3 důvody, proč sáhnout po netkané textilii

Bílou, nebo černou? Ne, nemusíte hrát šachy, abyste si tuto otázku kladli. Volit můžete i při výběru netkané textilie do zahrady. Pokud nevíte, kterou byste vybrali a možná ani to, k čemu by vám taková textilie vůbec byla, přečtěte si náš článek. Sestavili jsme totiž seznam důvodů, proč netkaná textilie prospívá každé zahradě.

Netkaná textilie nevzniká tkaním ani pletením, její polypropylenová vlákna jsou orientovaná jedním směrem nebo zcela náhodně. Představuje zdravotně nezávadný, levný a odolný materiál, který je využíván v řadě rozdílných oborů.

V zemědělství se nejběžněji pracuje s bílou variantou, která má nižší gramáž a používá se k přikrytí již zasazených rostlin, a s černou variantou s vyšší gramáží, která nepropouští UV záření a pokládá se na půdu ještě před zasetím.

S pomocí netkané textilie tak vzniknou podmínky, které umožní zelenině lépe prospívat. Sklidíte tak bohatší úrodu, dokonce až o 14 dní dříve.

1. Nedá škůdcům šanci

Ať už pěstujete mrkev, pór, cibuli, kořenovou zeleninu nebo třeba rybíz, stane se vám bílá netkaná textilie ekologickým partnerem v boji proti škůdcům. Ochrání vaše rostliny především v jarním a letním období, kdy škůdci nejvíce útočí (například pochmurnatka mrkvová, bělásek zelný, dřepčíci, plodomorky nebo také ptáci).

Pokud chcete využít textilii právě proto, abyste zabránili nezvaným návštěvníkům dostat se k rostlinám a plodům, nezapomeňte materiál pečlivě po celém obvodu přihrnout hlínou nebo zatížit prkny.

2. Otupit mrazu zoubky

Kromě letních měsíců ohrožuje rostliny po většinu roku mráz. Zatímco ranní přízemní mrazíky až do „Ledových mužů“ dokáží napáchat škody na mladých rostlinkách, tuhé zimní mrazy dávají zabrat i stromům a přezimující zelenině.

S pomocí bílé textilie vytvoříte rostlinám teplé mikroklima, ve kterém dokážou odolat nižším teplotám a lépe vzejdou. Černá textilie zase umožňuje ohřev půdy, proto je vhodné ji použít před jarními výsevy a výsadbou.

3. Voda zůstane tam, kde je jí potřeba

Další výhodou netkaných textilií je lepší práce se závlahou. Přes bílou variantu lze běžně zalévat, voda se však už z půdy neodpaří zpátky, proto v záhonu zůstává potřebná vláha. Propouští i vzduch a určité množství slunečních paprsků, vytváří tak ideální podmínky pro růst. Díky své pevnosti a odolnosti ochrání rostliny i před prudkým deštěm a kroupami, které pak nenapáchají tolik škod.

Také černá textilie propouští vodu, neusadí se tak pod ní kolonie mravenců, jako tomu bývá u nepropustných fólií. Má však i jiné výhody – zabraňuje plevelům v růstu, lze ji využít ke zpevnění svahů nebo pod mulčovací kůru.
 

Pár rad na závěr:

  • Při přikrývání sazenic bílou textilii nenatahujte a ponechejte rostlinám dostatek prostoru pro růst, aby se zbytečně nedeformovaly.
  • Z rostlin, které jsou opylovány hmyzem, sundejte bílou textilii hned při začátku kvetení, z ostatní zeleniny až dva týdny před sklizní, snížíte tak obsah dusičnanů.
  • Bílou textilii můžete použít i pro tunelové kryty nebo pařeniště.
  • Textilii využijete po několik sezon, stačí ji očistit, usušit a uskladnit pro příští použití.
Když kromě hrábí, kypřičů a sázecích kolíků přibalíte k jarnímu sázení i netkanou textilii, vrátí se vám to. V radosti z kvalitnější úrody.
02.03.2017

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444