Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Foto: BYDLENI.CZ

Foto: BYDLENI.CZ

To nejlepší z historie individuálního rodinného bydlení

Projekt Slavné vily, který umělecká agntura Foibos zahájila v roce 2004 výstavou Slavné pražské vily, pokračoval v následujících letech desítkami podobných výstav a vydáním 15 publikací o slavných vilových stavbách z regionů a měst celého Česka.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

K vybraným stavbám patří i Jurkovičova vila v Brně, která v současné době prochází rekonstrukcí. Foto: BYDLENI.CZ

Vyvrcholením projektu je právě zahájená souborná výstava Slavné vily Čech, Moravy a Slezska, kterou můžete navštívit v prostorách budovy Národní technické knihovny v pražských Dejvicích do 28. listopadu 2010. Včerejší vernisáž byla zároveň křtem nové publikace, která pod názvem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska představuje výběr z bohatsví vilové architektury ze všech měst a regionů České republiky. Kniha, přináší 120 příkladů vilových staveb a rodinných domů, líčí jejich vznik a následné osudy i jejich současný stav v rozpětí dlouhého období od XIX. století až po současnost. Ve shodě s koncepcí celé edice o slavných vilách je každé ze staveb věnováno samostatné heslo, doprovázené archivními fotografiemi, plánky i snímky jejich současného stavu. Publikace obsahuje také vycházkové okruhy po uvedených vilách s mapou, díky nimž se čtenář může snadněji zorientovat v daných oblastech.

Cílem výstavy, která vznikla pod vedením prof. Vladimíra Šlapety a prof. Pavla Zatloukala, je především představit všechny podoby vily a rodinného domu a to jak napříč časem, slohy a styly, tak co do proporcí, kompozice, prostoru. Výstava by měla shrnout nejen několikaleté mapování vilové architektury u nás, ale pokládá si jednoduchou otázku: Co je vila?
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Nedávno byla veřejnosti zpřístupněna Bílkova vila, s níž se můžete podrobněji seznámit také v publikai Slavné pražké vily. Foto: BYDLENI.CZ

Na výstavě můžete zhlédnout široký výběr vil a rodinných domů všech krajů České republiky. Pro zpestření je výstava doplněna mnoha modely staveb a nábytkovým a užitým designem, který dokresluje dané téma praktickými a především autentickými předměty, jež jsou jedinou spojnicí s reálným materiálem a měřítkem dobového prostoru.

Celou expozice doplní řada doprovodných programů. Budou to přednášky, diskuze a těšit se můžete také na dny jednotlivých krajů a měst, které představí nejen danou vilovou architekturu, ale také další památky a tradice. Výstava bude uzavřena přednáškovým cyklem Dům včera a dnes.
20.10.2010 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444