10 nejčastějších omylů při výběru matrace

Potřebujete kvalitní matraci, ale neumíte se v široké nabídce zorientovat? Nevhodně zvolená matrace nám může způsobit nemalé zdravotní problémy, proto je dobré důkladně zvážit veškeré rady a tipy. Na jaká tvrzení si dávat pozor? Přinášíme 10 nejčastějších omylů, které nás při výběru matrace ovlivňují.

1. Důležitost matrace je přeceňována
Nová televize, auto, nejnovější model fotoaparátu. S koupí těchto a dalších podobných vymožeností člověk dlouho neváhá. Je zajímavé, že matrace dražší než 10 000 Kč už mnohým připadá zbytečně luxusní. Přitom v posteli trávíme třetinu svého života - mnohem více času než v autě, u televize nebo s fotoaparátem v ruce. Spánkem na nekvalitní nebo nesprávně zvolené matraci navíc ohrožujeme své zdraví, způsobujeme si nepříjemné bolesti zad, hlavy nebo zavdáváme přičinu vzniku alergií. Ke změně stačí málo. O volbě matrace chvíli uvažovat a výběr nepodcenit.
 
 
Na kvalitě matrace se podepíše ruční práce.   
2. Stačí levnější matrace, stejně dlouho nevydrží
Vhodně zvolená matrace je především investice do vlastního zdraví. Pokud se rozhodnete šetřit a zvolíte levnou matraci, s vysokou pravděpodobností budete za pár měsíců nepříjemně překvapeni. Levné matrace nevydrží dlouho a vy stejně budete nuceni kupovat další. Matrace, za kterou si připlatíte, se vám odvděčí vysokou životností a především kvalitním spánkem bez bolavých zad. Stačí se zamyslet. Není lepší koupit si sice dražší, ale kvalitní matraci, která vydrží 3x déle než ta levná, a navíc se vám odvděčí klidným spánkem?
 
3. Měkká matrace vám zničí záda
Častým omylem při výběru matrace je tvrzení, že zdravý spánek zaručí pouze tvrdá matrace. Volba tvrdosti matrace závisí na několika faktorech, z nichž ten nejdůležitější je naše individuální zkušenost. Pokud si nejste jisti, pro jakou tuhost matrace se rozhodnout, zaměřte se na polohu, v jaké se probouzíte. Pro ty, kterým vyhovuje poloha na zádech, je vhodná tvrdší matrace, protože páteř vyžaduje pevnou oporu. Pro polohu na boku naopak potřebujete zajistit různé podepření pro bederní oblast boků a různé pro krční páteř. To dokáže zaručit středně tvrdá matrace. Pro spaní na břiše pak volte spíše měkčí matrace. Další faktor, který o tuhosti matrace rozhoduje, je váš věk a váha. V každém případě je nutné matraci nekupovat naslepo a přijít si ji do prodejny vyzkoušet. 
4. Tvrdá matrace má vyšší životnost než měkká
V žádném případě se životnost matrace neodvíjí od stupně tvrdosti. Životnost záleží pouze na použitých materiálech, ze kterých byla matrace vyrobena, a na způsobu následné péče. Ani na výsledné ceně se stupeň tvrdosti neodráží. Cena je závislá především na kvalitě materiálů a procesu výroby. 
 
 
 Taštičkové pružinové matrace
poskytnou vašemu tělu potřebnou oporu.
 
5. Pružinovým matracím odzvonilo
Výrobci luxusních matrací nejznámějších světových značek dodnes používají téměř výhradně pružinové matrace. Taštičkové pružiny užité v těchto matracích jsou technologicky natolik vyspělé, že nepřenáší pohyb, reagují individuálně na každý tlakový bod vašeho těla a navíc jsou prodyšné, takže ve vaší matraci může cirkulovat vzduch, a tím pádem jsou velmi odolné vůči výskytu roztočů a bakterií. Ty nejlepší matrace mají pružiny rozdělené do zón tak, aby se ještě lépe přizpůsobily lidskému tělu. 
 
6. Na rozměrech nezáleží
Velký omyl. Abyste se na matraci dobře vyspali, měli byste volit matraci delší o 20 až 30 cm, než je vaše výška. A tloušťka? Nedostatečně vysoká matrace nikdy neposkytne potřebné opěrné body a ani nezaručí tolik potřebnou elasticitu. Velkou nevýhodou nízké matrace je její krátká životnost. Jestliže nemůžete najít správnou velikost matrace, nezoufejte. Výrobci nabízejí možnost nechat si matraci vyrobit na míru i v nestandardních rozměrech.
 
7. Na materiálu nezáleží
 
 Materiál, ze kterého je matrace vyrobena,
nepodceňujte.
 
Věděli jste, že můžete mít matraci vyrobenou z přírodních materiálů? Vybrat si například můžete z přírodního latexu, který je přirozeně hypoalergenní, antimikrobiální, odolný vůči roztočům a neabsorbuje prach. Navíc je prodyšný a má dokonalou termoregulaci. Přírodní latex je přirozeně pružným materiálem, který zaručí vašemu tělu při spánku ideální oporu. Matrace, ve které jsou koňské žíně, bude zase skvěle absorbovat vlhkost, která se po vyvětrání z matrace odpaří. Matrace tak zůstává suchá a čistá. Hypoalergenní bavlnu ocení lidé trpící alergiemi. Bavlna je zároveň měkká, pevná, prodyšná a dýchá. Bavlna je vynikajícím materiálem na zimu i na léto a má schopnost absorbovat do sebe veškerou vlhkost a přes den ji odpařit. Velbloudí vlna je mimořádně jemná, pevná a elastická. Je lehká a díky silné vrstvě lanolinu, kterým je vlákno obaleno, odpuzuje prach a pachy. Vlákno velbloudí vlny je duté, proto má vynikající termoregulační vlastnosti. Mezi další přírodní materiály s nedocenitelnými vlastnostmi patří například hedvábí a ovčí vlna.

8. Matraci si kupujete na celý život
Nebojte se do matrace investovat, vydrží vám celý život. Pokud slýcháte podobné rady, je to pouze marketingová strategie. I ta nejkvalitnější matrace má svou životnost, kterou výrobci stanovují v rozmezí zhruba 15 až 20 let. Z hlediska udržení hygienického standardu však doporučují matraci vyměnit po 7 až 10 letech.
9. Matraci si můžete objednat online
Ano, samozřejmě, že můžete. Nikdy však nekoupíte většího zajíce v pytli jako v tomto případě. Matrace není počítač, který si můžete objednat podle určitých parametrů. Matrace musí vašemu tělu dokonale padnout. Abyste nelitovali svého rozhodnutí, doporučujeme osobně navštívit specializovanou prodejnu a v klidu si matraci vyzkoušet. Nebojte se zeptat zkušených odborníků na vše, co vás zajímá. Vždy však dejte na svůj pocit. Jen vy na ní budete spát.
 
10. Na výrobci matrace nezáleží
Bohužel - u výběru matrace je to právě naopak. Prověřte si historii vašeho výrobce a nebojte se zeptat na detaily ohledně dodavatele materiálů, certifikací a referencí. Reference a historie značky vám o kvalitě matrací řeknou kromě vašeho vlastního pocitu nejvíce. Důležité také je, zda firma vyvíjí matrace sama (takzvaně „na koleně“) nebo zda má s vývojem matrací nějaké zkušenosti. Ideálem je samozřejmě spolupráce s prověřenou zdravotnickou organizací, která garantuje správnou funkci matrace např. Mezinárodní organizace chiropraktiků (ICA). V České republice je zatím jedinou takovou „vlaštovkou“ americká firma King Koil, o jejíž reputaci svědčí více než stoletá historie a reference nejlepších světových architektů a hotelů (The Ritz Carlton, Atlantis the Palm, Le Meridien atd.).
16.06.2014 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444