Suterény pravoslavného kostela chrání omítky Cemix

Krásu starých staveb stejně jako kvalitu sanačních omítkových systémů prověří vždy jen čas. Tento fakt lze doložit také na příkladu pravoslavného kostela sv. Petra a Pavla v Karlových Varech.

Kostel byl rekonstruován v na podzim roku 2002 stavební firmou IPM stars, s.r.o. Plzeň. Projekt vypracoval projekční ateliér CUBUS, spol. s r.o., Praha a součástí řešení se staly sanační omítkové systémy CEMIX (dříve Calofrig), jejichž účinnost se po třech letech ukazuje jako prokazatelná.

Kostel sv. Petra a Pavla byl postaven dle vzoru byzantsko-staroruského kostela v Ostankinu u Moskvy za přispění ruské šlechty v letech 1893 až 1898 podle plánů J. Wiedmanna. Reliéf sochaře M. Hillera zpodobňuje ruského cara Petra I. při stavbě domu U páva r. 1711. Jde o byzantinizující centrální kostel s půlkruhovým závěrem. Nad křížením je kupole s lucernou a soustava vížek s cibulovitými báněmi. Budova je situována ve svažitém terénu východní stranou k lázeňskému centru v Karlových Varech a hlavní vstup do kostela je ze západu z rozšířeného chodníku z ulice Krále Jiřího.


Většina starých staveb se potýká s vlhkostí zdiva v podzemních prostorách, proto před rekonstrukcí suterénů tohoto kostela zpracovala Expertní a znalecká kancelář KUTNAR-IZOLACE STAVEB Praha zprávu, kde byl popsán stávající stav objektu a zjištěny příčiny poruch. Zde bylo nastíněno technické řešení v němž našel uplatnění sanační omítkových systém dle WTA. V té souvislosti byly provedeny také další rozbory, jako například petrografické posouzení kamene a stratigrafie povrchů.

Problém a řešení

Zdivo kostela sv. Petra a Pavla v Karlových Varech je převážně cihelné, stropy v suterénu tvoří cihelné klenby do traverz. Stěny jsou opatřeny štukovými omítkami s malířskými nátěry. Stěny v provozních místnostech jsou obloženy keramickými obklady, v knihovně a v sále jsou dřevěné obklady. Nášlapné vrstvy odpovídají účelu místnosti: beton a keramická dlažba v provozních místnostech, kamenná dlažba a koberec v reprezentativních.
Opatření proti vlhkosti provedená v dřívějších letech sestávala převážně ze zbudování větracích vzduchových kanálků, které oddělovaly suterén od zemního tělesa. Vlhkost postupem času pronikala do suterénního zdiva až mapy na omítkách a poruchy omítek vyvolaly potřebu rozsáhlejší rekonstrukce. Do sanačních úprav bylo zahrnuto použití sanačních omítkových systémů značky Calofrig (nyní CEMIX).

 

Vlhkostní stav obvodových zdí a dalších stěn suterénu kostela

Vlhkostní poškození omítek uvnitř kostela bylo výrazné zejména na stěnách schodiště od vstupní haly do suterénu, západní obvodová zeď a stěny přiléhajících prostor – sklad, umývárna, strojovna VZT. Podobný stav byl i v kotelně, kuchyňce a zasedací místnosti.
Za hlavní příčiny tehdejšího vlhkostního stavu zdí v suterénu stanovila Expertní a znalecká kancelář KUTNAR-IZOLACE STAVEB Praha srážkovou vodu stékající po terénu, která prosakuje pod povrch, dále vodu kondenzující na stěnách a stropech z vlhkého vzduchu a vodu unikající z netěsných instalací vody a odpadů.
Průzkum zdiva suterénu na vlhkost a na druhy a obsah výkvětotvorných solí Odběr a následná analýza vzorků ukázala zvýšenou a vysokou vlhkost v rozsahu od 6 do 10 % v obvodovém zdivu, ve vnitřních zdech se vlhkost pohybovala v úrovni nízké až zvýšené (klasifikováno ČSN P 73 0610 Hydroizolace staveb-Sanace vlhkého zdiva - Základní ustanovení). Komplexní průzkum vyústil v závěr, že existující stav je pro potřeby využívání stavby nevyhovující a je potřeba objekt vlhkostně sanovat.

 

Vlhkostní sanace suterénu kostela
Projekt sanačního řešení zpracoval Projekční ateliér CUBUS, s.r.o. Jako hlavní opatření stanovil odstranění stávajících nefunkčních kanálů, hydroizolaci stěn se žulovým obkladem pod terénem včetně drenáže a hydroizolace stropu a rekonstrukce kanálu před západní stěnou. Uvnitř budovy, jako součást celého systému, byl na stěnách a někde i na klenbě proveden sanační omítkový systém a to právě systém od společnosti Lasselsberger, a.s. – divize stavební hmoty.

Podle zjištěného stupně a rozsahu zavlhnutí a zasolení zdiva a v návaznosti na hlavní sanační zásahy a využívání suterénu byl použit omítkový systém Calofrig Beta (nyní CEMIX) složený ze Sanačního podhozu WTA, Sanační omítky podkladní WTA, Sanační omítky WTA a Sanační omítky štukové v celkové tloušťce 30 mm. Vrchní nátěr tvoří minerální vnitřní barva. Sanace suterénu provedené uvnitř i vně objektu byly součástí celkové projektované sanace kostela.

Jak jsme uvedli na začátku, čas prověřil kvalitu sanačních omítkových systémů CEMIX, které tak podpořily nadčasovou krásu kostela. V současné době je v nabídce značky CEMIX nejnovější typ odvlhčovaní omítky, představený na letošním Stavebním veletrhu v Brně, pod označením SUPERSAN. Díky novým aditivům má ještě vyšší odvlhčovaní schopnost než klasické sanační omítky a je skvělým tipem pro všechny stavby, které potřebují řešit podobné problémy, s jakými se před několika lety potýkal i kostel sv. Petra a Pavla v Karlových Varech.

11.11.2005 | tz
  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444