Bohyšky snášejí dobře slunce i stín

Zahrádkáři jsou různí. Někteří pěstují jen zeleninu a ovoce, někteří jen ovoce, jiní jen zeleninu a někteří pouze květiny, ačkoliv jim to žádný hmotný užitek nepřináší. Vhodné kombinace rostlinné zeleně však vyvolávají klidnou a harmonickou pohodu, a tak mají na duševní stav člověka blahodárný psychologický dopad, který se pozitivně promítá i do jeho stavu fyzického.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

V žádném případě by proto zahrádkáři neměli zapomínat ani na estetické působení celé zahrady a na její přiměřené doplňky nebo jejich kombinace. Protože nejvíce krásy bývá v přirozenosti, je prozíravé učit se od přírody.

Užitkové rostliny bychom měli na zahradě pěstovat co nejintenzivněji, aby pro její okrasnou část zbylo co nejvíce prostoru. Vyčleníme jim tedy plochu na nejméně nápadném místě a zřídíme zde záhony, na nichž užitkové rostliny střídáme. Rozhodně má být část zahrady s těmito rostlinami prosluněná a provzdušněná.

Stinné zelené zákoutí v zahradě je místem, kterého si ceníme zejména v horkých letních dnech, kdy se venkovní teplota blíží k tropickým hodnotám. Všude tam, kam slunce nesvítí nebo svítí jen sporadicky, se bude dařit stínomilným trvalkám. Těch, které jsou vhodné k pěstování na takovém místě, je celá řada. K rostlinám, jež dobře snášejí slunce i stín, patří například bohyšky – hosty  – dekorativní krásky, které jsou u nás známé také pod dřívějším latinským pojmenováním funkie.

Bohyšky můžeme vysadit jako solitéry, ale i do společnosti jiných stínomilných rostlin. Možné a esteticky působivé je i vytvoření celé skupiny z kultivarů funkií. Jsou to skutečné perly stinné zahrady, i když jejich okrasný efekt je dán především jejich krásnými velkými zelenými nebo pestrými listy, pro které je pěstujeme především. Podle druhů jsou dvanáct až třicet centimetrů dlouhé, zahradní formy je mají i bíle panašované. Některé druhy a odrůdy mají však i velice pěkná květenství s květy většinou fialové barvy.

Nejvzrůstnější bohyška je Hosta nigrescens ´Krossa Regal´ se šedomodrými, úzce protáhlými listy. Dosahuje výšku sedmdesát centimetrů a její fialové zvonkovité květy můžeme vidět ve výšce i půldruhého metru nad zemí. Zelenolisté formy s bílými nebo fialově převislými zvonkovitými květy rozkvétají dobře i na slunci.

Bílé voňavé květy, objevující se koncem léta, v srpnu až září, má Hosta plantaginea pocházející z Číny. Její široce srdčité listy jsou tenké, světle zelené barvy. Rostlina může dosáhnout i půlmetrové výšky.

Bohyšky nejsou náročné na pěstování, jejich olistění však nejlépe vynikne v propustné, dostatečně vlahé půdě, i když ve stínu tolerují i sušší půdy. Hosty nemusí být jen ozdobou záhonů, vhodné jsou i na jejich okraje, v blízkosti vodních partií, ve společnosti okrasných travin nebo do trávníkových ploch.

10.08.2012 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444