Bobule frčí na balkóně

Vsaďte na samozavlažovací nádoby a sklízejte jahody a borůvky z balkonu či parapetu.

Co takhle čerstvé jahody k snídani a ke svačině borůvky přímo z keříku? Pro tyhle dobroty už nemusíte do lesa. Hravě vám porostou i na balkoně či parapetu. Stačí vybrat vhodnou odrůdu a správnou nádobu, do které je zasadíte. Jahody i borůvky milují samozavlažovací květináče a truhlíky.  Na jejich výrobu se zaměřuje česká společnost Plastia, která nabízí samozavlažovací nádoby v mnoha designech a velikostech.

 
Borůvky potřebují prostor. Proto je sázejte do velkoobjemových nádob. Samozavlažovací truhlík BERBERIS UNO je ideální, protože pojme až 18 l substrátu a 9 l vody. K dostání i ve variantě DUO a TRIO. Doporučená cena od 830 Kč.


Převislé jahody nádherně vyniknou v závěsném květináči BERBERIS s doporučenou cenou od 499 Kč. 
 
Proč jsou samozavlažovací nádoby pro jahody a borůvky ta správná volba? Borůvky si je užívají hlavně proto, že to jsou velicí pijani. Abyste jim v obyčejném květináči zajistili dostatek vláhy, řádně byste se naběhali. A na dovolenou, kdy rostlinky opustíte třeba jen na týden, byste mohli zapomenout úplně.

Jahodám se zase v těchto speciálních květináčích se zabudovanou zásobárnou vody skvěle daří, protože si můžou vzít tolik vody, kolik právě potřebují. Nejsou stresované suchem, při kterém často seschnou nedozrálé plody, ani přemokřením, které může předcházet houbovitým onemocněním. Navíc si rostliny v samozavlažovacích květináčích berou vláhu stejně přirozeným způsobem jako v přírodě – kořeny odspoda. Vodu do těchto květináčů doplňujete postranním otvorem. Nehrozí tak, že listy zůstanou přes noc mokré a chytí plíseň. 
 
Jahody i borůvky jsou obecně na přílišnou vlhkost choulostivé, snadno začnou uhnívat. Proto vybírejte pouze nádoby s přepadem (odtokovými otvory). U Plastie je to sázka na jistotu, všechny samozavlažovací květináče a truhlíky tuto vychytávku mají.


Jahodník potřebuje spoustu slunce. Parapet oken orientovaných na jih je pro něj to správné stanoviště. Slušet mu to bude třeba v truhlíku BERBERIS o šířce 60 nebo 80 cm. Vybírat můžete z šesti barevných variant za cenu od 515 Kč. 
 

Správné odrůdy borůvek pro pěstování v samozavlažovacích velkoobjemových truhlících:

 
Zkušení zahradníci pro balkony přímo doporučují samosprašné odrůdu DUKE a CHANDLER.  Pro pěstování v nádobách obecně se hodí tyto odrůdy menšího vzrůstu: 
  • rané: GOLDTRAUBE, PATRIOT 
  • středně rané: BLUE GOLD, HORTBLUE GOLD, HORTBLUE PETITE, CHANDLER, CHIIPEWA, NORTH COUNTRY, PIONEER, SUNSHINE 
  • pozdní: DUKE, NORTH BLUE.  
Tučně vyznačené se chutí výrazně blíží lesním borůvkám. Pokud nemáte borůvek nikdy dost, vyberte si několik odrůd s různou dobou zrání nebo opakovaně plodící. 
 

Jakým odrůdám jahod se bude dařit v samozavlažovacích truhlících

Oblíbené jsou zejména stáleplodící odrůdy. Vzpřímeně roste SELVA a GRANDIAN. Převislým kraluje MARA DE BOIS. Tradiční bílý květ mají FRAGOO WHITE, ELAN a TEMTATION. Kombinaci růžového květu a aromatických plodů nabízejí odrůdy ROSANA, FLORIAN, FRAGOO ROSE TOSCANA, tmavě růžová FRAGOO DEEP ROSE či ještě tmavší CAMARA.  

V polostínu bude prospívat drobný lesní jahodník (červený RUJANA, žlutý YELLOW WONDER).


Borůvky nemají rády samotu. I když jsou samosprašné, bude se jim lépe dařit, když vedle sebe zasadíte více rostlin. Velkoobjemový truhlík BERBERIS DUO umožní kombinaci keříků borůvek i převislých odrůd jahod. K dostání je ve čtyřech barevných provedení za cenu od 1250 Kč. 
10.05.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444