Bydlení na 20 metrech čtverečních

Je možné na extrémně malé ploše vytvořit plnohodnotné bydlení s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem, ložnicí, koupelnou a wc? Architektce Zuzaně Řepíkové se povedla rekonstrukce garsonky ve starém cihlovém domě na výbornou, získala ocenění v soutěži Interiér roku.

Spaní v patře vyřešilo extrémně malý prostor

„Náš doposud nejmenší interiér jsme navrhli do starého cihlového domu na dohled od Výstaviště. Tentokráte jsme se museli popasovat s plochou necelých 20m2, ze které nám ještě velkou část ukrojila koupelna a samostatné wc. Zbylá plocha pro vstup, chodbu, kuchyň, jídelnu, obývací pokoj a ložnici tak činila pouhých 14 m2 .Což velikostně odpovídá průměrné ložnici," představuje realizaci Ing. arch. Zuzana Řepíková ze studia DESIGNPRO.
 
Garsonka u pražského Výstaviště neoplývá velkorysým prostorem, ale vysoké stropy umožňují s místem pracovat. Architektka navrhla spaní v patře, a tak zvětšila obytný prostor. Do ložnice v patře se dostanete po schodišti, které zároveň posloužilo jako knihovnička, spíž a schovalo i chladničku.



Kuchyňka sice svou velikostí jako kdyby vypadla z domečku pro panenky, je však vybavena všemi moderními spotřebiči: lednicí s mrazákem, varnou deskou, troubou, mikrovlnkou, odsavačem par a dokonce i myčkou. Z druhé strany kuchyně jsou umístěny šatní skříně jako předěl mezi obývací částí a vstupem do bytu, zároveň vytvářejí chodbičku k toaletě, aby byla co nejdále od zbytku bytu. Odpočinout si můžete na menší pohovce a večeři servírovat na kulatém stolu pod velkým špaletovým oknem.



„Aby takto maličký prostor nepůsobil ponure, rozhodli jsme jako ústřední barvu použít sytě modrou a doplnit ji o příjemnou texturu dřeva na nábytku i podlaze a béžové tóny na stěnách. Hravost interiéru jsme chtěli dostat i do koupelny a tak jsme zvolili terazzo obklad s barevnými segmenty a nechali zde odkrýt cihlovou klenbu. Vše je doladěno černými doplňky industriálního ražení a svítidly pro vytvoření vícero příjemných večerních nálad," dodává Zuzana Řepíková. 



Interiér "Garsonka u Výstaviště" získal ocenění v soutěži Interiér roku 2022 v kategorii Soukromý interiér (nízkonákladové bydlení). Cenu udělovala odborná porota. Přihlášeno do soutěže bylo celkem 212 projektů. Interiér byl také finalistou v kategorii Cena veřejnosti.



Na další oceněné interiéry se můžete podívat v článku: Interiérem roku je rodinný dům s růžovým ostrůvkem.
25.05.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444