Židle, které brání neblahým důsledkům dlouhodobého sezení

Šest a více hodin strávených téměř nepřetržitým sezením je dnes běžnou podobou pracovního dne. Pro výrobce židlí to znamená soustředit se u svých produktů na ergonomické a funkční vlastnosti, které minimalizují nepohodlí i škody, které dlouhé sezení páchá na našem zdraví.

Dlouholeté zkušenosti s vývojem ergonomických a zdravotních židlí má společnost PROWORK. O specifice vývoje a výroby jejích produktů  jsme hovořili s Ing. Petrou Hradilovou.

Jaká je historie vaší firmy?
Společnost PROWORK byla založena v roce 1995 jako výrobce židlí a křesel vyšší třídy. Od roku 2007 se specializuje na vývoj ergonomických pracovních židlí pro dlouhodobé sezení. Nejprve šlo o vývoj židle, která by podporovala správnou polohu těla při sezení, následně docházelo k postupné individualizaci tak, aby na tomto typu židle mohli sedět lidé různých postav - malí, velcí, dlouháni i lidé s nadváhou. Nyní kolekce zdravotních židlí THERAPIA čítá přes deset typů modelů - od velikosti pro děti od 6 let po model GIGANT pro osoby s výškou nad 190 cm a váhou až do 160 kg. Vývoji se nadále věnujeme.

Má-li jít o zdravé sezení, o jaké poznatky se opíráte? Postačí zkušenosti výrobce nebo spolupracujete s odborníky z oboru ortopedie?
V počátcích šlo nejprve o vývoj správného tvaru pro ergonomii sezení. V této fázi jsme intenzivně spolupracovali s fyzioterapeuty, kteří mají posledních pár let stále více pacientů s bolestmi zad a špatným držením těla způsobené zejména špatným sezením. Takto vznikl první model židle THERAPIA MAXI. Jakmile byla stanovena hlavní filozofie židlí pro dlouhodobé sezení (tzv. systém aktivních biozón) zvyšovaly se požadavky také na design a další funkčnost. Vznikaly další modely různých designů a velikostí a také se rozšiřovala nabídka doplňkového příslušenství, které mělo židli ještě více uzpůsobit tvaru těla uživatele.

Z laického pohledu je pohodlná pracovní židle prostě pohodlná pracovní židle. Vy ale nabízíte speciální typy pro různé profese. Čím se může odlišovat např. sezení pro lékaře, manažera nebo dispečera?
Naší filozofií je, aby se židle přizpůsobila tělu sedícího, nikoli uživatel židli. I když to zpočátku může být nepříjemné, jelikož na tento typ sezení člověk není zvyklý, mnoho z našich zákazníků tvrdí, že je to návykové. Mají potom problém sedět na obyčejné židli, protože je pro ně nepohodlná - dovolí jim totiž sedět jakkoli a neposkytuje správnou oporu. Nabízíme tolik velikostí, tvarů a příslušenství právě proto, aby si každý vybral tu “svou” a cítil se na ní pohodlně. Protože pouze tehdy, kdy nejste rozptylováni nepohodlím či bolestmi zad a nohou se můžete soustředit na svou práci.

Specifikace pro různé skupiny zákazníků jsou založeny především na kombinaci různých typů židlí, použitých materiálů a příslušenství, které vyplývají z požadavků té které skupiny. Manažer má většinou jiné požadavky než lékař. Manažerská židle by většinou měla splňovat určité estetické vlastnosti, proto je obvyklé vybírat z luxusnějších materiálů, jako je například kůže. Naopak lékaři mají požadavky na vysokou odolnost samotné židle i potahových materiálů, které by měly být ideálně omyvatelné či desinfikovatelné. Mnohdy by měla mít židle také menší nároky na prostor, aby nepřekážela lékaři při interakci s pacientem ve většinou menší ordinaci. Dispečeři a pracovníci vícesměnným provozů taktéž u židlí vyžadují vysokou odolnost. Policisté nosí uniformy a zbraně, proto musí být potahový materiál extrémně odolný, aby se brzy neprodřel na nejvíce exponovaných místech. Navíc je důležité právě pohodlí, jelikož dispečeři sedí celou pracovní dobu, která může být dlouhá až 12 hodin. Proto klademe důraz na výběr vhodného doplňkového příslušenství, jako například dvojitý sedák pro větší pohodlí při dlouhém sezení a dosedání, přífuk, kterým lze snadno korigovat velikost bederní opěrky či různé velikosti podpěrky hlavy.
Oproti tomu manažeři využijí z příslušenství spíše estetické ramínko v zadní části židle pro pohodlné zavěšení saka.

Používáte při výrobě židlí nějaké speciální materiály?
Pečlivě vybíráme jak materiály, tak také naše dodavatele. Materiály musí splňovat všechny potřebné normy a funkce, spoléháme se proto na naše dlouholeté dodavatele z Česka a zemí EU. Mnozí z nich nám dodávají komponenty dělané přímo nám na míru, které nenaleznete nikde jinde.

Při nákupu specializovaného zdravého sezení se lidé většinou neobejdou bez kvalifikované rady. Jakými formami prodeje své produkty nabízíte?
Povědomí o škodlivosti dlouhodobého sezení (zejména na nevhodných židlích) zatím není u nás velké. Snažíme se proto co nejvíce informovat o této problematice na našich webových stránkách. Návštěvníci se mohou dozvědět, jak fungují 4 bioaktivní zóny v našich židlích, jakou velikost a vybavení by si měli vybrat či jaké nabízíme potahové materiály. Vždy však doporučujeme židli před koupí pečlivě vyzkoušet a podrobněji se seznámit s funkčností a ovládáním. To je velmi důležité, protože pokud sedíte 8 i více hodin denně, měli byste vybírat ještě pečlivěji, než-li třeba matrace na postel.

Po načerpání všech informací si tedy může návštěvník webových stránek nalézt prodejce, který je mu nejblíže a u něj si židli osobně otestovat a nechat předvést. Výběr příslušenství a barvy potahu však není vše. Aby THERAPIA opravdu působila na sedícího aktivně, je třeba se seznámit s ovládáním a každodenně je využívat.

Pořídit si kvalitní ergonomickou židli představuje poměrně vysokou investici a většinou počítáme s tím, že je dlouhodobá. Jaká je životnost vašich produktů?
Přesně tak, jak jsem už zmínila, při pořizování židle by si lidé měli zrekapitulovat, jak často ji budou využívat a v jakém bude prostředí. Pokud sednou ke stolu na půl hodinky denně, aby si přečetli zprávy z internetu, pak se dá pochopit, že jim stačí židle po babičce. Pokud ale člověk sedí při své práci, na kterou se potřebuje soustředit, více než šest hodin, měl by být připraven k větší investici.

Na naše produkty poskytujeme 5 letou záruku, avšak životnost židlí je při standardním zacházení až několikanásobně delší. Všechny naše potahy lze snadno udržovat a i při nehodě lze nějaký díl vyměnit. Pokud tedy na židli THERAPIA budu průměrně sedět 6 hodin denně 5 let, investuji do svého zdraví 1,50 Kč za každou prosezenou hodinu, pokud židle bude sloužit ještě déle, pak to je jen několik haléřů. Věřím, že oproti výdajům za medikamenty proti bolesti, operace či lázeňské pobyty je to zanedbatelná částka.

O tom, jak fungují biozóny, se dovíte více v následujícím videu:

08.09.2014 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444