Bramboříky kvetou od prosince do dubna

Mezi nejoblíbenější květiny, které mají schopnost vykvétat v zimě, patří brambořík (Cyclamen persicum). Jeho pravlastí je Kypr a subtropické oblasti Palestiny, Sýrie, jižní části Malé Asie a některé řecké ostrovy. V polovině 17. století byl přivezen do Francie, ale dlouho čekal, než upoutal pozornost pěstitelů.

Kolem roku 1850 byl brambořík zušlechťován v Anglii, poté i v Německu. Soustavným křížením a výběrem nejlepších jedinců se pěstitelům podařilo docílit jak větších květů a listů, tak i nových barevných odstínů.

Hlavní období kvetení bramboříku je od prosince do dubna. Rostlina miluje chlad, proto se jí daří ve starých domech v meziokenním prostoru; rozhodně není brambořík vhodný do pokojů vytápěných ústředním topením. Vyrychleným rostlinám vyhovuje teplota okolo 10–12 stupňů Celsia. Při teplotách nad 15 st. C musíme místnost řádně větrat.

Kvetoucí rostliny umístíme blízko okna, důležitá je opatrná zálivka do misky nebo na okraj květináče. Nikdy nesmíme lít vodu mezi listy a na poupata, protože by začaly uhnívat. Zrovna tak nesmíme nechat rostliny přeschnout. Asi hodinu po zálivce musíme zbylou vodu vylít. Zežloutlé listy se musí odstraňovat i s řapíky až u samé hlízy. Po odkvětu bramboříku, který budeme chtít dále pěstovat, zálivku pomalu omezujeme, zejména v červnu a v červenci, až rostlina shodí všechny listy.

Necháme ji pak i s květináčem 2–3 měsíce v chladné místnosti nebo ve sklepě bez zálivky odpočinout. Po této době začíná její další vzrůst. Hlízu přesadíme do čerstvé zeminy a pravidelně zaléváme. Doma takto pěstované bramboříky se mohou dožít stáří až pětadvaceti let. Rozmnožování bramboříku se děje semenem, které se vysévá od srpna do substrátu při teplotě 18–20 st. Celsia.
13.02.2009 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444