Bolí vás záda? Možná sedíte špatně

Ať už hodiny surfujete na internetu, hrajete počítačové hry, učíte se, programujete nebo máte sedavé zaměstnání, možná během toho celou dobu sedíte naprosto špatně. Je čas, abyste ukončili trápení svých zad a zbavili se těchto dlouhodobých nesprávných návyků.

Ne všechny rady jsou pravdivé

Internet i časopisy o bydlení jsou plné nejrůznějších článků o zdravém sezení a „zaručených“ rad, jak se vyhnout bolestivým zádům po dlouhém sezení třeba v kanceláři. Mnohé z nich jsou však pouze nepodložená tvrzení autorů, kteří obratně manipulují s pseudofakty. Laická veřejnost je proto často ovlivňována ke zkresleným nebo nepravdivým závěrům.
 

Jak je to tedy doopravdy? Lze vůbec sedět zdravěji?

Když se podíváme na typy židlí, které se v souvislosti se zdravějším sezením poměrně často objevují, určitá část z nich nabízí téměř nadpozemské vlastnosti v podobě módních balančních židlí. Ty díky nestabilním pružinovým sedákům sedícího neustále nutí zatínat zádové svaly, podobně jako při cvičení na balónu.

Nehuntujte si záda ještě více!

Bohužel toto řešení není správné! Vědecké výzkumy jasně prokazují, že lidský mozek se nedokáže plně soustředit na několik různých činností najednou. Nelze tedy bezpečně kontrolovat těžiště vlastního těla na nestabilní židli a současně se plně soustředit třeba na důležitou práci s PC. A výsledek na sebe nenechá příliš dlouho čekat. 
 

Výsledkem nevhodné židle mohou být silné bolesti

Člověk totiž v takovém případě může mít bolestivě přetažené svaly a úpony zejména v oblasti beder a páteře. Určitě vám každý kondiční trenér taky řekne, že procvičovat jakoukoliv svalovou skupinu nadměrně dlouho je škodlivé a nebezpečné. Místo toho, abyste si tedy pomohli, naopak záda a svalstvo ještě více přetížíte.
 

Co se skrývá pod názvem ergonomické židle?

Ergonomické židle jsou v poslední době terčem cílených útoků některých značek, a to zřejmě proto, že u většiny levných židlí (především z Číny, které obsadily větší část trhu) se tvrdí, že jsou také ergonomické a snaží se tak obejít značkové firmy. Ale ani nejlepší specialisté v oboru se dokonale nedokážou přesně shodnout na tom, co slovo ergonomická židle vlastně představuje a co má uživatelům nabízet. 
 

Normy spíše doporučují

Díky absenci závazných norem pro jasné určení vlastností pracovních židlí je zde tedy velké pole působnosti, a tak skoro každá židle na trhu o sobě může říci, že je ergonomická. Normy pro židle totiž většinu parametrů pouze doporučují, ale nenařizují.
 

Nepleťte si zdravotní a ergonomické židle!

Zdravotní židle představují určitou selekci židlí, které na rozdíl od všech ostatních musí prokázat jisté zdraví prospěšné vlastnosti, a to klinickými testy. Je však běžnou praxí, že někteří obchodníci tento pojem používají záměrně i u výrobků, které tyto zdravotní podmínky nesplňují. Současně je obtížné objektivně posoudit různé výrobky při klinickém hodnocení, protože k tomu není dostatek kompetentních specialistů. Takže pokud narazíte v prodejně na „zdravotní židli“, nejprve si vyžádejte výsledek z klinického hodnocení, nechejte si podrobně vysvětlit zdravotní vlastnosti, vyzkoušejte si ji a až pak si židli kupte.

Terapeutické židle představují velký převrat

Zcela nový pojem, který nabízí skutečně zdravější řešení pro dlouhé sezení, je „terapeutická židle“. Nejde ale o židli pro fyzioterapeuty, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale o židli s terapeutickými účinky. Tyto zdravotní židle respektují jako jediné velikost a proporce celé postavy a díky své konstrukci se v podstatě dají sestavit uživateli přesně na míru
 

Terapeutické židle nikde na světě nenajdete

Jde o ryze české řešení, které pomocí speciálních prvků (tzv. biozón) aktivuje prospěšné tělesné funkce při sezení a současně brání nesprávným polohám při sezení. Laicky řečeno, terapeutická židle vás donutí sedět správně. A nezáleží na tom, zda jste malí, nebo velcí. Na terapeutické židli se pohodlně sedí jak dětem, tak i dospělým.
 

Jak terapeutická židle funguje?

Sedící je citlivě podepřen a je mu tak poskytován maximální komfort. Aby vše skutečně fungovalo tak, jak má, je k dispozici také celá řada speciálně vyvinutých individuálních doplňků, které si můžete zvolit sami.
 

Důležitým zástupcem terapeutických židlí je THERAPIA

THERAPIA je unikátní řešení, které prošlo náročným 10letým vývojem u špičkové české firmy. Hlavním cílem bylo nabídnout maximální pohodlí a ochranu zdraví pro každé prostředí a každému typu postavy. THERAPIA se stala tak oblíbenou volbou do domácností, studentských pokojů, dětských pokojíčků a kanceláří, a proto se jich v uplynulých 10 letech prodalo více než 10 000 kusů jen v ČR. Tyto židle jsou dokonce exportovány do mnoha zahraničních zemí s velmi náročnými požadavky, například do Skandinávie či USA.
 

V čem je THERAPIA jiná?

Jedná se o jediné zdravotní židle s unikátním systémem biozón, které zabezpečí maximální prevenci proti následkům nesprávného sezení. Konečně tedy nebudete muset po dlouhém sezení řešit bolestivá záda. Židle jsou úspěšně klinicky testovány a jsou tak vhodné i pro uživatele s atypickými postavami, bolestivými stavy či pro děti školního věku v růstu. Řada THERAPIA zahrnuje i speciální modely, které jsou vyvinuté také pro osoby s tělesnými vadami či vadami držení těla, jako je například skolióza páteře. Takže ani s takovými potížemi se nemusíte bát dlouhého sezení.

Kvalita

Při výrobě  židlí THERAPIA se používají jen ty nejkvalitnější komponenty pocházející výhradně ze zemí EU. Unikátní sedáky a opěradla se pak vyrábějí výhradně v České republice. Židle tedy splňují konstrukční a kvalitativní kritéria pro dlouhodobé užívání a nejvyšší dosažitelnou odolnost. THERAPIA mají záruku 3 roky pro nepřetržité provozy a 5 let pro běžné kancelářské použití. Nemusíte se tedy bát, že byste ji už třeba po pár letech nepřetržitého používání museli vyhodit. Předpokládaná životnost těchto kvalitních českých židlí je 10 i více let, proto může skvěle sloužit školákům i studentům po celou dobu studia.

Pohodlí

Pohodlně na ní bude sedět jak dítě, tak dospělý. Stačí si vybrat ze 7 velikostních modelů, stejně jednoduše jako třeba oblečení v obchodě (S, M, L, XL, XXL, 3XL, GIGANT). Navíc u každé velikosti najdete přesné parametry, pro koho je ta či ona velikost určena. Nebudete proto tápat. Pomocí volitelného příslušenství a ergonomických doplňků splní židle také vaše individuální požadavky. Díky pružinovému sedáku s unikátní automatickou ventilací, který ani po letech nemění svůj tvar, je zachováno pohodlí a hygienický komfort i po dlouhých letech užívání. Stejně, jako se vám bude skvěle sedět na židli na začátku, tak se vám na ni bude sedět i po mnoha letech. 

Design

Židle THERAPIA nabízejí také výjimečný český design, který pochází od předních českých designérů a který si výrobce ve větší míře navrhuje sám. Židle THERAPIA BODY navíc v minulosti získala nejvyšší ocenění za průmyslový design CZECH GRAND DESIGN.
 

Životnost

ZÁRUKA na všechny židle THERAPIA je 5 let, na kříž je 10 let. Předpokládaná životnost při běžném použití židle je 10 let i více. Náklady při osmihodinovém sezení denně a životnosti židle 10 let tedy vycházejí průměrně na 0,10 Kč/hod pro nejdražší model.

Více informací o židlích THERAPIA naleznete na adrese: www.therapia.cz.
09.06.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444