Arik Levy: Myslet srdcem a cítit mozkem

Arik Levy

Arik Levy

Na otázku australského novináře Paula McGillicka, zda se cítí být Izraelcem v Paříži či Francouzem, Arik Levy před časem odpověděl: "Cítím se jako Izraelec ve světě, jako já ve světě, což má vliv na způsob, jakým pracuji.

Čestným hostem veletrhu Mobitex 2006 se tento pozoruhodný tvůrce stal jako dnes už světově proslulý designér, jeho aktivity se však týkají i dalších disciplin, mezi něž patří také scénografie a poezie.


Že je sebou samým ve všem, co nás obklopuje, zakotven v lidské zkušenosti, ale zároveň s potřebou neustále se dovídat nové, o tom svědčí i vášeň pro pohyb mezi různými disciplínami, pro jejich křižování, přemosťování a vzájemné obohacování. Tak se představil i publiku v rámci projektu Designstory, před nímž prezentoval svou práci designéra a její podstatné rysy -  experiment s hmotnými i nehmotnými materiály, jejich spojování, odvážnou a vynalézavou hru s fyzikálními zákony.


Arik Levy pochází z Tel Avivu, kde se roku 1963 narodil a odkud odešel do Švýcarska, kde vystudoval průmyslový design. Profesionální dráhu začal vzápětí v Japonsku, kam se dostal jako vítěz soutěže společnosti SeikoEpson. V Paříži působí od roku 1992, učil zde design na École Nationale Supérieure de Création Industrielle a v roce 1996 tu založil s partnerem Pippo Lionim studio L'design. K výsledkům velmi různorodých aktivit tohoto týmu patří i nábytkové objekty a svítidla realizovaná ve spolupráci s firmami Ligne Roset a Serralunga, z nichž ukázky tvoří zvláštní část expozice Designstory. S  dalšími objekty seznámil Arik Levy své posluchače pomocí projekce. Byl mezi nimi např. svícen, který byl vytvořen v České republice, křehký a záhadný skleněný objekt nazvaný příznačně Mistic Medium, s nímž Levy slavil úspěch na letošním ročníku veletrhu Ambiente ve Frankfurtu, předměty vytvářené 3 D technikou, kancelářský prostor na ploše 20 tisíc čtverečních metrů, pohovka pro Ligne Roset, která je podle jeho vlastních slov  počátkem nové generace pohovek a další.


Součástí jeho talentu je i lehkost, s níž proniká do světa nových jevů a technologií, inteligence a snadnost, s nimiž si je podmaňuje, nakládá s nimi, převrací je a oživuje. Zdůrazňuje-li v tvorbě nutnost cítit dřív než vidět, napovídá tím, kde je zdroj jeho inspirace i úspěchu, stejně tak říká-li, že je třeba myslet srdcem a cítit mozkem, není to jen dobrý námět pro novinový titulek - je to i dobrý námět pro cestu, jakou by člověk mohl být schopen poradit si se stále virtuálnější podobou světa a řídit své věci v něm.

23.03.2006 | Svatava Morávková
  • Veletrhy Brno a.s.

    Společnost Veletrhy Brno má výsostné postavení na českém výstavním trhu i vedoucí postavení v ekonomickém regionu střední Evropy.

  • Design centrum České republiky

    Samostatná odborná instituce věnující se designu a jeho propagaci, člen mezinárodních designérských organizací BEDA, ICSID, IFI a ICOGRADA. Zrušena rozhodnutím Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ke dni 31.12. 2007.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444