5 tipů, jak správně a účinně větrat

Větráme, abychom měli doma čerstvý vzduch. Ale děláme to správně, to znamená krátce a intenzivně? Přinášíme pět tipů, jak větrat co nejlépe.

1. Nevětrat celý den „na ventilačku“


Větrání pomocí otevřeného okna na ventilaci je vhodné, jen pokud je venku teplota buď stejná jako uvnitř, nebo teplejší. A to jen v případě, že netopíte. Jinak uniká celodenním otevřeným oknem drahé teplo. Při krátkém větrání dvakrát až třikrát denně se vzduch vymění rychle a účinně. Je-li okno otevřené celý den, dostane se dovnitř i prach, semínka ze stromů a hmyz. Při velkých letních vedrech je dobré otevírat okno na noc, kdy je chladněji. Ráno jej zase zavřete, aby dovnitř nešel horký vzduch. Tento postup je osvědčený v mnoha jižních zemích.

2. Nebojte se chladného vzduchu


Při rychlém vyvětrání se sice vzduch ochladí, ale rychle se zase ohřeje od vyhřátých zdí. V zimě byste měli okno otevírat zhruba na 3 až 5 minut. Pomůckou může být orosení skla z venkovní strany, které se objeví po otevření okna. Jakmile zmizí, je vyvětráno a okno můžete zavřít. Když je tepleji, větrejte asi 10 až 15 minut. Větrání se nevyhýbejte ani při nemoci. To, že těžký vzduch plný bacilů uzdravení neurychlí, potvrdí každý lékař.

Také stažené žaluzie brání proudění vzduchu a okna se mohou více rosit

3. S větráním souvisí rosení vnitřního skla


Na rosení vnitřního skla může mít vliv samozřejmě i konstrukce okna nebo vnitřní prostředí domu. Kdyby ale nebyl vzduch v místnosti vlhký, nemá se sklo čím orosit. Vlhkost v místnostech by se měla pohybovat okolo 50 %, je-li vyšší, mělo by se vyvětrat. Nejvyšší vlhkost bývá ráno v ložnicích (člověk průměrně vydýchá a vypotí 0,5 až 1 litr vody během spánku), v koupelně po sprchování, v kuchyni při vaření nebo při sušení prádla. Proto je dobré po nebo během těchto činností vždy otevřít okno. Větrání s rosením souvisí a nemělo by se podceňovat. Výhodou dřevěných oken oproti plastovým je schopnost částečně regulovat vlhkost - při vyšší vlhkosti ji pohlcovat a při suchém vzduchu naopak pouštět. Samozřejmě do určité míry, ale celkově je klima příjemnější.

4. V zimě rozhodně nevětrat ventilačkou

Pomocí otevřeného okna na ventilaci se vzduch částečně vymění. Při teplotách pod 5°C se už ale větrání tímto způsobem nedoporučuje. Jestliže je okno déle otevřené, může průchodem vlhkého vzduchu namrzat kování a těsnění, což vede k poškození kování nebo odtržení těsnění při manipulaci s oknem. Vždy je lepší otevřít dokořán a krátce. Při průvanu je však nutné zajistit okenní a dveřní křídla proti nárazu, pokud nemáte zajišťovací polohu okenního kování.
 

5. Mikroventilace v žádném případě nevyvětrá

Mikroventilace se k větrání místnosti nehodí vůbec. Pěti milimetrovou mezerou uniká pouze teplo ven. Vzduch se v žádném případě dostatečně nevymění a to ani v případě, když necháte okno na mikroventilaci otevřené několik hodin. Raději vyvětrejte krátce a intenzivně. Uvidíte, že v místnosti bude mnohem lépe, než při celodenním otevření okna na mikroventilaci.

Zkuste se našimi tipy řídit a uvidíte, že se budete doma cítit příjemněji.
13.03.2019 | PR
  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444