Svátky dřeva na žamberském zámku

M. Jakubec: Model roubenky, foto - Svátky dřeva

M. Jakubec: Model roubenky, foto - Svátky dřeva

Dřevěný dům a tradiční řemesla - takové je hlavní téma letošních Svátků dřeva, které se budou ve dnech 22. - 24. června 2007 konat na zámku v Žamberku. Prostřednictvím výstavních panelů, modelů i částí tradičních roubených domů a jejich interiérového vybavení si zde návštěvníci připomenou stavění ze dřeva jako součást naší kulturní historie i jako možnost, která se stává znovu aktuální.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

M. Vaňous: Obklad zárubně, foto - Svátky dřeva

Svátků dřeva se mj. zúčastní také dřevozpracující firmy z regionu i z celé republiky, k nimž patří např. společnost ATRIUM, významný dodavatel nízkoenergetických montovaných domů na bázi dřeva, nebo výrobce dřevěných eurooken a dveří TTK CZ. Truhláři, stavebníci i kutilové ocení výběr nářadí, potřeb a materiálů u stánků několika dodavatelů.

Na zámeckém nádvoří také během tří dnů vyroste roubený srub, na jehož stavbě představí firma Živa z Klášterce nad Orlicí ukázky zhotovování krovů, šindelové střechy i výrobu ručně štípaných šindelů, která spolu s tesařstvím, podlahářstvím a pilařstvím patřila k tradičním řemeslům regionu.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

L. Tapušíková: Figurky řemeslníků, foto - Svátky dřeva

Svátky dřeva, které pořádá Městské muzeum Žamberk ve spolupráci se zdejší Střední školou obchodu, řemesel a služeb, se letos konají už posedmé, vždy s jiným hlavním tématem. Jejich cíl se ale nemění. Chtějí vzdát hold řemeslné a umělecké práci a umu předků, dát prostor všem jejich následovníkům a přispět tak k udržení a rozvíjení jedinečných řemeslných tradic. Letos zahrnou kromě prezentací firem více než tři desítky samostatných autorských expozic zpracovatelů dřeva - řezbářů, soustružníků, intarzistů, restaurátorů, výrobců nábytku, hudebních nástrojů, betlémů, loutek, hraček, dekoračních předmětů aj. Atraktivní podívanou obohatí živé předvádění nejrůznějších řemesel. Návštěvníci na vlastní oči uvidí zručné řemeslníky při ručním vyřezávání, soustružení, řezbě motorovou pilou nebo při různých povrchových úpravách dřeva a zdobení. Připraveny jsou řemeslné a výtvarné soutěže, ale také příjemný hudební program.
14.06.2007 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444