Stylové taburety

Položte nohy na měkkou podušku a udělejte si pohodlí. Malé taburety jsou nejen velice dekorativní, ale také velmi užitečné.

 

Nepotřebujete mít palác, a přesto si můžete žít jako Šeherezáda z Pohádek tisíce a jedné noci. Červená poduška ve zlatém rámu kolem sebe šíří pohádkové kouzlo Orientu. Jako podložka pod nohy by se jistě dala využít i samotná a obyčejná matrace. Pokud však chcete, abyste uplatnili i své estetické cítění, můžete pro matraci vyrobit stylový rám. Výroba jednoduché konstrukce z MDF desky je velmi snadná, rychlá a levná. Když konstrukci doplníte ozdobnými lištami, barvou a tvarovanými nohami, stane se z ní překrásný solitér, který uchvátí zrak každé vaší návštěvy. Matrace se prodávají ve specializovaných obchodech s nábytkem v celé řadě barevných vzorů a formátů. Rozhodnout se tak můžete pro orientální taburet se zlatým zdobeným rámem a polštářem z červeného sametu a hedvábí nebo pro romantickou selskou variantu s nohami ze strohých dřevěných špalíků a matrací s květinovým vzorem či pro moderní taburet se střídmým vzhledem a výkyvnými kolečky. Vaší fantazii nestojí nic v cestě. At' už svůj taburet budete chtít využívat jen jako polštář pod nohy, nebo jej využijete jako stylové sezení při podávání sushi, neváhejte a dejte se rychle do práce.

 

Velikost taburetu určíte sami. Rozměry základní konstrukce se totiž zvolí podle velikostí použité matrace, které se prodávají v nejrůznějších velikostech od 38x38 cm do 60x60 cm (asi od 250 korun). Při výrobě dávejte pozor, aby proporce taburetu k matraci přesně pasovaly. My jsme použili matraci o tloušťce 10 cm, která přečnívá přes okraj rámu o více než polovinu. Dřevěné nožičky a kolečka jsou 8 cm vysoké.

 

 

 

 
 

 

 

 

Postup při výrobě taburetu:

První rohové spojení vytvořte v pokosnici nebo pomocí stolní kotoučové pily. Zkontrolujte kolmost vnějších řezných hran. Potom oba díly rámu přiložte k základové desce a tužkou vyznačte pozici dalšího řezu. Před řezáním značku prodlužte pomocí úhelníku na celou šířku lišty. Stejným způsobem připravte i zbývající části rámu. Nakonec se rám přilepí k obvodu desky. Deska se přitom v rozích podloží kovovými podložkami, které zajistí rovnoměrnou vzdálenost dolní hrany rámu od spodní strany dřevěného panelu.
Rám se seshora i zdola pečlivě obrousí, aby vznikl dokonale hladký podklad pro zaoblovací frézku. Po zaoblení vnějších hran se rám přebrousí brusným papírem o zrnitosti 180. Vnitřní hrany rámu se přitom lehce zkosí. Dřevěné nožičky z hypermarketu se přišroubují shora skrz předvrtané a zahloubené otvory.
 
Ozdobné lišty zkrat'te s ohledem na jejich vzor a na koncích je zaoblete. Polohu lišt si vyznačte na připravený rám, potom je k němu přilepte a upněte je svěrkami. Rám a nožičky se natřou bílým základovým nátěrem. Finální barvu můžete zvolit podle svého vlastního vkusu.  

 

 

 

Nožičky a kolečka:
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli styl, pro váš taburet se vám vždy podaří sehnat vhodné nožičky. V obchodech se prodávají hladké i profilované kulaté nohy, obyčejné nožičky z dřevěných špalíků i dvojitá kolečka z umělé hmoty - nabídka je nepřeberná. Navíc se dají kdykoli vyměnit, protože jsou k desce jednoduše přišroubované.

 

 

 

DALŠÍ INFORMACE:
Zlacení: Zlacení dekoračních a užitných předmětů má velmi dlouhou tradici. Pokud vám nanášení tenoučkých lístků tepaného zlata připadá příliš zdlouhavé a nákladné, můžete použít speciální nátěrovou hmotu s metalickým efektem. Tyto nátěry obsahují kromě běžných barevných pigmentů i měděný, zinkový nebo hliníkový prášek, ktery způsobí, že se povrch nátěru krásně třpytí. Nátěr se nanáší štětcem, ale prodává se i ve spreji, se kterym se pracuje snadněji. Se sprejem se navíc dá velmi jemné odměřovat množství nanášené barvy.

TIP: Nezapomeňte důklad ně zakrýt okolní předměty.

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 5/2007

04.07.2007

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444