Sedm tipů pro vaši předsíň

Zařizování bytu je náročný úkol, v jehož závěru dochází elán a energie dotáhnout vše k dokonalosti. Často se tak zapomíná na obslužné prostory bytu, jako například předsíň. Je třeba říci, že neprávem a k velké škodě interiéru jako celku – vždyť právě ve vstupním prostoru příchozí návštěvník získává první dojem z vašeho domova. Navrhnout reprezentativní a praktickou předsíň přitom není takový oříšek. Stačí se držet několika osvědčených pravidel.

1. Neschovávejte to, co právě nosíte
V prvé řadě je třeba zajistit prostor pro odkládání právě nošeného svrchního oblečení a obuvi. Není třeba skrývat je do uzavřených skříní. Ideální je naopak nechat kabáty a boty větrat v otevřené šatně. Platí to ovšem skutečně jen pro aktuálně nošené věci. Věšák, který se prohýbá pod tíhou kabátů, větrání nezajistí a není právě nejlepší vizitkou. V menších domácnostech se výborně uplatní designové, volně stojící věšáky. Pro větší rodiny jsou zase určeny nástěnné programy s šatní tyčí a množstvím háčků.
 
2. V létě zimní kabáty raději schovejte
Ukládání svrchního oblečení nemusí být nutně situováno do předsíně, v našich domácnostech však toto řešení převládá. Kabáty, bundy a boty, které právě nenosíme, by měly být uložené v uzavřené skříni, jak z důvodů estetických, tak praktických. Předsíň je „čisticí zónou" bytu s větší prašností. Ideální je pro tento účel vestavná skříň, která poskytne dostatek úložného prostoru a nepůsobí přitom rušivě.

3. Křesílko či židle jako praktická i designová záležitost
Nejen senioři ocení možnost obout se vsedě. Při volbě sedacího nábytku vezměte v úvahu především prostorové možnosti, ve větší vstupní hale se jako solitér skvěle uplatní křesílko, do menší volte subtilní sedátko nebo lavici, která poslouží i jako odkládací plocha pro nákup. 

4. Hravé háčky pro dětské bundičky
Při zařizování šatny pamatujte na všechny členy domácnosti – pokud děti nedosáhnou na věšák, měly by mít vlastní, v přiměřené výšce. Hravé barevné háčky dětem udělají radost a do předsíně pomohou vnést zajímavé oživení.   



5. Zrcadlo musí být velké!
V předsíni by rozhodně nemělo chybět velké a dobře osvětlené zrcadlo, ve kterém před odchodem zkontrolujete celou postavu. Působí-li vaše předsíň stísněně, zrcadlová plocha ji opticky zvětší. 

6. Pro předsíně - „nudličky“
Pokud je vaše
předsíň skutečně malá nebo zúžená a vy máte dojem, že se do ní nevejde ani rohožka, vězte, že výrobci moderního nábytku mají řešení i pro vás. Ukládání bot hravě vyřešíte výklopným botníkem, který z šířky předsíně neukrojí více než 25 cm. Podobné prostorové nároky má subtilní nástěnný věšák s výklopnou horní částí, na který pohodlně odložíte tři kabáty - pokud jich vedle sebe umístíte více, jsou vaše starosti s šatnou vyřešené.

7. Zapomeňte na vázičky. I maličkosti musí být praktické
Vybavení předsíně by mělo být především funkční. Na to je dobré myslet i při výběru drobných doplňků, které předsíň zútulní a dodají švih. Větší službu než váza nebo jiný „lapač prachu" vám udělá stylový stojan na deštníky. Tečkou za dokonalou předsíní může být designová skříňka na klíče a jiné drobnosti nebo třeba originální hodiny. Máte-li chuť tvořit, pohrajte si s kompozicí barevných háčků. 
Než se pustíte do zařizování předsíně, přijďte načerpat inspiraci do pražského interiérového studia Alax, které je dlouholetým partnerem předních evropských výrobců designového nábytku, v showroomu vám odborníci rádi představí komplexní předsíňový program Schönbuch a mnoho dalšího.
14.08.2013 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444