Aby v koupelně byla radost pobýt

Od koupelny dnes většinou očekáváme minimálně totéž, co od kterékoli jiné obytné místnosti: měla by odpovídat našemu vkusu, sloužit svému účelu, být pohodlná, příjemná a měla by se snadno udržovat, protože na dokonalou čistotu jsme zde obzvlášť citliví.


Svépomocí nebo s odborníky?

Rozhodneme-li se pro rekonstrukci koupelny, inspirovat se pro tento důležitý a ne úplně levný krok lze v katalozích výrobců nebo návštěvou koupelnového studia. Nenechte se ale zmást představou, že by vaše koupelna měla vypadat naprosto stejně, jako ta, která se vám tu na první pohled zalíbila a kterou jste si zde proto vybrali. Pokud vám má koupelna opravdu perfektně sloužit, nezapomínejte  jaký typ prostoru máte k dispozici a jaké vybavení potřebuje právě vaše domácnost.  Může se vám například stát, že i když by to bylo velmi žádoucí, pračky v koupelně se prostě nezbavíte, protože pro ni v bytě nenajdete žádný jiný vhodný náhradní prostor. Výrobci bílé techniky ale dnes kladou velký důraz také na design, vaše koupelna tak může být elegantní a příjemná i s pračkou.

Rekonstrukce koupelny vyžaduje kus představivosti, ale i jistou technickou znalost vlastností pořizovacích předmětů a doplňků. Pokud vás taková činnost baví a chcete jí věnovat čas, s oním obrovským množstvím  výrobků, které je dnes na trhu, máte možnost si své plánování opravdu vychutnost, počítejte ale s tím, že si to vyžádá svůj čas.

Pro mnohé z nás je výhodnější ponechat řešení na odbornících, kterým poskytnete jen rozměry prostoru a informace o vaší základní představě a potřebách. Ostatně i když si vše vymyslíte a navrhnete sami nebo třeba s pomocí dostupného softwaru, vyplatí se realizaci ponechat na odborné firmě. Tu si ovšem pečlivě vyberte, nejlépe na základě většího počtu referencí svých známých a přátel. Rekonstrukce koupelny vyžaduje souhru několika profesí, nejvýhodnější tedy je zvolit firmu, která zajistí všechny nutné odborníky - zedníka a obkladače, instalatéra, elektrikáře, topenáře i malíře a která se postará i o dovoz materiálu a sanitární techniky.

Ytong místo umakartu

Specifické řešení představují rekonstrukce bytových jader v panelových domech bytova-jadra/ , na něž se některé firmy specializují a mají s nimi dostatek zkušeností. Umakart bývá nejčastěji nahrazován ytongovými cihlami, jinou možností je využití sádrokartonu, popř. lze použít jen metodu nalepení keramických obkladů na stávající bytové jádro. Některé specializované firmy nabízejí komplexní servis - od služeb projektanta přes vyřízení stavebního povolení, demontáž staré koupelny a odvoz odpadu až po konečný úklid, což vám ušetří mnoho času a starostí.

Nejnápadnějším prvkem koupelny jsou obklady a dlažby, jejich styl, barevnost a materiál do značné míry určují celý její charakter a vypovídají o vkusu i o potřebách jejích uživatelů. Někdo dává přednost minimalistickému stylu, někdo studenějším tónům někdo má potřebu teplých barev, někomu vyhovuje výraznější barevnost jinému kultivované tlumené odstíny. Na trhu je výběr pro každého, kombinaci obkladů s dlažbou si přitom můžete zvolit sami nebo se rozhodnout pro celý set, který zpravidla zahrnuje obklady i ve více barevných variantách, dekorativní listely a dlažbu. I použití setu je potřeba dobře promyslet, rozhodujete se o poměru různých variant obkladů, popř. o míře využití výraznějších dekorativních listel.

Vana, sprchový kout (v ideálním případě obojí), umyvadlo, baterie, koupelnový nábytek i doplňky - to vše by mělo ladit, chcete-li se ve své koupelně cítit opravdu dobře. Většina výrobců vybavení koupelen nabízí celé koupelnové série, jejichž jednotlivé prvky jsou k dispozici ve více rozměrech, což zařizování značně usnadňuje.

Pro všechny produkty, které budete potřebovat, platí, že máte možnost vybírat z různých cenových kategorií. I za přijatelnou cenu přitom lze pořídit slušnou kvalitu a je v nich z čeho vybírat.

 

Foto: BYDLENI.CZ a REMI ART ERBES

20.06.2011 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444