6 tipů pro zdravý spánek

Máte problémy s usínáním a spánkem? Zaměřte se na několik faktorů, které mají zásadní vliv na kvalitu vašeho spánku. Většina z těchto opatření vás nic nestojí, ale výsledek bude naopak k nezaplacení. Dejte svému spánku potřebnou pozornost a vyspěte se konečně dorůžova.

Dopřejte si kvalitní spánek, vaše tělo vám poděkuje

Spánek je velmi důležitý pro naše tělo i mysl. Během něj totiž dochází k regeneraci, zotavování a jeho dostatek dokáže zlepšit vaši duševní, fyzickou a také sexuální pohodu, krom toho vás dokáže udělat šťastnějšími.
 
Naopak nedostatečné množství spánku může stát za některými nemocemi - podporuje zánětlivé procesy, budete se hůře soustředit, mít problémy s váhou, budete podráždění, zhorší se vám paměť, negativně ovlivňuje tvorbu testosteronu i hospodaření s inzulinem. Problémů je celá řada a vy můžete jejich vzniku předejít.

Zdravý spánek


Správné podmínky jsou pro dobrý spánek zásadní

Důležitou roli pro usnutí i samotný spánek hraje prostředí. Ložnice by měla být tmavá, vhodně teplá, nebo spíše chladná, a dobře vyvětraná. Ideální teplota v této místnosti by se měla pohybovat kolem 18-20 °C. Pokuste se eliminovat jakékoliv světlo - nejlepší je úplná tma, vybavte tedy okno žaluziemi, závěsy nebo roletami, využívat můžete i škrabošku na oči.


Vybavení postele hraje zásadní roli

O tom, jak se vyspíte, rozhoduje i volba správné matrace, přikrývky, polštáře i ložního prádla. Výběr matrace je věc čistě individuální, každému bude vyhovovat jiná tvrdost. To samé platí o polštáři, kdy někdo uvítá klasický péřový polštář, jinému se lépe spí na ortopedickém nebo pěnovém polštáři. Druh přikrývky potom rozhoduje o tom, jak vám bude teplo. Nezapomeňte přikrývky, polštáře a pokud možno i matrace pravidelně větrat a čistit, stejně tak pravidelné praní povlečení přispěje ke komfortnějšímu spánku.

Zdravá strava

I strava ovlivňuje váš spánek

Známou pravdou je, že spánek či jeho potřebu ovlivňují látky, které tělo a mysl stimulují - například kofein. Zapovězená by před spaním měla být také těžká, mastná a kořeněná jídla, stejně tak sladkosti, alkohol a cigarety nejsou dobrou volbou, pokud chcete bez problémů usnout a dobře se vyspat. Na druhou stranu není ale dobré ulehnout s kručením v břiše. Užitečným pomocníkem pro zdravý a kvalitní spánek pak mohou být doplňky stravy. Mezi klíčové v tomto směru patří zejména hořčík, melatonin či glycine. 

Spěte dostatečně dlouho

Každý člověk potřebuje jinak dlouhý spánek pro to, aby bylo jeho tělo dobře odpočaté. Nelze to říct obecně, ale minimální doporučená doba je kolem 7 hodin, optimální rozmezí je pak mezi 7 a 9 hodinami. Svou roli hraje také to, zda chodíte spát každý den přibližně ve stejný čas - tělo si na to zvykne a bude v tuto dobu lépe připraveno ke spánku.

Běžkyně


Hýbejte se s rozumem

Cvičení celkově posiluje organismus - zlepší vám náladu, budete díky němu plní energie, a pokud budete cvičit s mírou, bude se vám i lépe spát. A nemusíte přitom hned běžet do posilovny, svou práci udělá i 20 minutová procházka na čerstvém vzduchu. Náročné fyzické aktivitě byste se ale měli vyhnout před spaním, tělo potřebuje k regeneraci alespoň 2 až 3 hodiny, nevhodné jsou také stimulanty, nakopávače, zejména ty s obsahem kofeinu.

Pokud jindy než navečer čas na cviční nemáte, zkuste raději jógu, která naopak pomůže vašemu tělu i hlavě se zklidnit.


Další drobnosti, které vám pomůžou

Existuje ještě mnoho dalších detailů, které vám pomůžou lépe usnout i spát. Snažte se hodinu až dvě před odchodem do postele nepoužívat elektronická zařízení. Pokud se bez nich neobejdete, nastavte si noční režimy a pomocí speciálních brýlí eliminujte modré světlo z obrazovek. Nastavte si rituály - čtěte před spaním knihu, meditujte, dopřejte si šálek vhodného bylinkového čaje. To stejně, jako stejný čas ulehnutí, udělá své.


Zdroje:
27.02.2024 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444