5 tipů pro zdravé spaní dětí

Správná výbava je pro spánek dítěte velmi důležitá. Na čem spí vaši potomci? Pokud zdědili matraci po starších sourozencích či dokonce někom cizím, neprokazujete jim dobrou službu.

Pokud nemáte finance na novou postel, nezoufejte. Investice do nové matrace se však vyplatí. Zděděná matrace může být proleželá a také nemusí splňovat hygienické limity.

1) Matrace

Nemusíte dětem samozřejmě kupovat tu nejluxusnější matraci, na jakou narazíte. Ovšem několik zásad pro výběr byste dodržovat měli. Volte spíše pevnější typ konstrukce, ideálně ve střední tvrdosti. U dětí není třeba, aby matrace měla výrazné zónování, protože rostou, často se na lůžku stěhují nebo se převalují do různých poloh.

Základem zdravého spaní u dětí je správná podpora páteře, o čemž rozhoduje kvalita materiálu použitého pro výrobu matrace. Pro děti jsou ideální matrace z kvalitních PUR pěn, které splňují nároky kladené na dětský spánek jak z hlediska pružnosti, prodyšnosti i hygieny. Nevhodná je pro děti paměťová pěna. Tělo se do ní více zaboří a může tak být negativně ovlivněn správný růst dítěte. Pečlivě zvažte také případně použití materiálů jako například latex nebo kokos – přírodní látky, které tyto materiály obsahují, mohou být spouštěčem alergie.

Důležitý je i potah matrace. Volte určitě snímatelný a nejlépe takový, který je možno rozepnout na dvě samostatné poloviny – údržba je pak mnohem jednodušší. Potah by měl být v každém případě pratelný minimálně na 60 °C.

Tip: matrace Nicola z kvalitní studené pěny CELLPUR® má výtečnou elasticitu i prodyšnost. Jádro matrace obsahuje celulózu a velmi dobře odvádí vlhkost. Matrace je vyrobená z jednoho celku – tj. bez lepení. Matrace je vhodná i pro alergiky a astmatiky.
 

2) Polštář

Přibližně do jednoho roku dítě nepotřebuje polštář. Pak můžete pořídit typ polštáře určený pro batolata. A pro větší děti se určitě vyplatí pořídit polštář se zipem s možností praní (na 60 °C, nebo na 90 °C) – jednak je možno regulovat množství náplně a také je jednodušší na údržbu – stačí prát pouze „obal“ polštáře bez výplně.

Tip: zipový polštář San Family se vyrábí ve třech velikostech. Obal polštáře lze vyvařovat.
 

3) Přikrývka

Malé dítě může spát pod přikrývkou nebo ve spacím pytli. Výhoda spacího pytle je, že se miminko neodkope. Pro větší dítě jsou nejvhodnější přikrývky z dutého vlákna s možností praní minimálně na 60 °C, lépe na 90 °C. Podívejte se i na složení „sypku“ – pokud přikrývka obsahuje např. vlákna tencel, tak bude určitě dobře odvádět vlhkost. Volte přikrývku kvalitní, která je dobře ušitá. Právě taková určitě déle vydrží, i pokud ji budete častěji prát. Přikrývky mívají různou hřejivost. Můžete pořídit univerzální přikrývku, případně letní a zimní, pokud je v místnosti větší rozdíl teplot v různých ročních obdobích.

Tip: přikrývka San Family je ideální volba pro děti. Přikrývka je měkká a příjemná a lze ji vyvařovat.

4) Chránič matrace

Především v období, kdy se dítě učí spát bez plen, je praktické chránit matraci před případnou nehodou. Pod prostěradlo v dětské postýlce nepatři igelit. Ten totiž zadržuje teplo a dítě by se mohlo přehřát. Podstatně lepší je použít buď speciální chránič matrace nebo speciální prostěradlo, které jsou vodě nepropustné, ale jsou do určité míry prodyšné. A opět je lze prát i při vyšších teplotách.


Tip: chránič matrace Sanipur ochrání matraci před vlhkostí.
 

5) Postel

Pro miminka volíme především takovou postýlku, která splňuje parametry bezpečnosti. Postýlka např. nesmí mít žádné ostré hrany nebo součásti, které by se mohly uvolnit. Postýlka také má mít správně velké mezery mezi tyčkami i mezi laťkami u roštu. Praktická je spouštěcí bočnice postýlky, kolečka u postýlky zase usnadní přemísťování postýlky. 

Tip: dětská postýlka Laura z masivního buku.


Pro větší děti, od cca dvou až tří let, je ideální pořídit postel už „dospělých rozměrů“. Pokud je předpoklad, že dítě bude v dospělosti vyšší postavy, můžete pořídit postel rovnou prodlouženou. Nebo pokud je dostatek prostoru, můžete zvážit i širší postel – 100, 120 nebo i 140 cm. Někdy je třeba pořídit etážovou postel. Zde je důležitý parametr pevnosti konstrukce.

Pokud do postele pořídíte kvalitní matraci, postačí většinou jako podklad dřevěný rošt. Postel také můžete vybavit lamelami, které by ale neměly být příliš měkké. Ideálním materiálem do dětských pokojů je masivní dřevo - dotváří mikroklima interiéru a dodá prostoru na útulnosti. Má i prokázaný pozitivní vliv na lidskou psychiku. Postele z masivu jsou bytelné a mají dlouhou životnost. Šikovné a praktické jsou úložné prostory pod postelí, které mohou sloužit třeba i jen na hračky. U menších dětí je vhodná nasouvací zábrana k posteli.


Tip: etážová postel Sendy má bytelnou konstrukci. Je také možno rozdělit ji na dvě samostatná lůžka.
15.11.2017
  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444