8 rad, jak na výběr žebříku

Koupit žebřík nemusí být tak jednoduché, jak se může zdát. V dnešní široké nabídce typů, materiálů a délek se neznalý uživatel snadno ztratí. Pokud se chystáte si nový žebřík pořídit, přečtěte si, čemu je třeba věnovat pozornost.

1. ÚČEL 

Začněte tím, že si ujasníte, k čemu žebřík budete používat. Budete česat ovoce, shazovat sníh ze střechy nebo malovat kuchyň? Do bytu určitě postačí schůdky nebo obyčejné štafle, s nimiž snadno dosáhnete ke stropu. Ve venkovním prostředí už hraje roli výška, do které se potřebujete dostat.

2. VÝŠKA 

Výrobci uvádějí zpravidla tři hodnoty výšky. Délku žebříku, pracovní výšku a opěrnou výšku. Pracovní výškou je myšleno, kam dosáhne průměrně vysoký člověk, když se postaví na třetí příčku odshora – tedy zhruba 1 m nad žebřík. (Na ty nejvyšší příčky nikdy nestoupejte, je to příliš nebezpečné. U plně vysunutých trojdílných žebříků „odečtěte“ hned 4 nejvyšší příčky.) Opěrná výška zase vyjadřuje, do jaké vzdálenosti kolmo od země žebřík sahá, když ho správně opřete (v úhlu 70-75°). Suma sumárum, pokud potřebujete pracovat například nejvýše ve 4 metrech, postačí vám žebřík o délce 300 – 330 cm. Tento výpočet však neplatí pro schůdky a štafle, tam je situace odlišná. 

3. TYP 

Pro práci na zahradě a okolo domu se nabízí hned několik typů žebříků, z nichž můžete vybírat. Neměnnou délku má jednoduchý opěrný žebřík; musí se vždy o něco zapřít. Jestliže tuto možnost vždy nemáte, použijte dvoudílný univerzální. Můžete ho využít nejen jako dlouhý vysunutý opěrný žebřík, ale také jako štafle. K práci ve značné výšce slouží trojdílný žebřík, nabízí také nejširší využití. Uplatní se jako rovný žebřík v širokém rozpětí délek, jako štafle i jako štafle s výsuvným ramenem. Výhodou teleskopického žebříku je zase snazší skladovatelnost.

4. MATERIÁL 

Ty tam jsou doby, kdy žebříky byly jen ze dřeva. Právě tradici v podobě dřevěných žebříků a štaflí dnes doplňuje široká nabídka lehkých hliníkových žebříků, které se snadněji přemisťují a déle vydrží. Při elektrikářské práci je však nutné sáhnout jedině po laminátových žebřících, které nevedou proud. Schůdky pak bývají často z oceli, vyšší hmotnost je u nich vyvážena robustností a snadnou opravitelností.

5. HOBBY VERSUS PROFI 

Nevíte, jestli vám postačí hobby žebřík nebo máte investovat do dražšího s označením „profi“? Často je rozdíl v materiálu a konstrukci. Hobby žebříky jsou běžně z lisovaného zaleštěného hliníku, stěny bočnic jsou všechny stejně tlusté. Žebříky pro profesionály s bezešvým, taženým profilem mají kratší, více namáhané stěny bočnic pevnější než ty delší, celkově jsou navíc stěny silnější než u hobby kusů. Díky tomu je žebřík pevnější a těžší, má také masivnější kování. Pro příležitostné využití vám jistě bude stačit hobby varianta, při častém zacházení déle vydrží profi pomocník.

6. ULOŽENÍ 

Nechávat žebřík na zahradě je pro všechny zloděje jako podaná ruka. Vykradou dům či chatu a navíc žebřík odnesou s sebou. Myslete proto před koupí i na to, zda máte žebřík v dané délce kam uložit.

7. PŘÍSLUŠENSTVÍ 

Pro řemeslníky, kteří musejí se žebříkem cestovat, je nedocenitelným pomocníkem uchycení žebříku na auto. Nahrazuje nebezpečné gumicuky a jeho připevnění je velice rychlé. Úprava na střechu vám zase pomůže se bezpečně zachytit za okraj střechy. Také nášlapná plošinka na hliníkový žebřík, prodloužení na štafle nebo patka s hrotem pro bezpečné zapíchnutí žebříku do půdy vám usnadní práci.

8. BEZPEČNOST 

Spadnout z několikametrové výšky není žádná sranda, nepodceňujte proto ani bezpečnost práce. Stavějte žebřík vždy na rovné, neklouzavé a nepohyblivé místo. Lézt na žebřík bez stabilizátoru a gumových patek se také nevyplácí. Vyhýbejte se riziku srážky s vozidly, lidmi nebo třeba dveřmi. A o sloup žebřík neopírejte nikdy bez sloupové opěry. Také průběžně kontrolujte stav žebříku, třeba jestli se neuvolňují příčky z bočnic.

Pozornost věnovaná výběru se odrazí ve vaší dlouhodobé spokojenosti. Kvalitní žebřík vám totiž bude sloužit řadu let. Pokud si stále nejste něčím jistí, vyplatí se oslovit zkušeného prodejce, který vám rád poradí. 


Mohlo by vás zajímat:
Žebřík v interiéru
04.09.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444