Bydlení ve venkovském stylu

Hřejivé paprsky slunce, vůně kávy a upečené bábovky a rozhovory z kuchyně – to vše zahrnuje poklidná atmosféra venkova. Venkovský interiér je plný staré architektury - malebné stěny z tesaného kamene, stropy ze dřevěných trámů anebo třeba půlkruhové oblouky. Pokud byste rádi svému bydlení propůjčili kus venkova, nechte se inspirovat v článku.

Na nic si nehrajte a vše přiznejte. To je základní pravidlo. To nejjednodušší a nejpřirozenější vás přiblíží k venkovskému stylu. Dávejte přednost přírodním materiálům, jako je kámen, dřevo, cihly. Venkovský styl dává vyniknout stavebním prvkům. Často můžeme vídat neomítnuté kamenné nebo cihlové zdi, odkryté trámy a celé krovy, podlaha je dřevěná nebo dlažděná s hrubou texturou. Dveřní zárubně výhradně ze dřeva, výrazné, staré.

Venkov - to je tradice

Stáří předmětů je vůbec pro venkovský styl bydlení typické. Taková otlučená židle, flekaté zrcadlo nebo oprýskaný sekretář vnese do interiéru kus historie. Jestliže nevlastníte žádný předmět "s duší", můžete zkusit patinovat - nábytek osmirkovat a natřít speciální patinovací barvou. Patina se hodí na židle, obrazové rámy, stoly, velké kusy nábytku, ale i stěny.

Každá místnost ve venkovském stavení má svůj typický solitér. Pro obývací pokoj to je krb, pro kuchyni keramický dřez, ložnici dominuje dřevěná postel s dobovým povlečením a stará skříň, v koupelně se pak vyřádíte na bateriích a doplňcích.



Barvy v harmonii

Bílá omítka se stane základem, kterou snadno zkombinujete s přírodními barvami - pískovou, béžovou, šedou a hnědou. Bydlení získá svěží a uklidňující dojem. Ani kombinací s pastelovými barvami nešlápnete vedle. Modrá vás přiblíží středomořským státům, fialová zase třeba Toskánsku. 
 

Dívejte se kolem sebe, navštivte bleší trhy

Venkovskému stavení sluší doplňky a předměty "s duší". Pokud nemáte to štěstí a nevlastníte půdu přeplněnou předměty po předcích, doporučujeme navštívit bleší trhy nebo sledovat internetové bazary, kde můžete "ulovit" skutečné poklady.

Ručně zdobené misky, hliněné hrnce, barevné kachličky, dřevěné nářadí, malované hrníčky - to vše dodá vašemu domovu idylickou atmosféru venkovského stylu. Vybírejte stolní lampy s ozdobnými látkovými stínidly, stejně jako kovaná nástěnná svítidla a lustry. Stěny se vyplatí ozdobit ladnými rytinami s motivem např. vinné révy.



Nezapomínejte na vhodně zvolený bytový textil. Venkovu sluší lněné povlečení, vyšívané ubrusy, háčkované dečky. Mezi motivy nestárne typický proužek a květinové ornamenty. Vše může sloužit jako dekorace. Nic neschovávejte do skříněk, naopak křehké sklenice a keramické hrnečky vystavte na police. 

 

Venkovský styl není vetešnictví

Je mylné myslet si, že si venkovský styl bydlení nerozumí s modernou. Naopak je vhodné tyto styly kombinovat. Jestliže vytvoříte kvalitní základ (např. odhalenná zeď z kamenů, dřevěná podlaha), pak můžeme interiér doplnit klidně moderním jídelním stolem. 

Na venkově to žije!

Natrhejte do vázy luční kvítí, připravte si domácí limonádu a svolejte přátele na zahradní party. Na venkově to totiž žije!


Foto: Westwing
09.08.2022 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444