Batika ze všech světadílů

Pozoruhodná událost se odehraje za rok ve státě Massachusetts. Bostonská College of Art zahájila v těchto dnech přípravy na velkou mezinárodní konferenci o umění batiky. Původně plánované setkání tvůrců se rozrostlo v devítidenní událost obrovského rozsahu, které se zúčastní renomovaní výtvarníci z celého světa.

Batika má zástupy příznivců mezi profesionály i amatéry, je uznávaným a nestále se vyvíjejícím řemeslem i uměním a velké mezinárodní výstavy i různé workshopy se v minulosti konaly už v řadě zemí. Kromě Číny, Japonska a Indonésie to byly například i Německo a Belgie. Bostonští organizátoři počítají s účastí odborníků ze všech světadílů, protože tady všude batika více či méně zdomácněla. Hlavní téma konference dostalo název "Výmluvnost vosku", který evokuje široké možnosti výtvarného vyjádření prostřednictvím batiky v jejích tradičních podobách i zcela nových svébytných uměleckých dílech. Vývoj batiky ve světovém kontextu zachytí pět hlavních výstav, na jejichž přípravě se vedle pořádající College of Art podílí muzea a galerie z celého světa. K doprovodným akcím konference budou patřit tvůrčí dílny, jejichž účastníci se seznámí s mnoha specifickými možnostmi různých technik a materiálů.
Ve které ze zemí řadících se v umění batiky k velmocím se tato speciální technologie barvení látek zrodila, není tak docela jasné. Název batika ale údajně pochází z Jávy, z výrazu tik, což ve zdejším jazyce znamená puntík. Jáva také bývá obecně pokládána za kolébku batiky, ale někteří autoři tvrdí, že batiku znali také staří Egypťané, Indové, Číňané, Japonci, později i Afričané. Do Evropy se dostala nejpozději, patrně až v 18. století, kdy se zde objevily látky z Asie. Velkým znalcem a vášnivým sběratelem batikovaných textilií z Jávy a Sumatry je galerista Rudolf G. Smend z Kolína nad Rýnem, který je také jedním z odborných poradců bostonské konference.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Batika je způsob barvení, při němž část látky zůstává vůči barvě odolná, čehož se nejčastěji dosahuje předchozím nanesením vosku. Opakováním postupu lze vytvořit složitá a mnohobarevná umělecká díla. Známý a rozšířený způsob je také batika vyvazovaná, při níž je proniknutí barvy zabráněno zavázáním pomocí motouzů. Speciální vzory vznikají také například použitím různých travin, semínek nebo kamínků. Metodu voskování lze naopak využívat i na jiných materiálech než na textiliích. U nás se tak například už po celé generace zdobí velikonoční kraslice.
Ukázky současné batiky: Robin Paris, Hetty van Boekhout, Tony Dyer, Sheila Cook.
17.06.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444