AC Heating: Vsaďte na moderní technologii tepelných čerpadel s inverterem

V čem tkví hlavní výhody a jaké jsou praktické důsledky při použití nejmodernějšího řízení výkonu tepelného čerpadla VZDUCH-VODA inverterem/frekvenčním měničem? O kolik je tento typ tepelného čerpadla efektivnější, v jakých režimech a proč? O tepelných čerpadlech již toho bylo napsáno mnoho, ale frekvenční měnič/inverter a modulace výstupního výkonu v tepelných čerpadlech představují dosud přece jen něco unikátního.

Technika tepelného čerpadla jinak a lépe
Proč frekvenční měniče nejsou již dnes součástí všech tepelných čerpadel? Důvodem existence tepelných čerpadel bez frekvenčních měničů je nedostatek flexibility výrobních závodů a jistě také i špetka konzervatizmu. Společnost AC Heating dává ale přednost inovativním řešením, která vedou k vyšší efektivitě v provozu tepelného čerpadla a zároveň k jeho nižší ceně.

Elektronicky řízený expanzní ventil = vyšší účinnost
Frekvenčním měničem je možné regulovat výkon tepelného čerpadla – stroje jako takového. Důsledkem změny otáček kompresoru, a tím i průtočného množství chladiva, které se v chladivovém okruhu pohybuje, je vznik potřeby přesného řízení expanzního ventilu. Použití elektronicky ovládaného expanzního ventilu se sofistikovaným řízením, které zároveň zvyšuje účinnost, se stává nezbytností.

Předimenzovaný výparník – nižší sklony k namrzání = vyšší účinnost
O tom, že tepelné čerpadlo vzduch-voda prožívá nejhorší časy z hlediska tvorby námrazy při teplotách kolem nuly je asi každému jasné. Takových dnů je přitom v topné sezóně hodně. Mlhy, vlhký vzduch, teplota výparníku lehce pod nulou, to jsou skvělé podmínky pro tvorbu námrazy na výparníku. To je ale škoda, protože tepelná ztráta domu je ještě při těchto teplotách relativně nízká a tepelné čerpadlo nemusí jet naplno, pokud by mělo frekvenční měnič a mohlo ubrat. Co se stane při nižších otáčkách kompresoru, tedy při nižším využívání výparníku? Výparník bude naddimenzován, tím i teplejší, takže námraza se bude tvořit výrazně pomaleji.

Nejlepší z hlediska účinnosti je ale fakt, že se sníží počet cyklů odtávání, které představují z pohledu celoročního topného faktoru proces značně negativní. Výsledkem nasazení technologie použité v systémech AC Heating je opět zvýšení účinnosti a prodloužení životnosti celého zařízení.

 

Bez akumulační nádoby – topíme na nejnižší možnou teplotu = vyšší účinnost
Jakou funkci měla akumulační nádoba u tepelných čerpadel bez frekvenčních měničů? Nesloužila vlastně k vytápění, ale ukládala teplo, které klasické tepelné čerpadlo vyrobilo v přechodových obdobích (jaro, podzim) zbytečně navíc, bránila nežádoucímu rychlému nárůstu teploty a samozřejmě snižovala v těchto obdobích cyklování tepelného čerpadla.

Akumulační nádoba navíc zbytečně zabírá značný prostor. Díky technologii přímého řízení výkonu frekvenčním měničem můžeme tento prvek, kompenzující nedokonalosti chování systému, v drtivé většině topných systémů vypustit. Můžeme pak tepelným čerpadlem AC Heating topit na nejnižší možnou teplotu vůbec, což je zajištěno právě přesnou volbou výkonu.

Uvědomme si to, že teplota výstupní vody je vlastně důsledkem rovnováhy mezi dodaným teplem (resp. výkonem) a schopnostmi otopné soustavy toto teplo (výkon) vyzářit do domu. Pokud tedy hodnotu výstupního výkonu budeme řídit vypínáním a zapínáním zdroje tepla a ukládáním tohoto tepla do zásobníku a jeho dalším mícháním, musí být teplota v zásobníku nutně vyšší, aby bylo co míchat. Opět se jedná o kompromis mezi velikostí akumulační nádoby a mírou kolísání teploty v ní, resp. počet startů kompresoru v daném čase.

Solidní regulace = vyšší účinnost
Existují i systémy, které topí na konstantní teplotu (např. 50°C) do akumulační nádoby. Toto řešení je příkladem neefektivního systému, který navíc zbytečně a neúčelně týrá kompresor a snižuje jeho životnost. Vždyť výstupní teplota odpovídá analogicky tlaku na výstupu kompresoru. Efektivní systémy tedy topí vždy na tu nejnižší možnou teplotu, která je v danou chvíli nutná.

Optimálním řešením je například kvaziekvitermní řízení. To zohledňuje jak venkovní teplotu, tak teplotu požadovanou a nastavenou, které tepelná čerpadla AC Heating řady Convert AWxx používají.

Posunutí bodu bivalence = méně hodin topení elektrokotlem = vyšší účinnost
Díky tomu, že mají tepelná čerpadla AC Heating výkonově relativně široké regulační pásmo, lze daný systém předimenzovat. Na rozdíl od klasických tepelných čerpadel bez frekvenčních měničů, které je naopak zvykem poddimenzovat.


Nejméně efektivním zdrojem tepla je beze sporu elektrokotel. Proto se AC Heating snažil dobu, po kterou musí běžet elektrokotel, minimalizovat nebo jej dokonce vyřadit ze systému úplně. Existují domy, a není jich málo, kde i během tuhé zimy pracovala tepelná čerpadla AC Heating řady Convert AWxx bez bivalence, tedy bez elektrokotle. Provoz takových systémů je potom o mnoho efektivnější než u poddimenzovaných tepelných čerpadel, která daleko častěji zapínají náhradní bivalentní zdroj s drahým provozem.

Bez zbytečných prvků to jde levněji
Díky odpadnutí akumulačních nádob, u domů s malou tepelnou ztrátou i elektrokotlů, dalších oběhových čerpadel nebo směšovačů, vychází tepelné čerpadlo s inverterem levněji jak v pořizovacích nákladech tak i v nákladech instalačních. Kotelna se u tepelného čerpadla s frekvenčním měničem skládá jen z kompaktní vnitřní jednotky pověšené na zdi a napojené dvěma trubkami na otopnou soustavu.

Tepelná čerpadla AC Heating lze napojit i na rekuperační jednotky (např. ATREA). I v tomto případě je osazena, kromě rekuperační jednotky a integrovaného zásobníku tepla pro TUV a vzduchotechnický systém, rovněž pouze malá vnitřní jednotka. Ta je napojena přímo na systém ATREA a zajišťuje dodávku tepla přesně tak jak je zapotřebí.

Zkušenosti z provozu
Společnost AC Heating ověřovala parametry těchto zařízení u mnoha zákazníků. Průměrný celoroční topný faktor větší než 3 je samozřejmostí, a to i v případě kdy byla započítána relativně chladná topná sezóna. Topný faktor měřený při -10°C = 2,4 hovoří za vše. Při těchto teplotách již některá jiná tepelná čerpadla stojí a předávají roli vestavěnému elektrokotli s topným faktorem 1, zatímco předimenzované tepelné čerpadlo AC Heating s frekvenčním měničem je schopno i nadále efektivně pracovat.

Hlučnost je rovněž nižší, protože po většinu času tepelné čerpadlo běží na nižší výkon než na maximální, a to kontinuálně, bez rázů, zapínání a vypínání.

Při nasazování tepelného čerpadla s inverterem je zapotřebí zvážit pečlivě hydraulické zapojení, nutnost záložního zdroje tepla integrovaného do topné soustavy nebo způsob regulace celého systému. Proto firma AC Heating poskytuje svým zákazníkům projekt kotelny a poradenství v ceně zakázky.

S otázkami velmi rádi kdykoliv poradí technici a projektanti týmu AC Heating, na které je možné obrátit se buď přímo nebo přes poptávkový formulář umístěný na webu www.ac-heating.cz.

Tepelná čerpadla firma dodává standardně se zárukou 7 let.
03.12.2009 | PR
  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444