5 tipů na podzimní dekorace: Zkuste dýně v netradičních barvách nebo hřejivé kožešiny

Podzim je sice spojený s ochlazováním a zkracováním dne, ale také s krásnými barvami a zútulňováním domova. A vy si ho můžete ještě zpříjemnit sezónními dekoracemi, které mají mnoho podob. Spoustu z nich najdete přímo v přírodě, jiné si sami vyrobíte nebo jednoduše koupíte. Jisté ale je, že letošnímu podzimu vévodí pět druhů dekorací, které si krátce představíme. Většina z nich se hodí především do interiéru, ale některé můžete použít i na zahradu nebo terasu. Jaké to jsou?

Dýně všeho druhu 

Při výběru podzimních dekorací rozhodně nemůžeme vynechat ty spojené s Halloweenem, původně keltským svátkem zesnulých, který slavíme 31. října. Tradičně jde o vydlabané dýně, ze kterých vznikají stylové a mnohdy i strašidelné lucerny. Kromě skutečných dýní si ale dnes můžete pořídit i varianty z mnoha různých materiálů od keramiky přes kov až po textil. 

A spoustu možností máte i při volbě barev. Místo tradiční oranžové tak mnoho lidí upřednostňuje neutrální tóny, které se hodí téměř ke všemu. Aktuálním trendem je bílá, béžová nebo khaki a z výrazných barev vede jednoznačně červená.
 

Květiny a plody podzimu

Nejen jaro a léto, ale i podzim má své typické květiny, respektive plody. Pokud vynecháme už zmiňované dýně, jsou to například, macešky, šípky, kaštany nebo stále oblíbenější vřes, který je k dostání hned v několika odstínech a skvěle vypadá samostatně i v kombinaci s ostatními rostlinami. Podzimní dekorace z vřesu navíc nevyžadují téměř žádnou údržbu, a přesto dlouho vydrží. Vysazovat ho můžete i začátkem listopadu, zálivka mu stačí jen mírná a období mrazů bez problému přečká pod chvojím nebo netkanou textilií. 
 

Podzim na stole 

Stačí zkombinovat sezónní květy se stylovou vázou a vzniknou neotřelé podzimní dekorace na stůl v jídelně nebo konferenční stolek v obývacím pokoji. Skvěle vypadá i věnec z kombinace čerstvých a sušených květin či plodů. A pokud si na něj sami netroufnete, určitě to zvládnete s pomocí profesionálního floristy, který připraví základ pro vaše finální dozdobení. Za pár minut tedy máte dokonalou podzimní dekoraci na dveře. Není to nic náročného a na internetu najdete spoustu návodů. 
 
Podzimně laděný stůl můžete doplnit o ručně kovanou mísou ve tvaru javorového listu. Svým unikátním designem a zlatavými odstíny mosazi vnáší do domácnosti útulnou podzimní atmosféru. Můžete ji využít jako svícen nebo jako středový dekorativní prvek a na list pak naskládat zakrslé dýně, jablka nebo hrušky.
 

Dekorace, které zahřejí

Dále jsou v chladných podzimních dnech velmi oblíbené hebké deky, měkké polštáře i pravé kožešiny do interiéru. Všechny tyto doplňky totiž navozují příjemnou atmosféru a skutečně i pocitově zahřejí. Na trhu najdete jak tradiční ovčí kožešiny a koberečky, tak luxusní podsedáky nebo kožešinové polštáře.
 

Svíčky a svícny pro útulnou atmosféru

Příjemné pocity tepla a útulna vyvolávají také svíčky. A to nejen ve vonných variantách ve skle. V poslední době se vracejí také vysoké svíce nebo klasické čajové svíčky, které nejlépe vyniknou ve spojení se zajímavým svícnem z kovu. Hodí se hlavně tam, kde už máte jiné kovové dekorace, například misky nebo krbové nářadí.
 

Lucerny a světýlka na zahradu

Zatímco v interiéru hrají prim svícny, podzimní dekorativní osvětlení na zahradě a terase zastupují zejména lucerny a led světýlka. Celému prostoru dodávají magický nádech a během dlouhých večerů se stanou i praktickým doplňkem. Zapomenout ale nesmíme ani na podzimní dekorace do truhlíků, nejlépe opět z vřesu, vřesovce nebo macešek, které odolají i teplotám pod nulou. 
 
Podzimní příroda nabízí spoustu inspirace a dekorace si samozřejmě můžete vyrobit i sami. Tentokrát jsme se ale zaměřili hlavně na kupované doplňky, které vám ušetří čas. Vy si tak můžete v klidu sednout ke krbu nebo jen do pohodlného křesla a vychutnávat atmosféru podzimních dnů i večerů plnými doušky.
07.11.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444