Ingredience 600 g vepřové kýty (plát) 1 větší mrkev 1 malý celer 3 vejce uvařená natvrdo 100 g anglické slaniny 2 stroužky česneku 3 lžíce kvalitního oleje neutrální chuti 2 lžíce citronové šťávy 2 lžíce zelené petrželky sůl čerstvý nebo i sušený tymián 1 lžíce sádla |
Příprava Aby byla roláda opravdu šťavnatá, připravíme si maso den předem takto: Rozřízneme je na obdélníkový plát, který pečlivě rozklepeme. Připravíme si marinádu ze soli, utřeného česneku, citronové šťávy a oleje, plát jím z obou stran důkladně potřeme, zabalíme a v míse necháme uležet do příštího dne. Po uležení plát rozvineme a poklademe slaninou nakrájenou na hranolky. Kořenovou zeleninou nastrouháme na hrubší nudličky, popřípadě na julien, rozprostřeme, nakonec naklademe uvařená a na čtvrtky pokrájená vejce, můžeme přidat i posekanou petrželovou nať. V tomto kroku lze postupovat podle vlastní chuti a fantazie, plát masa můžeme nejprve potřít hořčicí nebo utřenými sardelkami, přidat můžeme i hrst kapar. Nakonec plát sbalíme do rolky, převážeme motouzkem, nejprve prudce osmahneme na rozpáleném tuku, pekáček přikryjeme a pečeme cca 2 hod při 180°C. Kdo má rád bylinky může přidat několik snítek čerstvého tymiánu - dodá nádhernou vůni i chuť. |
Kořenová zelenina výborně chutná i v tomto pokrmu z jednoho pekáče:
Kuřecí paličky pečené s brambory a zeleninou
Další zajímavou kombinaci, tentokrát opět s vepřovým masem, najdete zde:
Vepřový guláš s kořenovou zeleninou a vínem
Kuřecí paličky pečené s brambory a zeleninou
Další zajímavou kombinaci, tentokrát opět s vepřovým masem, najdete zde:
Vepřový guláš s kořenovou zeleninou a vínem