Bezpečný domov pro děti

Úrazy jsou u nás stále až hrozivě častou příčinou úmrtí dětí, častější než onemocnění. Mnohdy přitom jde o úrazy, které se stanou v domácím prostředí, a právě těm lze účinně předcházet. Potencionální zdrojem nebezpečí může být už nevhodné vybavení bytu nebo využití bytového prostoru, neopatrné zacházení s domácími spotřebiči, bez nichž si dnes nedovedeme chod domácnosti představit.

Bezpečná kuchyň
Kuchyň je nejvíce využívaná a pro děti nejnebezpečnější částí domova. Je místem, kde úrazy vznikají nejčastěji. Největší rizika představují zcela běžné činnosti - vaření, ohřívání vody, krájení a jiná úprava pokrmů, uchovávání chemikálií, mytí nádobí, manipulace se zdroji tepla a elektrického proudu. Za nejnebezpečnější předměty pro děti lze označit otvírače konzerv, nože, mixery, vývrtky, kráječe, fritézy, sáčky z plastů, varné konvice, kávovary, topinkovače, čistící prostředky, volně vedené kabely a samozřejmě nechráněné zásuvky, které představují velké nebezpečí v celém bytě.
Většinou se zdá, že doporučované zásady jsou samozřejmostí. Nebezpečné situace ale vznikají bleskovou rychlostí, často jen v nepatrném okamžiku nepozornosti. Je dobré si možná nebezpečí dobře zafixovat a neporušovat pravidla bezpečnosti ani v největší spěchu. Při vaření používejte zadní hořáky a plotýnky a otáčejte pánev rukojetí směrem dozadu nebo do středu, aby nemohlo dojí ke stržení nádob s horkým obsahem. Nejčastější úraz je opaření horkou tekutinou. Opatřete varnou desku bezpečnostní ohrádkou, dokud se v kuchyni pohybuje batole, ale i později je její užívání výhodné - zabraňuje náhodnému stržení nádob volnými částmi oděvu.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Nádoby s horkými tekutinami nenechávejte nikdy vychladnout na zemi. Ujistěte se také, že voda, která vytéká z kohoutku má maximálně 54 stupňů. Kabely elektrického proudu, veďte k přístrojům za kuchyňskou linkou nebo tak, aby jimi dítě nemohlo přístroj strhnout. Pokrmy ohřívané v mikrovlnce nejprve ochutnejte sami, než je dáte dítěti. Ohřev nebývá rovnoměrný a dítě si může popálit ústa. Velmi opatrní buďte při ohřívání kojenecké stravy v lahvičce nebo jiném obalu, jejich povrch má jinou teplotu než jejich obsah. Obsah vždy důkladně protřepejte a vyčkejte, až obal přijme jeho teplotu.
Neposazujte dítě na pracovní desku, i když tak máte dojem, že je máte pod dohledem. Stačí chvilka a dítě může spadnout nebo dosáhne na nějaký horký či ostrý předmět. Zásuvky a skříňky, které obsahují nebezpečné předměty, zajistěte proti otevření západkou. Spodní zásuvková skříňka vaší kuchyňské linky by neměla stát vedle sporáku, vynalézavé dítě může zásuvky použít jako schůdky a dosáhnout na varnou desku. Nádoby s horkými nápoji a potravinami, stejně jako přístroje, těžké a ostré předměty nestavte na okraj pracovních nebo odkládacích ploch. Nikdy nedokážete odhadnout, jak vysoko dítě dosáhne, stejně jako neodhadnete, kdy se mu poprvé podaří otevřít chladničku. Neukládejte sem proto nic jiného, než potraviny, pozor na alkohol a na léky.
I tak banální věc jako odpadkový koš může být nebezpečná - rozhodně zde nenechávejte vyhozené zbytky chemikálií nebo rozbité sklo. Pokud si nejste bezpečností vaší kuchyně jisti, raději sem dítěti zabraňte vstoupit například dočasně instalovanými vrátky do dveří, nebo používejte pro jeho pobyt zde přenosnou ohrádku. Nenechávejte ale dítě v chodítku, může se snadno dostat na nebezpečná místa.
Pokud si zařizujete novou kuchyň, všímejte si, jak na prevenci proti úrazům myslel výrobce. Snažte se také, aby vzdálenost mezi varnou deskou, dřezem a lednicí byla co nejkratší a tudíž uhlídatelná. Právě tento prostor je totiž odborníky na dětské úrazy označován za nejrizikovější.
Zdroje: Centrum úrazové prevence LF Univerzity Karlovy a FN Motol (www.bezpecnydomov.cz)
Sdružení obrany spotřebitelů České republiky SOS www.spotrebitele.cz
20.05.2004 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444