Uspořádání kuchyně na míru

Soutěž o poukaz na novou kuchyň

Čtenářka se s námi podělila o vzhled její nové kuchyně, na jejímž návrhu se sama podílela. Hlavními požadavky byl dostatek úložných prostor, inteligentní uspořádání a snadná dostupnost všeho pro každého člena rodiny. Podařilo se zrealizovat vše tak, aby byla paní domu spokojena? A jak jste se svou kuchyní spokojeni vy? Pokud byste si přáli změnu, soutěžte o poukaz.

Prostor: mytí nádobí
Při návrhu kuchyně jsem se zaměřila na dodržení takové výšky pracovní desky, která mi bude plně vyhovovat. Dřez jsem však nechala navrhnout o něco výše než standardní pracovní plochu, nemusím se tak k nádobí zbytečně ohýbat. Vpravo od dřezu je umístěna myčka na nádobí (šíře 60 cm), pod dřezem zásuvka na tablety do myčky, drátěnky, houbičky a ostatní čisticí prostředky, úplně dole pak místo pro odpadkové koše. 

Prostor: tepelná příprava pokrmů 
Horní dvířka skříňky byla instalována s praktickým výklopným otevíráním. Varnou část se sklokeramickou deskou jsem umístila níž, než je standardní pracovní plocha, protože když vařím, můžu stát rovně bez nadzvednutých loktů a ramen. Pod varnou deskou v horní zásuvce se nacházejí dózy s moukami, cukrem, solí a dalšími suchými potravinami. Do dolní zásuvky ukládám hrnce a kastroly. 
Úschovné prostory
Dole, mezi dřezem a varnou plochou jsou v horní zásuvce uložené vařečky, naběračky, stěrky, v nižší zásuvce prkénka, misky, mísy, cedníky, struhadla apod. V dalších zásuvkách před roletou jsou příbory, nože, nůžky, otvíráky, brousky, škrabky apod. Do dalších zásuvek ukládám skleněné kořenky, dózy s křupkami, müsli, piškoty a sladkosti. Za roletou pokračuje pracovní deska, a tak se našlo místo pro stojicí elektrické přístroje (odšťavňovač, kráječ na chleba, kuchyňský robot, v poličkách výše pak šlehač, lis na citrusy, elektrické metly) a dále pak potraviny denní potřeby (káva, čaje, kakao, med apod.), košíky na pečivo, cukřenky. Roletu si velice chválím, protože stačí rychle zatáhnout a mám uklizeno. :-)

Ve spodní skříňce leží méně používaní pomocníci (mlýnek na maso, vaflovač a objemná remoska). Místo v naší kuchyni má i zásuvka na úložné plastové krabičky, která je pod troubou, zásuvka vedle pak slouží na pečicí formy a plechy. Nad kávovarem je ve skříňce místo pro oleje, ochucovadla, mlýnky na koření. Dvířka nemají úchytky, protože se jedná o tzv. tip-on dvířka, která se otevřou pouhým dotykem. 

V této části se nachází i vestavěná lednice s mrazákem, mikrovlnnou a elektrickou troubou s grilem a parní troubou. Poslední oddíl tvoří potravinová skříň, tzv. špajzka, kam ukládáme trvanlivé potraviny, konzervy, nápoje apod. 
Ostrůvek - místo navíc
Ostrůvek je tvořen dvěma výškami s hloubkou 60 + 60 cm, v části z kuchyně je pracovní plocha ve standardní výšce, pod ní jsou v zásuvkách umístěny šálky, hrníčky, skleničky, dále pak talířky, talíře a misky, džbány a sklo na pivo. Tak se podařilo dosáhnout požadovaného cíle – uspořádat kuchyň tak, aby každý člen rodiny, i dítě, měl vše po ruce.
 
Druhá strana ostrůvku z jídelny je zvýšená, má otevřený odkládací prostor a úložné prostory, slouží jako barový pult s vyššími židličkami (rychlé snídaně, pracovní místo pro notebook apod.). Často se u ostrůvku potkáváme a káva či víno zde chutnají. V zásuvkách pod barovým ostrůvkem má místo méně používaný sváteční servis (talíře po babičce, polévková mísa, servírovací misky a mísy apod.). Z druhé strany jídelny, za jídelním stolem, je komoda. Mají zde místo v zásuvkách ubrusy, prostírání, utěrky a též ručníky, v první zásuvce také jídelní příbory a papírové ubrousky.

Obklady za pracovní plochou jsou skleněné, především si chválím jednoduchou údržbu. Na zásuvkách byly instalovány výsuvy s různou nosností podle potřeby, dále příborníky, rozdělovníky a relingy pro přehledné ukládání. Pracovní deska je dřevěná, ošetřená tvrdým olejovoskem a má napojení na 45° bez vrtání, takže vznikne velice nepatrný spoj.
bydlinek
Velká soutěž o poukaz na novou kuchyň

Potřebovala by vaše kuchyň změnu? Máte nápad a k jeho realizaci vám chybí peníze? Odpovězte na jednoduchou otázku a zúčastněte se soutěže o poukaz v hodnotě 20 000 Kč od společnosti INDECO.

Soutěž trvá do 16.11.2014. Soutěž byla ukončena.

Výherce: Ludmila Nedvědová 
14.10.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444