Bydlení budoucnosti se stává přítomností

Nejnáročnější kritéria komfortního bydlení využívající pokroku v automatizaci obytných domů a domácností, splňuje jeden z projektů developerské společnosti Doming. Již za několik týdnů bude zahájena výstavba inteligentního mezonetového domu (viladomu) s označením „D“. Stavba vybudovaná dle konceptu nazvaného "Nová generace bydlení" se bude nacházet v rezidenční části obytného centra v Brně - Staré Líšni.

Bydlení nové generace


Atraktivní lokalita a moderní architektonické řešení nejsou zdaleka jedinými atributy přispívajícícmi k reprezentativnímu charakteru této nabídky určené pro nejnáročnější klientelu. Záměrem developera bylo realizovat objekt vybavený špičkovými technologiemi, které budou řešit bezpečnost bytů a celého objektu, zavedení moderních komunikačních systémů včetně strukturované kabeláže pro telefon, lokální počítačovou síť, internet a ozvučení bytů prostřednictvím stropních reproduktorů či systémů domácího kina. K technickému řešení pak patří také systémy integrace, které zahrnují systém řízení teploty, systém sledování spotřeb energie a vody, systém automatického řízení a ovládání bytu a objednávkový systém pro saunu a posilovnu.


Centrální funkce domu společné pro všechny jeho byvatele bude zajišťovat centrální řídící počítač umístěný v technologické místnosti, každý byt bude vybaven centrální řídící jednotkou - panelovým počítačem s dotykovou LCD obrazovkou. S jeho pomocí budou ovládány veškeré funkce bytu.

Řešení inteligentního domu podporuje co největší nezávislost na externích zdrojích energie využíváním vlastních alternativních zdrojů (solárních a dalších). Pro tuto nezávislost je důležitý i vlastní záložní zdroj každé obytné jednotky. Budoucí obyvatelé se budou navíc moci těšit z maximálního pohodlí, které jim přinese např. automatizace často opakovaných činností jako je ovládání žaluzií, rolet, okenic a garážových dveří, vybavení inteligentními domácími spotřebiči apod.

 

Čtrnáct luxusních bytů

 

Celý projekt je koncipován jako uzavřený areál, jehož součástí bude sauna, posilovna a venkovní klidová zóna. V čtyřpodlažním objektu s jedním podzemním a třemi nadzemními podlažími bude celkem 7 mezonetových bytů 3 a 4+1, 6 bytů 2+kk; 1 byt 1+kk, ke každému přísluší garáž, dvojgaráž nebo kryté parkovací stání. Všechny byty budou ve velmi nadstandardním provedení s orientací na jih a s výhledem do rezidenční části obytného komplexu a do otevřené krajiny. Mezonetové byty budou mít terasu a zimní zahradu, ostatní zahradu s pergolou a sadovými úpravami. Bytový dům bude mít výtah, kterým se budoucí obyvatelé dopraví přímo z garáže ke svému bytu.

Modernímu, energeticky úspornému bydlení, které zároveň zaručuje maximální tepelný a klimatický komfort, odpovídá také konstrukční systém viladomu. Obvodové zdivo objektu bude realizováno jako sendvičová konstrukce s izolantem buď z extrudovaného polystyrénu nebo polyuretanu. Materiál bude určen v prováděcí dokumentaci na základě podrobných výpočtů tepelných zimních ztrát a letních zisků. Stejný materiál bude také použit na tepelné izolace střechy a podlah.


Stropní topení a chlazení z nabídky italské firmy Gacomini bude jak v zimě tak i v létě zajišťovat optimální tepelnou pohodu. Požadovaného stavu bude dosahováno průtokem teplé nebo studené vody stropním panelem. Dům bude také vybaven tzv. „meteostanicí“ , která bude řídit roztahování a skládání stínících prvků oken a zimních teras pro snížení tepelných zisků v teplejších obdobích roku. V systému bude osazen i havarijní režim svinutí markýz a rolet při vyšší rychlosti větru.


Zcela netradičně bude realizována příprava topné a chladící vody a teplé užitkové vody. Ohřev vody pro topení zajistí kaskáda tepelných čerpadel „vzduch – voda“. V létě, kdy budou přepnuta na reverzní chod, bude takto připravována chladící voda. Do systému budou dále začleněny solární články , které od jara do podzimu zajistí úplnou přípravu TUV v požadovaném množství a teplotě. TUV takto připravená v zimě bude v jednotlivých bytech ještě individuálně dohřívána podle požadavků jednotlivých klientů.


Prodej bytů v tomto luxusním domě, který tvoří VII. etapu výstavby rozsáhlého developerského projektu společnosti Doming, byl zahájen v květnu letošního roku.

07.06.2006 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444