Altán nebo pergola?

Altán i pergola jsou přístřešky, které se staví na zahradě, a které zpravidla slouží k odpočinku a relaxaci.

Altán je spíše menší, často ozdobný přístřešek, který stojí nejčastěji volně na zahradě dále od domu. Bývá zastřešený, ze stran nekrytý a slouží k odpočinku na zahradě. Nejčastěji je vyroben ze dřeva.
 
Pergola byla původně lehká stavba, která byla oporou popínavým rostlinám. Střechu i boční stínění tak tvořily různé popínavé rostliny. V dnešní době se spíše jedná o pevnou konstrukci (ze dřeva či z hliníku) se střechou. Velmi často se dnes pergoly staví přímo u domu, do jehož zdi se i kotví. Pergoly se staví nad terasou, ale mohou být i volně stojící kdekoliv na zahradě.

Moderní hliníkové pergoly

Nakonec je vcelku jedno, jak budete své nové stavbě na zahradě říkat, ale když chcete vytvořit zastřešené posezení, třeba i s grilem, pak se jedná nejspíše o pergolu. Dnes se nejčastěji staví pevné hliníkové pergoly, které prakticky nepotřebují údržbu a mají opravdu dlouhou životnost. Můžete si vybrat velikost pergoly podle svých představ a nechat si třeba postavit pergolu na míru kotvenou k domu, nebo volně stojící dále na zahradě.



Zastínění a zasklení pergoly

Moderní pergoly mohou být dokonce zasklené a vytápěné, čímž vzniká praktická zimní zahrada, která se dá užívat od jara do podzimu. Když nemáte nad pergolou vzrostlé stromy, pak budete pravděpodobně řešit zastínění. Variantou je markýza nad střechu a screen rolety či žaluzie jako boční stínění.

Možnosti zastřešení

Hliníkové pergoly například od firmy Svět oken si můžete vybrat se čtyřmi typy zastřešení – polykarbonátová střecha, prosklená střecha, posuvná střecha z PVC látky, nebo střecha z otočných lamel. Každý typ má svá specifika. Ekonomické řešení je polykarbonát. Zde bude pravděpodobně vhodné pořídit i markýzu, která střechu zastíní. Obdobné to bude i s prosklenou střechou.

Luxusnější variantou je posuvná střecha z PVC látky nebo střecha s otočnými lamelami, které fungují rovnou i jako žaluzie. V obou případech stíní střecha sama o sobě a vy si regulujete, kolik slunce chcete propustit.

Ať už si budete pořizovat altán nebo pergolu, získáte tak příjemné místo k odpočinku nebo posezení s rodinou či přáteli a vaše zahrada dostane nový rozměr.

22.02.2021 | PR
  • Svět oken

    Společnost Svět oken se specializuje na prodej a montáž plastových a hliníkových oken, interiérových a vchodových dveří, stínící techniky a garážových vrat. Navíc realizujeme zasklení balkonů a lodžií. Nabízíme široký sortiment služeb; nezávazná kalkulace zdarma, technické a finanční poradenství, zaměření a montáž.  Získejte od nás jedny z nejlepších cen na trhu a akční slevy. Nabízíme široké spektrum výrobků a kvalitních služeb, které jsou ověřeny nespočtem spokojených klientů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444