Bromélie jsou prý květiny budoucnosti

Pro svou nenáročnost, zajímavý vzhled a možnost epifytického pěstování jsou například druhy rodu Tillandsia vhodné do bytů, květinových oken a epifytických skříní. Fandové, kteří se jejich pěstování věnují amatérsky, poloprofesionálně či profesionálně, o nich s nadšením hovoří jako o květinách budoucnosti.

Mnoho bromélií žije na stromech jako epifyty, tedy rostliny, které mají jen slabě vyvinuté kořeny, a proto se živí hlavně látkami, jež nasbíraly do listové růžice. Tento způsob života je jim vlastní podobně jako orchidejím, které s nimi rostou společně v korunách stromů. Jedná se o schopnost většiny z nich žít přisedavě na jiných rostlinách, aniž by z nich čerpaly vodu a živiny. Na rozdíl od orchidejí, kde červená barva květů je vzácná, u bromélií je červené zbarvení v různých odstínech hojné. Ve svých domovských oblastech, které najdeme především v Latinské Americe, bromélie díky svým barvám přitahují kolibříky, kteří je hojně navštěvují, a tak se starají o jejich opylování.
 

Skromné petrofyty a náročný ananasovník

Některé epifytické bromélie díky tomu, že se přizpůsobily nedostatečným životním podmínkám, mohou žít i na holých skalách. Označujeme je jako petrofyty. K malé skupině „obyvatel zemského povrchu“, tedy mezi rostliny terestrické, patří ananasovník (Ananas comosus). Na rozdíl od výše zmíněných druhů neobývá stromy, nežije na skalách, nýbrž potřebuje k životu dobře propustnou zeminu bohatou na živiny.
 

Přílišný chlad broméliím nesvědčí

Jako epifytická rostlina vegetuje na větvích jiných druhů v deštných pralesích Jižní Ameriky například guzmánie (Guzmania lingulata), vriesea (Vriesea), pocházející z Brazílie, atraktivní a vytrvalá échmea (Aechmea fasciata), nidularium (Nidularium), které se sice snadno pěstuje, ale zdaleka není u nás tak známé, jako například již zmíněná échmea. Z brazilských pralesů pochází také neoregálie (Neoregalia), která je svým vzrůstem spíše širší než vyšší, a proto se hodí jako „půdopokryvná“  k zakrytí zeminy pod vyššími rostlinami. To však neznamená, že bychom ji nemohli pěstovat samostatně. Mimořádně malé nároky má bilbergie (Billbergia nutans), která je jako pokojová rostlina široce rozšířená, asi proto, že snese vše. Jen teplota by rozhodně neměla klesnout pod 12 °C.
 

Pěstování v bytě

Při domácím pěstování bromélie  zaléváme odstátou vodou vždy přímo do středu listové růžice. Neměla by vyschnout, ale občas z růžice zbývající vodu vylijte, aby nezahnívala. Protože bromélie skutečně nejsou nijak náročné na živiny, přihnojujeme jen velmi málo hnojivem vhodným pro orchideje a bromélie, maximálně dvakrát měsíčně.

Bromélie patří k rostlinám, které kvetou jen jednou za život. Starší rostlina, která vytvoří mladé výhonky, poté odumírá. Podaří-li se vám oddělit výhonky dostatečně vyvinuté, nejjednodušší je zasadit je do substrátu pro orchideje. Už za rok nato se můžete dočkat nového květu.
15.01.2021 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444