Květiny v interiéru: Africká fialka

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

V místnosti na okenním parapetu kvete celý rok. Saintpaulia ionantha (africká nebo také usamburská fialka) je vděčná něžná kráska. Nejznámější je rostlinka s tmavomodrými květy, ale můžeme mít i fialku s květy bílými, růžovými, světle modrými, purpurově červenými nebo fialovými, které jsou buď jednoduché, poloplné nebo plné, navíc mohou být i třepenité.

Jako většina našich pokojových rostlin pochází i fialka zdaleka. Jejím domovem je Tanzanie. Někdy v roce 1892 nebo 1893 ji tam objevil svobodný pán Walter von Saint Paul a po něm se jí dostalo latinské pojmenování. Květy původní rostliny byly pouze modré.

V bytových podmínkách dorůstají fialky do výšky 15–20 centimetrů, jejich křehké masité a chloupkaté listy na dlouhých řapících mají srdčitý tvar. Saintpaulie vyžadují světlé až polostinné stanoviště, ne však přímé slunce, které snášejí pouze v zimních měsících. Popálení prudkým sluncem poznáme ihned podle světlých skvrn na listech. Ty však mohou také znamenat jejich zamokření při zálivce. Teplota v místnosti, kde fialku pěstujeme, by neměla klesnout pod 20 stupňů Celsia. Je-li nižší, brzy nám to sdělí bledé listy, které takto signalizují chlad.

Při zalévání, které by mělo být vždy vydatné, musíme dávat pozor, aby se voda na listy nedostala. Nadměrná zálivka však může vyvolat hnilobu kořenů. Nejvhodnější je zalévání pouze do misky, odkud po půlhodině zbylou vodu vylijeme. Během doby růstu fialku každé dva týdny přihnojíme.
 
Na vhodném místě roste usamburská fialka řadu let. Namnožit si ji můžeme snadno kdykoli během roku listovými řízky, a to tak, že zdravý list, jehož řapík by měl mít 5 centimetrů, necháme zakořenit ve vodě nebo ve směsi písku a rašeliny. Řapík utvoří kořínky velmi rychle a brzy poté i malé rostlinky.

bydlinekPo stopách objevitele

Rodina, z níž baron Walter von Saint Paul pocházel, měla odborný zájem o botaniku. Otec objevitele usamburské fialky byl vášnivým amatérským botanikem, dokonce prezidentem německé dendrologické společnosti. Rostliny, které mu syn ze svých cest poslal, předal řediteli Královské botanické zahrady v Herrenhausenu Hermannu Wendlandovi. Ten také jako první ihned v latině napsal o zaslaných rostlinách vědecké pojednání. Zařadil je do čeledi podpětovitých a na počest rodiny von Saint Paulů pojmenoval rodovým jménem Saintpaulia (1893). Fialky se staly středem pozornosti odborníků i návštěvníků Mezinárodní zahradnické výstavy v Gentu, kde je Hermann Wendland vystavil. Záhy nato začal pěstitel Friedrich Benary s jejich množením a prodejem. Dnes známe více než dvacet původních botanických druhů rodu Saintpaulia.

03.02.2022 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444