Prastará araucarie jako vánoční stromeček

Foto: BYDLENÍ.CZ

Foto: BYDLENÍ.CZ

Většinou se krátce po Vánocích musíme s vánočním stromečkem rozloučit. Čas jeho slávy vyprší, jakmile začne opadávat a jeho přítomnost v bytě se tak stane spíš obtížnou. Z jehličnatého stromku v květináči se ale můžete radovat mnohem déle.

Velmi oblíbenou pokojovou rostlinou, kterou můžeme každoročně nazdobit jako vánoční stromek, je Araucaria – blahočet. Však jí také leckdo říká pokojový smrček nebo pokojová jedle. Má však své nároky.

Araucarie je jehličnan, který patří do dnes poměrně malé čeledi blahočetovitých. Její jediný druh, který lze pěstovat jako pokojovou rostlinu, je blahočet různolistý. V našich domácnostech býval rozšířenější dříve, v době, kdy se obytné místnosti vytápěly kamny a kdy bylo v zimě možné umístit ji do chladné místnosti, kde se teplota pohybovala v rozmezí od 6 do 8 stupňů Celsia. V bytech s ústředním topením se blahočetu nedaří. Suchý vzduch nesnáší. Vyžaduje proto rosení. Nemá-li je, hyne. Jestliže můžeme araucarii poskytnout, co k životu potřebuje, budeme překvapeni její vitalitou. V krátké době dosáhne značné velikosti a na vhodném stanovišti vydrží mnoho let.

Tato rostlina vyžaduje světlé, vzdušné a vlhčí stanoviště bez přímého oslunění. V létě je pro ni nejvhodnější umístění venku, na zastíněné terase nebo  balkoně. Studený průvan nesnáší, zimní teploty vyšší než 14 stupňů jí vyloženě škodí. Proto je pro ni ideální zimní zahrada nebo třeba světlá předsíň. Zimní měsíce, tedy doba od listopadu do února jsou pro blahočet obdobím vegetačního klidu.

Květ araucarie je, jak se říká, bezvýznamný. Při doteku však rostlina vydává jemnou vůni, která má svůj původ v pryskyřičných kanálcích, jež se nacházejí v jehličí. Kořenový bal nesmí zcela vyschnout, rostlinu bychom již nevzkřísili. Zálivka měkkou vodou musí být vydatná, nemusí však být každý den. V zimě, v období klidu, kdy je rostlina umístěná v chladnu, postačí i jedenkrát za týden.

Množení blahočetu v bytových podmínkách je obtížné. Největší úspěch zaručují semena, ale je to přece jen práce pro odborníka; v zahradnictvích množí araucarie také vrcholovými řízky. Uříznutý vrchol však již nikdy nedoroste.
bydlinek Zpátky do druhohor

Za původem araucarie neboli  blahočetu bychom se museli vypravit do hodně vzdálené minulosti - až do starších druhohor, kdy byl tento strom, jak dokazují stopy ve zkamenělinách, rozšířen po celém světě. Dnes jde o rod, který zahrnuje necelou dvacítku druhů, ty se ale v přírodě vyskytují již jen na jižní polokouli, kde dorůstají až do výšky 50 metrů.
14.12.2012 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444