Známe čtyři rady, jak vybírat zdravotní židli, která vás zbaví bolesti zad

Židli do kanceláře si většinou pořizujeme minimálně na 5 let. Sedíme na ní celý den, proto bychom měli jejímu výběru věnovat velkou pozornost. Protože židle dnes již posuzujeme primárně dle zdravotních parametrů (spíše než dle technických), poradili jsme se specialistou - ortopedem, prof. dr. sci. Janko Popovičem, dr. med, a známe čtyři rady, jak vybírat kancelářskou židli, která pomůže od bolesti zad.

V dnešní moderní době tráví mnozí z nás na židli více času než v posteli a rozhodně více než aktivním pohybem. Bohužel naše tělo není na dlouhé sezení v jedné poloze stavěné. Důsledky jsou zřejmé ze statistik chronických chorob - každý druhý Evropan trpí chronickými bolestmi zad. Právě ty jsou důsledkem špatného sezení a nevratného poškození páteře. Tento stav je nutno řešit, protože počet pacientů z řad dospělých i dětí roste geometrickou řadou. Naštěstí již dnes existují speciální židle, které se tento problém snaží řešit. Zdravotní židle mají jeden hlavní úkol - odstraňovat bolesti zad.
Dříve všechny kancelářské židle sloužily pouze k pasivnímu sezení. Sledovali jsme u nich pouze to, v jaké poloze na nich sedíme (tzv. ergonomické zásady spočívající v zachování pravých úhlů v loktech a kolenou). Dnešní tzv. zdravotní židle nabízejí aktivní sezení, které spočívá ve volném pohybu těla sedícího, což je určeno zejména pohyblivým sedákem (Podívejte se, jak to funguje.).

Čtyři hlavní parametry ideální zdravotní židle vhodné pro celodenní sezení

Pokud židle splňuje alespoň tyto čtyři základní parametry, všechny ostatní zdravotní principy jsou zachovány (viz. vysvětlení níže).

1) Sedák židle musí být pohyblivý do všech stran, umožňuje pohyblivost pánve, protože z pánve vychází pohyb celého těla.

Dle Janka Popoviče je pohyb těla klíčový z mnoha zdravotních hledisek v zájmu prevence i odstranění již existujících problémů s páteří. Za zdravotní židli nelze považovat židli s pevným sedákem, neboť taková židle se sedícímu nikdy dokonale nepřizpůsobí (neudělá pohyb tam, kam vy potřebujete). 
 

2) Područky a zádová opěrka, musí být pevné, nezávislé na pohybu sedáku. Jedině tak může sedícímu nabídnout dostatečnou oporu a správné postavení páteře.

Pozor na židle, které se hýbou celé, tj. sedák včetně područek nebo dokonce i se zádovou opěrkou! Sezení na nich je nevhodné, protože se nejedná o pohyb pánve, nýbrž o „balancování“ celé horní poloviny těla včetně hlavy. Toto nevede ke správnému postavení páteře, ani ke zpevňování zádových svalů, ale spíše k posilování nohou s rizikem ztráty rovnováhy. 
 

3) Zdravotní židle musí mít „Klinické hodnocení zdravotnické pomůcky“ od min. dvou nezávislých odborných zařízení.

Klinické hodnocení je zcela konkrétní proces, vztahující se na všechny produkty se zdravotními účinky, trvající několik měsíců. Vydat jej mohou pouze lékaři s odborností na úrovninapř. docent, profesor, primář příslušného oddělení, přednosta kliniky apod., kteří mají odpovídající rozsah praxe a židli posuzují z hlediska zdravotních efektů na lidskou páteř. Bohužel, mnoho prodejců (z marketingových důvodů) tvrdí, že jejich židle jsou zdravotní anebo že se jedná o židli pro zdravé sezení. Tuto skutečnost však může potvrdit pouze lékař po provedení výše uvedeného klinického hodnocení. Hodnocení produktu vydané samotným výrobcem nebo lékařem či fyzioterapeutem, jehož odbornost neodpovídá výše uvedenému, se rovná spíše subjektivnímu názoru, bez relevantní garance zdravotních účinků židle na vaši páteř. 
 

4) Židle by vám měla být příjemná, abyste se na ní i po celodenním sezení cítili pohodlně a svěží. Pokud se jedná o skutečně účinnou zdravotní židli, prodejce by neměl mít problém vám ji před koupí bezplatně zapůjčit na testování.

Po celodenním sezení vám tělo samo „řekne“, zda mu vybraná židle vyhovuje, nebo máte raději zvolit jiný model. Podle toho můžete mimo jiné také poznat, do jaké míry si prodejce za svým produktem stojí. Jelikož má každý člověk jinou velikost a tvar těla, je žádoucí, aby výrobce nabízel dostatečný počet modelů židlí s různým tvarem a velikostí.
Židle SpinaliS s pohyblivým sedákem ve verzi dětské „rostoucí“ židle pro malé školáky.
Jak je možné, že židle s pohyblivým sedákem odstraňuje bolesti zad?  
1. Umožňuje správné držení páteře - zejména zachováni bederní lordózy
To je důležité, protože bederní obratle mají klínovitý tvar. Díky této správné poloze beder se výrazně sníží tlak na obratle i meziobratlové ploténky, a tím se vám uleví od bolesti v oblasti beder, kde ji většina lidí nejvíce pociťuje. V této souvislosti Janko Popovič upozorňuje zejména na toto: „Je třeba si uvědomit, že u židle je správné držení zad dáno nejen tvarem zádové opěrky, jak se mnozí domnívají, ale především polohou sedáku. (viz obrázek výše - srovnání sezení na zdravotní a kancelářské židli). Pouze pokud je sedící nakloněn mírně dopředu nad stůl, je možné zachovat správné prohnutí v bedrech. Vzhledem k postavení bederních obratlů v oblasti lordózy je důležité, aby se při předklonu nad stůl celé těžiště sedícího posunulo mírně dopředu. Pozor byste si měli dát na sedák, který se pouze sklopí dopředu, aniž by se jeho střed zároveň posunul směrem dopředu - to je nešťastné řešení, kterým si spíše koledujete o blokádu v křížích.“
2. Umožňuje unikátní pohyblivost pánve.
Sedíme-li na židli s pevným sedákem, nemáme možnost pohybovat pánví, což nás velmi omezuje, jelikož z pánve vychází pohyb celého těla (pohyb pánve vede pohyb dolních končetin i horní poloviny těla). Sezení v pasivní poloze má na naše tělo mnoho negativních vlivů, jejichž důsledky se projevují bolestmi zad, ztuhlým krkem a trapézy v důsledku strnulého držení hlavy, ale například i brnění nohou v důsledku špatného prokrvení atp. Na druhé straně, aktivní sedák, který se pohybuje do všech stran, umožňuje unikátní pohyblivost pánve a spolu s ní i celého těla. Pohyb těla je klíčový pro zachování prokrvení a okysličení tkání i mozku, což vede k poklesu únavy. A dále samozřejmě i pro zapojování všech svalů trupu, což vede k odstranění bolestí zad
Židle SpinaliS s pohyblivým sedákem posiluje zádové, břišní i hluboké stabilizační svaly, ulevuje trapézům i krční páteři a napomáhá správnému krevnímu i lymfatickému oběhu. Na výběr 9 základních modelů v mnoha barvách. Cena je od 14 868 Kč bez DPH. Židle SpinaliS můžete osobně vyzkoušet v showroomech, kde vám doporučí správný model pro Vaši postavu a nabídnou možnost zápůjčky zdarma.
02.11.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444