Akumulační krbová kamna poskytnou mnoho hodin tepla navíc

Využití akumulačních kamen je jedním ze způsobů, jak hospodárněji nakládat s vyrobeným teplem a zároveň jak zajistit v obytných místnostech vyvážený tepelný komfort s minimuálním vířením a přepalováním prachu. Tuto schopnost často pokládáme za výsadu elektrických kamen, akumulovat teplo však dovedou i některé krby a krbová kamna na dřevo.

Běžné krby či kamna místnost snadno přetopí a brzy poté, co přestanete přikládat, začnete pociťovat nepříjemný chlad. To je vlastnost, která může poněkud pokazit potěšení z jinak nenahraditelné romantiky vytápění živým ohněm. Při využití akumulačních krbů nebo kamen počítejte jen s poněkud delší dobou nahřátí, pak už ale vaši pohodu nic neohrozí. Mají totiž schopnost část tepla z hořícího dřeva uchovat a pak je po řadu hodin uvolňovat postupně. Nemusíte tedy oheň hlídat a udržovat po celý den, stačí v kamnech zatopit podle doporučené dávky paliva pro topeniště a podle požadované teploty jednou až třikrát denně.

Společnost Krby Kamna Turyna, specialista na vytápění živým ohněm, má ve svém bohatém sortimentu hned několik značek akumulačních kamen s pozoruhodnými možnostmi.


Stûv - krása spojená se špičkovou technologií

Belgická společnost Stûv je výrobcem elegantních krbů a krbových kamen s vynikajícími technologickými vlastnostmi. Řada Stûv 30 je sama o sobě vyjímečným produktem - její modely nabízí totiž tři režimy použití - mohou fungovat jako krbová kamna, jako kotel na dřevo nebo jako otevřený krb. Krbová kamna Stûv 30 - compact H jsou navíc vybavena akumulačním jádrem, které poskytuje teplo i 10 hodin po vyhasnutí topeniště. Tento typ akumulačních kamen si přitom umí poradit i se zmíněnou nevýhodou pomalejšího počátečního vyhřívání místnosti. Při zatápění a nahřívání kamen do provozní teploty máte možnost nastavit otočná dvířka do polohy se sklem, aby největší část tepla vytápěla místnost. Menší část tepla se přitom ukládá do akumulačních prstenců v horní části kamen, aby ji bylo možno využít, až bude třeba. Pokud si nastavíte dvířka plná, teplo se ukládá především do akumulátoru, který je postupně uvolňuje až poté, co přestanete přikládat a oheň vyhasne.


Mastkové krby a kamna TULIKIVI

O mastku všichni víme, že je měkký. Tento minerál je ale navíc chemicky odolný, žáruvzdorný a mimo jiné umožňuje jemné a pomalé uvolňování akumulovaného tepla do okolí. Díky sofistikovanému využití vlastností nejkvalitnějšího mastku a díky patentovanému systému uspořádání topeniště a přívodu sekundárního vzduchu jsou kamna TULIKIVI schopna uvolňovat stabilně sálavé teplo po několik desítek hodin. Jestliže v těchto kamnech topíte 1 - 4 hodiny, získáte dalších 12 - 24 hodin tepla. Svými akumulačními schopnostmi tak mastková kamna TULIKIVI předčí kachlová kamna. Finský výrobce tohoto unikátu umí využít i vzhledových vlastností mastku. Protože se tento materiál skvěle hodí jak pro moderní tak tradiční provedení, můžete si úsporného a příjemného tepla se značkou TULIKIVI užívat v jakkoli laděném interiéru, aniž byste slevili ze svých estetických nároků. Výrobce pracuje s vysoce kvalitními materiály, kterým se dostává dokonalého zpracování.

Specialitou jsou krbová kamna Tulikivi s pečicí troubou, zdokonalené provedení klasických kamen s troubou. Akumulované teplo se uvolňuje s perfektní rovnoměrností, což se příznivě projeví na pokrmech, které tu budete připravovat.


Firetube - inspirace jednoduchostí

Ačkoli existují v řadě modelů, krbová kamna Firetube poznáte na první pohled díky několika typickým prvkům. Jejich autor Alex Schmitz se při svém návrhu inspiroval barelovými kamny z prázdných sudů, se kterými se seznámil na Aljašce. Jednoduchý princip původního nápadu spojil s principem kachlových kamen a vznikl originální výrobek. Německá  společnost Firetube GmbH byla založena v roce 2005, ale pozoruhodné modely získávaly ocenění na mezinárodních výstavách již od roku 2001. Povrch Firetube mívá nejčastěji tradiční černou barvu, ale velmi efektně vypadá i hrubě tryskaná ocel v matně šedé úpravě nebo varianta opracovaná octem a solí, která odhaluje kov v jeho nejpřirozenější podobě a která se postupem času vybarvuje do rzi.

Atraktivní vzhled by ovšem k úspěchu u zákazníků nestačil. Výborné funkční vlastnosti výrobku zajišťuje akumulační topeniště, které pracuje na principu kachlových kamen. Je z litého žáro-betonu a plášť kamen je vyroben z pět milimetrů silného ocelového plechu. Kamna Firetube jsou sestavena tak, aby umožnila různá modulární řešení – základní modul tak lze postupně rozšiřovat o akumulační těleso, horkovzdušnou troubu nebo varnou desku. Značka Firetube klade velký důraz na šetrný přístup k životnímu prostředí a na ekologické vlastnosti svých výrobků. Kamna jsou plně recyklovatelná a pokud byste je chtěli vyhodit jako nepotřebná, výrobce je od vás odkoupí a znovu použije na výrobu nových.

 

Modulový systém RoVe

Napadlo vás, že akumulační kamna by pomohla vyřešit problémy s nepříjemnými výkyvy tepla, které vám ztrpčují zimní pobyty na chalupě, ale cesta k nim se vám zdá složitá a nákladná? Akumulační kamna lze poměrně snadno postavit s použitím tahového systému, jehož prvky jsou vytvořeny z akumulační hmoty. Takovou možnost nabízí společnost Krby Kamna Turyna v podobě modulového systému RoVe, který umožňuje realizovat vysoce účinná akumulační kamna s minimálními stavebními úpravami i na malém prostoru a poskytuje všechny výhody vytápění v akumulačních kamnech. Vytápěné místnosti se nepřehřejí a vás bude příjemné sálavé teplo, jehož vlastností je mj. omezené víření prachu, hřát hodiny poté, co oheň vyhasne. A zdaleka nejde jen o vytápění rekreační chalupy. Systém, který nabízí bohaté možnosti rozšíření, lze využít například i pro vytápění v pasivních domech.

Podrobnější infromace o akumulačních kamnech, systému RoVe a dalších možnostech vytápění živým ohněm najdete na webové adrese www.krby-turyna.cz, jejímž prostřednictvím můžete klást otázky. Prohlédnout si desítky modelů a ptát se odborníků ze společnosti Krby Kamna Turyna přímo můžete ve firemní prodejně v Pečkách.
04.01.2016 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444