnici a kuchyň, takže poskytovaly lepší tepelnou pohodu než volně stojící postele. Dnes, v době ústředního a podlahového topení, už teplo nehraje tak významnou roli. Mnohem důležitější je svérázné kouzlo venkova, které z alkovny vyzařuje.

Není žádným tajemstvím, že venkovský styl, zvaný také country-look, je stále populárnější. Potíž je pouze v tom, že bývá poměrně drahý. To je jeden z důvodů, proč jsme se tohoto tématu chopili, a na naší alkovně si ukážeme, že tomu tak nemusí být. Její základ tvoří patrová postel a dvě vysoké kuchyňské skříně z hypermarketu IKEA. Ty jsme oblékli do slušivého kabátu z dřevotřísky, překližky a tapet, takže celek je téměř k nerozeznání od masivního kusu vyrobeného na míru. Ale všechno hezky popořádku!

Alkovna sahá až ke stropu, použité skříně končí kousek níž. Uvnitř tak vznikne malý úložný prostor na pár plyšových medvídků nebo pohádkové knížky. Dole je vidět náš malý trik s falešnými dveřmi.

Žebřík je zajištěný proti převrácení. V horní příčce jsou dva šrouby s okem, které se nasadí na dva kovové nábytkové knoflíky. Ty jsou zapuštěné do příčníku pomocí tenké závitové tyče.

Jak na to

Venkovský styl je v podstatě jednoduchý. Kdo preferuje větší rozmanitost, může použít vnitřní rohy se zaoblenými ornamenty nebo pomalovat alkovnu květinovými motivy.


Proměna postele "made in IKEA" v půvabnou alkovnu

Základem celé konstrukce je patrová postel "Mydal" a dvě vysoké bílé skříně "Faktum, Arlig" o šířce 40 a 60 cm. Již podle názvů správně tušíte, že jde o běžný nábytek od firmy IKEA. Jako materiál obložení přichází v úvahu cenově výhodná 16 mm silná dřevotříska nebo středně tvrdá dřevovláknitá deska ,ze stavebnin. Po namontování obložení, včetně stropních a soklových čel, potáhneme všechny díly, které mají působit jako masivní stěna, tapetou. Hladké potahované skříně na povrchu jemně obrousíme, aby tapeta dobře držela. K lepení tapet použijeme lepidlo na polystyren. Modré imitace dvířek na zelených dveřích od skříně nejdříve natřeme a teprve pak přilepíme montážním lepidlem.


  
 
  
 

 

1. Obě kuchyňské skříně z obchodu IKEA zafixujeme rychlosvěrkami a vzájemně sešroubujeme. Soklová čela z dřevotřísky opatříme na zadní straně oporou, tak aby tvořila T-kus. Budou tak zajištěná proti vyvrácení.

2. Kratší T-kus musí o jednu tloušťku čela uskakovat, aby tvořil doraz pro delší čelo. Čela přilepíme montážním lepidlem.

3. Jako dorazy pro stropní obvodová čela namontujeme střešní latě, tak aby na přední straně plošně lícovaly a po stranách uskakovaly o 16 mm.

4+5. Pohled zezadu: Jako opěrnou konstrukci zad namontujeme ze zadní strany skříně tři střešní latě o tloušťce 4,3 cm. K nim pak přišroubujeme dřevotřískovou desku.

6+7. Kompletní stěnu potáhneme tapetou. Dřevotřísku natřeme lepidlem na tapety a necháme schnout. Přiložíme naklíženou tapetu a důkladně uhladíme válečkem. Přesahy v ještě napůl vlhkém stavu odřízneme nožem.


TAPETY

Veškeré plastové povrchy, které chceme tapetovat, musíme mírně zbrousit. Tapety nalepíme lepidlem na polystyren (např. Methylan,Styropor).


Pro další postup se doporučuje položit postel "na záda".

 

  
   
   
   
   

 

8. Protože bočnice patrové postele uskakují oproti sloupkům asi o 6 mm, přitlučeme na ně stejně silné latě z překližky. Bočnice a sloupky tak vytvoří rovinu, k níž na plocho přišroubujeme obložení.

9. Šrouby sloupků, přesahující o 2 až 3 mm, zapustíme zezadu do desek obložení. Desku vždy položíme, odřezkem vyměříme střed otvoru a přeneseme na desku.
 
10. Forstnerovým vrtákem, resp. vrtákem do dřeva se středicím hrotem o průměru 20 mm, vyvrtáme 5 mm hluboký slepý otvor.

11. Desku otočíme a přišroubujeme ke konstrukci postele. Aby po straně přesahovala přesně o 16 mm, použijeme jako montážní pomůcku odřezek o stejné tloušťce, který zafixujeme rychlosvěrkou.

12. K hornímu konci obložení přišroubujeme zezadu spojovací pásy pro upevnění stropního čela (viz také obr. 17).

13. Pro přišroubování obložení k bočnicím doporučujeme použít dřevěné příložky, abychom dosáhli přesného slícování.

14. Přiklížíme příčné rámové lišty a zafixujeme je rychlosvěrkami. Pak co nejpřesněji nalícujeme a přiklížíme svislé lišty.

15. Klihem na dřevo naklížíme překližkové lišty se sraženými hranami o šířce 9,5 cm a tloušťce 6 mm. Přesně je nalícujeme a silně přitlačíme (např. kbelíkem s vodou postaveným na dřevěné příložky).

16. Pohled odspodu: Tenké lišty ze středně tvrdé dřevovláknité desky slouží jako vedení pro zásuvky.

17. Ještě jednou pro větší názornost: Vlevo oba skříňové prvky, vpravo postel (IKEA), vše částečně obložené a opatřené ozdobnými vnitřními rohy (libovolný tvar vyříznutý z klížené desky).

18. Jako pojistku proti spadnutí z postele při klížíme u předního okraje střešní lať. Stropní čelo potáhneme stejnou tapetou, jaká přijde do místnosti, a po vyschnutí přimontujeme. Protože zde nelze použít svěradla, vypomůžeme si při stlačení horní rámové lišty a čela dvěma stabilními lištami.

19. Nakonec vše ošetříme podkladovým nátěrem a nalakujeme požadovanou barvou.

20. Zásuvky jsou z neupravené, středně tvrdé dřevovláknité desky. Jednotlivé díly natupo sklížíme. Materiál MDF je pro klížení velmi vhodný, takže se klidně obejdeme bez klasických spojů, používaných u dřeva.

21. Po stranách připevníme dřevěné lišty pro montáž koleček. Zásuvky se tak budou pohybovat jen několik milimetrů nad zemí.

Velkoryse dimenzované zásuvky

nabízí dostatek úložného prostoru pro povlečení, peřiny i náhradní polštáře. Kdo chce, může sem dávat pohádkové knížky nebo hračky pro děti.

 

Závěsy pro ještě větší útulnost

Co by byla tradiční alkovna bez typického závěsu? Žádný strach, kurz šití si klidně můžeme odpustit. Připravili jsme jednoduché a efektivní řešení.


    

 

(A)Nejdříve zubatými nůžkami nebo zubatým řezacím kolečkem (viz rubrika SERVIS) ustřihneme látku na závěs s přesahem asi 5 cm na všech stranách. Zubaté okraje se netřepí, takže se nemusí obšívat.

(B) Látku ze všech stran přeložíme o 5 centimetrů a přežehlíme. Jakmile materiál vychladne, vložíme do lemu proužek rouna (použili jsme Saumfix od firmy Prym). Lem pak podélně přežehlíme přes vlhkou látku. Rouno látku slepí, takže vznikne dokonalý lem bez jediného stehu.

(C) Pomocí rouna Saumfix můžeme také zhotovit tunýlky nebo duté lemy pro navlečení tyče.


CO JE ... ?

FAZETA

Fazeta je ozdobná hrana zešikmená většinou v úhlu 45°. U dřeva se dělá vrchní frézkou, stolní okružní pilou nebo brusnými nástroji.

ŘEZACÍ KOLEČKO

Jedná se o nůž s volně otáčivou čepelí na textilie a papír. Tlak při řezání působí shora, takže materiál se nenadzvedává jako při stříhání nůžkami. Vzniká tak přesný okraj. Řezacím kolečkem lze jedním tahem vyříznout i zaoblení, dokonce ještě šikovněji než nůžkami. Mimořádně ostrá čepel řeže bez problémů plst, kůži, rouno a podobné materiály. Řezací kolečka jsou k dostání s rovnou, vlnitou nebo zubatou čepelí.

Převzato z časopisu Udělej si sám 12/2007

07.12.2007
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444