Bezpečnost na dětských hřištích

Uhlídat děti dovádějící na hřišti, aby si nic neudělaly, není nic jednoduchého. Kolikrát je vynaloženo mnoho úsilí a stejně se Marcelka nebo Karlík vrací s odřeným kolenem, boulí na čele nebo vyraženým mléčným zubem. Proto je velmi důležité snažit se udělat dětské hřiště co nejbezpečnějším, aby drželo pohromadě i při silné zátěži a nešlo tak říkajíc úrazům naproti. Jak na to? To si povíme v následujícím článku.

Spolehlivé ukotvení je základ

Základním stavebním kamenem bezpečného dětského hřiště jsou dobré kotvy a spolehlivé upevnění herní sestavy k zemi. Na trhu se můžete setkat s celou řadou kotvících prvků. Mohou to být zatloukací trny, zemní vruty nebo betonové patky atd., které se mimo jiné používají při kotvení zahradních pergol nebo altánů. Ne každá kotva je však vhodná pro každý typ povrchu. Například zemní vruty jsou skvělé do běžné zeminy, ale do štěrkovitého povrchu nebo kačírku se moc nehodí. Naopak nejuniverzálnějšími kotvícími prvky jsou betonové patky. Ty se dají použít takřka do každého povrchu, ale jejich použití sebou přináší také více námahy. Pro dosažení maximálně spolehlivého ukotvení je nutné pro betonové patky vykopat dostatečně hluboké základy.


Nepodceňujte montáž a ošetření dřeva

Moderní dětská hřiště nemají nijak složitou konstrukci a jejich montáž obvykle zvládne i průměrně zdatný kutil. Pokud si však nejste svou manuální zručností jistí, neostýchejte se požádat o profesionální montáž odborníky. Aby bylo dětské hřiště opravdu bezpečné, nesmí se opomínat dohlížet také na stav dřevěné konstrukce. Nejúčinnější ochranu pro zahradní dřevostavby a dětská hřiště s dřevěnou konstrukcí představuje tlaková impregnace. Vybaví hřiště potřebnými ochrannými látkami, díky kterým dokáže čelit negativním klimatickým vlivům, plísním, hnilobě a také různým škůdcům. Proto je častou praxí vyrábět dětská hřiště z tlakově impregnovaného řeziva. Pokud nemáte hřiště ošetřené tlakovou impregnací, doporučujeme v zájmu jeho životnosti ale i bezpečnosti natřít dřevěnou konstrukci některých z četných ochranných nátěrů. Osvědčeným prostředkem pro ochranu dřeva před škůdci, hnilobou a negativními klimatickými vlivy jsou například tenkovrstvé anebo silnovrstvé lazurovací nátěry.

Zajistěte dopadovou plochu pryžovými dlaždicemi

Riziku je lepší předcházet, a přestože není možné zcela zabránit dětským úrazům, lze toto riziko alespoň minimalizovat. Bezpečnost svého dětského hřiště můžete navýšit například vyztužením dopadové plochy pod herní sestavou pryžovými dlaždicemi, které se za tímto účelem vyrábí v několika různých velikostech i barevných odstínech. Pryžové dlaždice tlumí pády ze hřiště, vzhledově nijak nekazí celkový dojem z hřiště a nejsou ani nijak ekologicky závadné.

Provádějte rutinní kontroly stavu hřiště

Úrazům můžete předcházet taky pravidelnými prohlídkami celkového stavu hřiště, zejména pak spojovacího materiálu a kotvících prvků poutajících konstrukci dětského hřiště k zemi. Ujistěte se, že vše drží pohromadě, nic se neviklá a nic se nerozpadá. Vaše pozornost by neměla uniknout ani plastová skluzavka, která bývá nedílnou součástí většiny dětských hřišť. Zkontrolujte, zda-li není plastová část skluzavky někde popraskaná a ověřte si, zda je k sestavě dostatečně pevně připojena. Ideální čas pro kontrolu stavu hřiště je na začátku a na konci sezóny. Tedy zkraje jara a na konci podzimu.

14.02.2017 | PR
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444