1 250 000 knih v pohybu. Jak probíhalo největší stěhování v historii Vědecké knihovny?

V zimě mráz, v létě plísně – prostředí, které není ideální pro lidi, nesvědčí ani knihám. I proto se Vědecká knihovna v Olomouci rozhodla pro přestěhování svého fondu. Svazky, které byly do té doby rozmístěné na několika různých místech, chtěla přesunout do nového depozitáře v Hejčíně. Jak se jí to podařilo?

6 archivů nahradil 1 moderní depozitář

Do akce se pustila firma STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r. o. hned po oslavách Nového roku. 2. ledna začalo vyklízení prvních prostor a příprava moderního depozitáře v Hejčíně, kam se měly všechny svazky postupně přesunout. Do té doby byly rozeseté na 6 různých místech. Kromě hlavní budovy knihovny se některé publikace nacházely například v externích skladech nebo v kostele na třídě Svobody.

Situace, kdy byly knihy rozptýlené v několika různých budovách, nebyla ideální jak z hlediska poskytování knihovnických služeb, tak i z hlediska péče o svazky. Exponáty trpěly neustálým převážením a v některých skladech také extrémně kolísala teplota a vlhkost. Knihovna se proto pustila do největšího stěhování ve své novodobé historii.
 

24 pracovníků přemístilo 1,25 milionu svazků

Na jednoho člena stěhovacího týmu připadlo v průměrů více než 52 000 knih. Na celém stěhování se podílelo celkem 24 zkušených pracovníků, kteří si vzali na pomoc také speciální techniku. Kromě klasických stěhovacích pomůcek jim pomohla například výšková mechanizace, která se osvědčila při stěhování knihovních svazků z kostela.

Žádný ohnutý hřbet ani natržená stránka. 5měsíční stěhovací akce se obešla bez nehod

Celé stěhování do nového depozitáře trvalo 5 měsíců a skončilo 31. května 2019. Nenastala přitom žádná komplikace, která by zapříčinila zdržení stěhování nebo snad poškození svazků. Od 10. červa si pak mohli čtenáři půjčovat knihy jako obvykle, tentokrát už v hejčínském depozitáři.

V nové budově mají knihy optimální teplotu i vlhkost a spokojenější jsou také knihaři a restaurátoři. V novém prostoru se totiž našlo nejen místo pro uskladnění svazků, ale také zázemí pro restaurátory a digitalizační a mikrofilmovací pracoviště.

 

Poslední knihu přenesl hejtman Ladislav Okleštěk

Když bylo stěhování archivů u konce, přenesl poslední svazek hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. Do nového depozitáře umístil knihu s příběhy o králi Ječmínkovi z roku 1936. Uvolněné prostory, ve kterých byl do té doby knihovnický fond, teď budou hledat své další uplatnění. Červený kostel například začne po mnoha desítkách let znovu sloužit veřejnosti. Promění se v kulturní centrum, kde se budou pořádat nejrůznější přednášky, koncerty a výstavy.
 
Co k celému stěhování říká Viktor Pěch, majitel firmy, která stěhování zajišťovala? „Nestává se často, že je klient tak vstřícný a milý, jako tomu bylo právě v tomto případě. Přístup pracovníků Vědecké knihovny byl neskutečně profesionální a přátelský. Navíc jsme se pět měsíců pohybovali v obklopení knih – no není to krása?“
05.08.2019 | PR
  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444