Bydlení podle feng shui - bydlení v harmonii

V souvislosti s podporou zdravého životního stylu se dnes hodně mluví o harmonizaci prostředí podle Feng Shui. Co to ale vlastně znamená?

Podle tohoto více než 3000 let starého čínského učení má poloha a orientace našeho domu, včetně rozmístění předmětů v prostoru, vliv na naše pocity a postoje, a souvisí i s tvorbou našeho životního příběhu a stavu mentální kondice. Náš vztah k obydlí a způsob jeho užívání ovlivňuje jak naše chování, tak zdravotní stav i celkový pohled na svět.

Starověké učení Feng Shui nás učí, jak své okolí uspořádat tak, abychom v něm našli obnovu sil, harmonii a štěstí. Pro harmonizaci prostoru je nutné provést odborný rozbor obydlí včetně posouzení orientace domu vůči světovým stranám a dalším vazbám ve vztahu ke konkrétním obyvatelům. Zde vám přinášíme alespoň pár základních rad, které můžete sami aplikovat.

Okolní prostředí

Při výběru našeho obydlí bychom se měli vyhýbat negativním a podezřelým vlivům z okolí, ke kterým patří vedení vysokého napětí, vysílače, továrny, rušné hlučné silnice, tlející voda, a další zdroje toxického znečištění. Všechny tyto vlivy vnímáme našimi smysly, ať již vědomě či podvědomě, a narušují tak náš prostor pro odpočinek a regeneraci. Je příznivé, když se přístupová cesta k našemu domu mírně vlní a vytváří meandry. Energie přicházející do obydlí se tak příjemně vine a odpovídá více přírodnímu vzoru. 

Vstupní prostory

Vstupní prostory vytváří první dojem o obydlí. Prostor před vstupem i zádveří by měl být prostorný, důstojný, oslavný. Základem je uklizená a čistá předsíň, svou službu udělá např. stolek s květinami. Nedoporučuje se zrcadlo přímo naproti vstupním dveřím, neboť odráží vstupující energii zpět a nepouští ji do domu. Také není vhodné mít přímo naproti stupu WC.
U vstupních dveří opravujeme defekty a odstraňujeme nečistoty. Důležitá je příjemná klika a dobrá vizitka na dveřích. Ve jménu hesla „ zameť si před svým prahem“ občas obměňujeme starou rohožku. 

Z galerie Prof. Arch. Martina Rajniše

Kuchyně

Kuchyně patří mezi nejdůležitější místnosti. Dává nám potravu a uspokojuje tak jednu ze základních potřeb našich životů. V kuchyni je také oheň a kolem ohně se všichni rádi setkáváme. Kuchař by měl mít vždy dostatek místa a dobrý sporák umístěný tak, aby mohl být součástí dění, tedy s výhledem do okolí - obývacího pokoje a na dveře a ne zády k nim.
 
Sporák by neměl být umístěn v těsné blízkosti dřezu s vodou. Oheň a voda jsou energie ve vzájemné opozici. Pokud se tak stane, umístěte mezi ně prvek dřeva (např. cokoli zeleného, živá rostlina, svislé prvky, pruhovaný dekor, dřevěná deska), který jejich protipól zklidní.

Pro konzumaci jídla bychom měli mít chvíli klidu. Není tedy žádoucí, aby byl kdokoli kolem jídelního stolu vystaven ruchu v průchozí zóně nebo vystaven průvanu.
Z galerie Prof. Arch. Martina Rajniše  
Z galerie Prof. Arch. Martina Rajniše  

Ložnice

Ložnice slouží pro náš odpočinek, proto by měla ležet v klidné části domu. Stejně tak postel je vhodné umístit do „klidnější“ zóny, tedy ne přímo naproti dveřím nebo pod okno. V těsné blízkosti postele by nemělo dojít ke kumulaci elektrických zařízení včetně mobilních telefonů, neboť tato vyzařují elektrické a elektromagnetické pole, které způsobují zkracování snové fáze spánku, což mj. ovlivňuje paměť. V ložnici doporučujeme symetrické uspořádání, dobrou dřevěnou postel a měkké hřejivé osvětlení. Vhodné jsou teplejší odstíny a měkké tkaniny. Dáváme si pozor na zrcadla, aby nemířila na postel, nebo abychom se v nich během spaní mohli vidět. Mohou být příčinou těžkého osudu nebo špatného zdravotního stavu.

Pracovna

Umístění pracovního stolu se řídí podobnými principy jako umístění postele. Aby měl člověk klid na práci, měl by být stůl v klidnější zóně místnosti (ne v průvanu mezi dveřmi a oknem), s výhledem na dveře pro přehled o dění, s pevnou stěnou za zády pro pocit opory a bezpečí. V pracovně volíme jasné uspořádání a doplňujeme symboly, které nás pracovně motivují, či souvisí s našimi inklinacemi. Úroveň a volba symbolů odpovídá našemu sociálnímu obrazu se zpětnou vazbou. Pro úspěch můžeme zvolit pár lesklých předmětů a náš pracovní stůl obohatit o milý obrázek, který nás uklidní v zápalu pracovní aktivity. V pracovně doporučujeme umístit květiny, jak pro jejich ozdravnou sílu, tak pro eliminaci nízkofrekvenčního elektrosmogu.
bydlinekFeng shui poradenství pro váš byt, dům či pracovní prostory nabízí přední český specialista Ing. arch. Otakar Chochola, zakladatel a hlavní školitel České školy Feng Shui. 10. ročník studia Feng Shui začíná v dubnu 2015 v Praze a Brně. Vybírat můžete ze tří úrovní - základní, pokročilá a profesionální. Záleží na vás, jak hluboko chcete do tohoto učení proniknout.
13.03.2015 | PR
  • Česká škola Feng Shui

    Česká škola Feng Shui nabízí studium Feng Shui a řadu doplňkových seminářů pod vedením předních specialistů, včetně uznávaného amerického odborníka na Feng Shui Rogera Greena. Na českém trhu působí již od roku 2005. 


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444